Tomasz Sudoł, dyrektor operacyjny Solar Company SA - W drugim półroczu planujemy otwarcie pierwszego sklepu własnego marki Solar poza granicami Polski – w Berlinie. Natomiast w kraju zamierzamy otworzyć sklep własny w Galerii Warmińskiej w Olsztynie, jak również dwa sklepy franczyzowe. Prowadzimy jednocześnie rozmowy na temat kolejnych sklepów franczyzowych poza granicami Polski – mówi portalowi Retailnet Tomasz Sudoł, dyrektor operacyjny Solar Company SA.
- W pierwszym półroczu 2014 roku otworzyliśmy sklepy własne w centrach handlowych Targówek (Warszawa), Felicity (Lublin) oraz sklep franczyzowy w Giżycku – zlokalizowany przy głównej ulicy handlowej.
- Na rynku polskim interesują nas szczególnie nowe projekty zlokalizowane w miastach powyżej 100 tys. mieszkańców mające szanse stać się galeriami regionalnymi. Natomiast w mniejszych miastach poszukujemy lokalizacji dla sklepów franczyzowych i partnerskich. W działaniach poza granicami Polski koncentrujemy się na rynkach niemieckim oraz rosyjskim.
- Solar systematycznie uczestniczy w Shopping Center Forum. Jest to dla nas szansa pozyskania informacji o nowych projektach, jak również wymiany informacji o sytuacji bieżącej w poszczególnych centrach handlowych. W czasie SCF możemy w krótkim czasie omówić z osobami podejmującymi kluczowe decyzje na rynku nieruchomości istotne dla nas kwestie finansowe i organizacyjne – dodał Tomasz Sudoł.
Obecnie odzież i akcesoria Solar sprzedajemy w 78 sklepach własnych (w tym w 11 outletach), 20 sklepach franczyzowych (w tym w 8 zagranicznych) oraz w 134 sklepach partnerskich (w tym w 38 zagranicznych).
Solar działa na rynku od 1989 roku. Pod marką Solar sprzedawane są autorskie kolekcje odzieży damskiej oraz akcesoriów odzieżowych.
Skonsolidowane przychody ze sprzedaży Solar Company SA osiągnięte w maju 2014 roku wyniosły 10,9 mln zł , w tym salony własne (sprzedaż realizowana w salonach własnych GK Solar Company SA, w tym w outletach) 9,9 mln zł.
potrzba minimum 3 lat zeby ta spolka pokazala swoja prawdziwa twarz i mozliwosci,co przy tej kondycji gieldy i obrotow nie ma ani dla twojej ani dla innych kieszeni zadnego znaczenia.Zobaczymy co przyniesie jesien,byc moze ta reforma emeryt rozbila gielde na cale lata
Pownienes dodac cena n i s k a moim zdaniem,bo dla mnie to ona juz taka niska nie jest.Nie wiem czy ta marka jest mocna,chyba nie specjalnie jest ppyt na te ciuchy a ko nkurencja nie spi
Zrób sobie porównanie z innymi firmami z tej branży pozatym wydaje mi się ze spółka ma dołek już za sobą zobaczymy za jakiś czas wyniki za półrocze powinny już dać jakaś odpowiedz No ale ty możesz poczekać na niższe ceny każdy gra za swoje
Doswiadczenie uczy ze tam gdzie jeste jedna zepsuta ryba znajda sie i kolejne.Zarzad od debiutu pogrywa i robi w h.... wszytskich rowno.Uplasowal oferte pod wyniki z kosmosu i sprzedal mazdę po cenie ferrari, tak sie nie pogrywa.Kto jest wlascicielem tej firmy??? Ztymi ciuszkami jest chyba maly problem ,to sa ubrania skierowane do jedenj docelowej grupy kobiet ktora ma zazlozenia dysponowac spora kasa.Wybredne klientki i tak jedna nietrafiona kolekcja moze polozyc cale wyniki. Dlaczego firma przenosi sklepy za granice zastanow sie.Kazda forma choccby najsprytniejszej spekulacji moze byc na tej spolce ryzykowna bo o inwestowaniu przy tej cenie nie ma chyba co mowic.
choć na razie wykluczam ten scenariusz, ciekawe jednak jest to, że sygnały K i na wyjście które podawał Paweł Juś sprawdziły się niemal z chirurgiczną precyzją
wcześniej miałem AT i tam petrol, też poszło jak mówił, dwa telefony i zrobiłem prawie 90% - sygn.K przy 018 wyjście na 034
wracając do spółki...ważne żebyście szli z trendem trend follow nie same komunikaty
na koniec2013 r spolka miala 22 mln 564 tys zl kasy ,w ciagu 4 miesiecy!!!!! stracila 10!!!!Baniek srodki po 1 kw na 31 marca 2014 12 ,425 mln!!! W ciagu kilku miesiecy spolka traci 10 baniek a Ty namawiasz na kupno,moze najpierw przeczytaj raport bo chyba niespecjalnie wiesz co mowisz.
Po pierwsze nikogo nie namawiam po drugie pierwszy kwartał w tej branży jest właśnie taki po trzecie nie przenoszą sklepów tylko otwierają nowe po czwarte nie wszystkie kobiety kupują tanioche i pytanie jak nie solar to co kupić .
no widzisz i co z tego wynika wg Ciebie? masz wskaznik c/wk 0,54 a napisali przeciez w ksiazkach ze wszytsko co jest mniejsze od 1 jw tym wsk est tanie,prawda? Wiec uwazasz ze jest tanie i namawiasz do kupna. Ale czy na pewno jest tanie??? skoro wskaznik C/Z wynosi 14 z okladem.Co to znaczy? Znaczy to tyle ze akcje wymieniane sa po cenie 14 krotnie wyzszej niz wynosi zsyk spolki na jedną.To duzo czy mało???JEst tanio ,czy tez nie
Mamy wiec 2 dane C/WK 0,55 i C/Z 14,15 i badz tu czlowieku madry....
0,55/14====2,8% ROE =2,8% to dużo czy malo.Więc jest tanio czy nie jest jesli wskaznik c/wk-055??
Inflacje mamy na poziomie pi razy drzwi 4% do tego dochodzi podatek dla firm w wysokosci 19%. a tu masz stope zwrotu z kapitalu wlasnego na poziomie3%......Wiec jest tanio czy nie jest oto jest pytanie.
tak moze odpowiedziec chlopiec zpodworka w krotkich majtkach z kamieniem wrece. Jezeli masz stope zwrotu z kapitalu wlasnego na poziomie 3 procent a inflacje na poziomie 4 i podatki 19% to taki biznes jest po prostu koszmarnie!!! nierentowny. Nie wypowiadam sie na temat wyceny samej firmy i akcji bo ich nie mam. A co do handlu ,skad wiesz czy on wogole bedzie,ja tak slabego sezonu ogorkowego nie widzialem od lat a na tym forum jestem od 2007 r,jest wysoce prawdopodbne ze strat kasy z wycietych funduszy emerytalnych nie da sie juz wogole niczym zastapic i ten obrot bedzie gnił po prostu.
poniewaz żyje z tego od 14 lat i kazda kwestie kora mnie interesuje musze zrozumiec i przegryzc.Argumenty argumenty argumenty logiczne argumenty i wycena