prawdopodobnie tak bedzie, chyab ze wczesniej jakies info, podwyzszenie prognoz jest oczywiste ale moze byc impulsem do wzrostów. Moze info o dotacji, nowy klient czy jakas inwestycja, zakup jak AMB ?
Według mnie ta analiza z attrader jest nieprawidłowa, ale po kolei. Najpierw wskaźniki.
Wysoki AD wskazuje na sporą akumulację akcji. Dosłownie rzecz biorąc, wskaźnik konstruowany jest tak, że rośnie gdy na świecach popytowych jest duży wolumen, co ma oznaczać, że duzi inwestorzy (lub dużo małych) kupują akcje. Oczywiście, mocno zakumulowany papier może oznaczać, że "jest czym sypać", ale według mnie to nadintepretacja. Regularne i spore kupowanie akcji oznacza po prostu duży popyt.
CCI uważam za mało wiarygodne, więc nie stosuję.
Na MACD można patrzeć z dwóch stron. Z jednej strony na to, że dał dywergencję, czyli niższy szczyt wskaźnika niż ceny. Z drugiej zaś, po ewidentnym sygnale sprzedaży na MACD około 2 tyg. temu nastąpił spadek ceny, ale kurs szybko odrobił stratę i zanotował nowy szczyt. Więc wychodzimy na zero. Odczyt neutralny, bo sygnały się wykluczają. Wg. mnie nawet lekko na plus, ponieważ główne zamierzenie MACD to wychwytywanie sygnałów sprzedaży (przecinania się obu linii), a nie dywergencji. Zanegowanie sygnału sprzedaży jest mocniejsze od dywergencji.
Na RSI rzeczywiście jest dywergencja. Jednakże, poprzedni szczyt był już na bardzo wysokim poziomie, więc bardzo trudno byłoby ustanowić wyższy.
A teraz sam wykres i dwie kreski. Górna to w ogóle zło samo w sobie. Nie można opierać linii o drugi wierzchołek, który jest ceną AKTUALNĄ. Zakłada się z góry, że cena aktualna będzie szczytem, a przecież w AT opieramy się na danych historycznych, a nie przepowiadaniu przyszłości, prawda? Dolna kreska na 2,5 zł nie jest wytłumaczona dlaczego akurat tam, a nie kilkanaście groszy wyżej, czyli na poziomie poprzedniego lokalnego minimum? Ja tam dałem SL. Sekwencja coraz wyższych dołków (i szczytów) jest zachowana od momentu "uruchomienia" tego ruchu wzrostowego, czyli od początku 2015 roku. Jeśli cena przebije ten poziom to raczej nie mówmy o korekcie (nawet mocniejszej), a o zmianie trendu (choćby krótkoterminowego).
Tutaj moja lekko (bo o całe dwie świeczki...) odświeżona analiza. http://prntscr.com/7d1mos Zarówno knot jak i korpus ostatniej świeczki oparł się o linie, więc można powiedzieć, że kurs walczy. Zanegowana niestety została luka popytowa i to na niewielkim wolumenie (mała lub żadna obrona). Jeśli wierzyć we wzrosty to w tej chwili jest jeszcze lepszy moment na kupno. ;)
Zgadzam się z kolegą, wychodzimy z jednego trójkąta i wchodzimy w kolejny, z którego wyjście nie ma już ograniczenia co do maksimów. Zasięg będzie zależy od rozwoju wypadków, a te, myślę że można założyć z pewnym, spory prawdopodobieństwem, będą sprzyjające.
Cała giełda się sypie, a i tak nasza chyba trzyma się w miarę na tle Europy. Wszystko przez tę pieprzoną Helladę. Wzięliby i ogłosili w końcu to bankructwo.
Dużo tego masz? za 2,5 z chęcią chapnę trochę Twoich akcyjek ;)
Jest info o obligacjach. Może tym kurs trochę odreaguje. Pod koniec miesiąca zwykle troche odreagowuje. W lipcu czeka nas dywidenda, w sierpniu wyniki, średnio i długoterminowo wygląda dobrze.