Super jest ta cisza na forum! Brak frustratów, a cała reszta kupuje przed dywidendą, że aż miło. Wczoraj blisko 15 tys. złotych obrotu, w piątek prawie 10 transakcji. Jest dobrze :)
Ja lubię. Szybki zarobek i bez ryzyka - w końcu spółka musi wykonać uchwały walnego zgromadzenia akcjonariuszy. W zeszłym roku wszedłem na nieduże pieniądze przed dywidendą i w tym powtórzyłem ten manewr
Oj lubią dywidendy, lubią. Zerknijcie sobie też na Danks z newconnect, tam przy dzisiejszym kursie to będzie 18%, podobna wysokość będzie 3 rok z rzędu.
Prolog jednak ma większą płynność, ale każda informacja o spółce dywidendowej jest na wagę złota, więc dzięki za obecność tutaj. Ale, właśnie, to jest forum o PRL, więc wrzuć czasem coś o PRL, nawet, gdy chcesz pochwalić i inną spółkę ;)
Dobrze że pilnujesz forum: -) Tak na poważnie to wyniki fatalne, zamiast zysku mamy sporą stratę, patrząc na zachowanie kursu za ostatni rok to spodziewam się spadku kursu do około 5 zł w najbliższe 6 m-cy, jeżeli wyniki za 2 kwartał znowu będą słabe to może i niżej, dziwię się że od wczoraj nie spadło to na 10zl, jaki sens teraz trzymać pod dywidendę jak po odcięciu zanurkuje w dół kurs
Pilnuję, kiedy mam czas, ale praca nie zawsze pozwala śledzić na bieżąco - stąd dopiero dziś Ci odpowiadam. Z korzyścią dla mnie, bo po kilku dniach od twojego wpisu mogę powiedzieć, że kurs wrócił na dobrą drogę. Dziś niewielki wzrost, kurs ok. 12,5, ale to, co piękne to obroty. Wczoraj ~60 tys. zł, dziś już ~40 tys. zł. Super!
Przestań, no takiego zjazdu to ja tutaj raczej nie przewiduję. Poszła dywidenda to oczywiste, że jest zjazd. Aż do kolejnego raportu finansowego, w którym spółka pochwali się zyskami. Wtedy trend się odwróci i kurs wróci na swoje miejsce, czyli ok. 12-13 złotych.
i jak tam lubicie dalej dywidendy? jak widać chytry traci dwa raz kiedyś pisałem o wartości akcji gdyby nagle nie było dywidendy i nikt wtedy nie podjał tematu jak widać pewność siebie bywa zgubna.
Z tym chytry to może być różnie, może ktoś potrzebuje wyjść z akcji bo mu kasa potrzebna i sprzedaje, co do wartości firmy która nie płaci dywidendy to od wielu czynników zależy (czy i jakie zyski generuje, czy zyski na rozwój przeznacza itp), patrz takie LPP przez wiele lat nie płaciło dywidendy a wartość urosła o kilka tysięcy procent. Dla mnie Pro-log może nie płacić dywidendy i 5 lat ale jak będzie miał zyski porównywalne do obecnych oraz przeznaczy je na inwestycje które przyniosą duże zyski to ok. ps spadki wczorajsze są spore, ktoś chce wyjść za wszelką cenę więc pewnie będzie jeszcze spadało
Oczywiście, że lubimy. Dywidendy nakręcają popyt na akcje przed wypłaceniem. Śmiem twierdzić, że kurs nie urósłby do 13 złotych, gdyby nie było zapowiedzi wypłaty dywidendy. Nie byłoby bowiem takiego popytu na akcje nawet tak dobrej spółki jak Prolog. Dywidenda ma zatem swoje dobre i złe strony, ale summa summarum lepiej, gdy jest, niż gdy jej nie ma. A kurs już obrał dobry kurs. Niedługo nikt nie będzie pamiętał o cenie akcji na poziomie 6 złotych.