Jak można systematycznie przez cały rok zmniejszać stratę aby na koniec wykazać 2 x większą ? Utwierdzam się w przekonaniu że ta spółka to jeden wielki przekręt od momentu wprowadzenia na GPW
W jaki sposób ci magicy w ostatnim kwartale stracili 60 ml skoro w każdym poprzednim tracili średnio po 5. Czy może separatyści wynieśli im z firmy sejf z całorocznym utargiem czy może bomba rozpieprzyła im połowę zakładu bo naprawdę nie kumam. Przypomnę że na koniec września mieli -15,795 a rok zamknęli -75,482. Dla porównania w 2012 na koniec września -23,802 a po całym roku -31,657
Rzeczywiście znalazłem tam taki zapis ( Jak opisano w Nocie 3, z dnia 31 grudnia 2013 na podstawie prognoz przyszłych przepływów pieniężnych Grupy ustalone, że istnieje wskazanie, żeodzyskiwalna wartość rzeczowych aktywów trwałych Grupy spadła poniżej noszeniawartość. Tak, Grupa rozpoznała utratę wartości maszyn i urządzeń wraz zprzedpłata na urządzenia do łącznej wysokości USD 51.511 tysięcy na dzień 31 grudnia 2013 ) Ale nadal nic z tego nie kumam! Może ktoś mądrzejszy się odniesie?
Odpisuja amortyzacje na maksa jak moga aby byla jak najwieksza strata. Beda odpisywac strate od zyskow w latach pozniejszych. Jak dla mnie raport jest normalny z delikatnym wskazaniem na idzie ku lepszemu . Mam jeszcze tylko nadzieje ze jakas sprzedaz z 2013 wejdzie do 2014 bo przychody w 2013 byly mniejsze o 10 mln.
Dnia 2014-06-16 o godz. 12:42 ~baks napisał(a): > Odpisuja amortyzacje na maksa jak moga aby byla jak najwieksza strata. Beda > odpisywac strate od zyskow w latach pozniejszych. Jak dla mnie raport jest > normalny z delikatnym wskazaniem na idzie ku lepszemu . Mam jeszcze tylko > nadzieje ze jakas sprzedaz z 2013 wejdzie do 2014 bo przychody w 2013 byly > mniejsze o 10 mln. > > Bedzie dobrze! Jeśli takie odpisy są możliwe to w końcu rozumiem skąd wszystkie hipermarkety wykazują straty aby nie płacić podatków. Wystarczy że stwierdzą iż w ostatnim roku wartość kas oraz regałów sklepowych spadła np o 70 % i wrzucają to w raport. Czy dobrze kombinuję?
To normalne ksiegowe dzialanie, prawie kazdy srodek trwaly traci na wartosci, kupisz samochod i maszyny, to niestety za rok nie beda warte wiecej. Utrata wartosci jest kosztem. Jak masz strate, to najlepiej ja poglebic jak najbardziej amortyzacja - jesli oczywiscie mozesz..
,.a kupowałbyś akcje spółki teraz jak się jej losy warzą? dlatego nic się niedzieje,,podstawa to uzyskanie dalszych kredytów na kontynuowanie działalności,,bez tego długo nie pojadą niestety,,,