- mamy warunkową umowę i sądzą że zacznie ona obowiązywać w czerwcu;
- do spółki trafią środki finansowe na poziomie ponad 1,2 miliona złotych. To jest duża kwota. Jestem ciekaw kiedy rynek to zdyskontuje;
- cała wartość inwestycji jest na poziomie kapitalizacji spółki. Czujecie to?;
- zdobyli inwestora finansowego nie branżowego, trochę to przypomina private equity – takie podmioty mają dostęp do różnych innych źródeł finansowania. Spółka wskazuje że to tylko początek. Jestem przekonany że mają plan na dalszy rozwój w oparciu o tego typu rozwiązania;
- mimo wszystko pokusili się na jakąś prognozę wyników: 7 mln przychodów jako grupa kapitałowa za 3 lata, Pylon S.A ma oszczędzać 250 tysięcy złotych rocznie, czyli pewnie od I kwartału 2015 roku zaczną w coraz większym stopniu dla siebie produkować;
- powtórzyli że ponad obecną emisję nie planują kolejnej.
Możemy spać spokojnie, ze strony Zarządu raczej nam nic nie grozi.
Informacja jest przesycona spora dawką optymizmu (co nie jest wcale wadą - dobrze że zarząd marzy i ma ambicje), a za całą sprawą stoi były członek RN Pylon Audio - pan Adam Osiński prezes zarządu EBC Solicitors SA - spółki z NC, której spółka zależna jest udziałowcem w przedsięwzięciu. Można więc znaleźć mnóstwo informacji co do sposobu i zasad inwestowania w takie biznesy.
Zasadnicze pytanie dotyczy zapisów odnoszących się wyjścia z inwestycji ze spółki Pylon Audio sp. z o.o. - czyli naszego zakładu produkcji przetworników e-a (w której PA S.A. ma mieć 51% udziałów i zarząd bez wnoszenia środków finansowych). Generalnie jednak wygląda na to ze spółka niewiele może stracić(bo nie wnosi kasy) natomiast może dużo zyskać - i to jest bardzo pozytywny aspekt sprawy. Pozostaje jednak wątpliwa kwestia, której jeszcze nazbyt nie wytłumaczono - powód nowej emisji w takiej wysokości (bo ten jest dla mnie ciągle niezbyt jasny - chodzi oczywiście o oficjalne tłumaczenie powodu bo to że spółka chce mieć dodatkowe pieniądze by spokojnie żyć to chyba sprawa oczywista). Załóżmy dobrą wolę i ustalmy, że będą to środki na bieżącą działalność operacyjna i rozkręcenie biznesu, a dalej na wykup udziałów od EBC.
Emisja z prawem poboru – w oparciu o obecne nasze doświadczenie ze Spółką, na pewno nie jest przeprowadzana by mieć akcje które będą szybko upłynnione na rynku. Mija już rok od kiedy są na NC i główni akcjonariusze nic nie sprzedawali. Emisja zostanie w większości przez nich objęta. Tak mi się wydaje przynajmniej. Może naprawdę liczą zgodnie z tym co zapisali w raporcie że środki pomogą w płynności przy realizacji tego projektu oraz będą odpowiednio duże na zabezpieczenie kolejnych projektów. Zwróć uwagę, oni dość zgrabnie sięgają po różne narzędzia inwestycyjne które wspierają tą spółkę. Dowiadujemy się o nich gdy są już dogadani. Tak było z systemem ERP, środkami na zabezpieczenie własności intelektualnej i tak jest z tym inkubatorem. Naprawdę myślę że oni szykują kolejne ruchy.
I co jest najzabawniejsze, oni tak naprawdę wszystko to opisują w kolejnych raportach choć nie piszą wprost o co kaman. Był taki raport o strategii na rok 2014 i tam pisali o zwiększeniu innowacyjności, wszędzie mówili przetwornikach elektroakustyczny i to realizują teraz. Sądzę że już wtedy rozpoczęto pracę nad tym.
Ja się zgadzam z przedmówcą ! Tak środki pomogą w płynności ale także przyspieszą wdrażanie niektórych etapów inwestycji , pieniądze z emisji przyspieszą wprowadzenie nowych produktów na rynek!
A po za tym moim zdaniem emisja jest po to aby zabezpieczyć się w takim sensie aby ich nic nie zaskoczyło w trakcie tej inwestycji np: jeżeli będą mogli coś przyspieszyć to zrobią to bo bedzie na to kasa ! No i na czas inwestycji jest zapewniona płyność finansowa a to dużo
W tym raporcie jest napisane że tam nie ma przypadku :) Wszystko jest dużo wcześniej zaplanowane a teraz zaczynają to realizować i tyle:)