• RAPORT za 1kw 2014 Autor: ~Forman [89.66.194.*]
    http://www.newconnect.pl/?page=1045&ph_main_content_start=show&id=63457&ncc_index=ONC&id_tr=4
  • Re: RAPORT za 1kw 2014 Autor: ~mkon [89.67.107.*]
    Najsłabszy kwartał w roku za nami :) Przychody w górę 86%, zysk netto w górę o 54%. Teraz czekamy na najlepszy 2 i 3 kwartał.
  • Czyżby Autor: ~Senior [178.42.9.*]
    zadyszka ?????? na Onico ??????
    mnie osobiście rozczarowali a obecny kurs musi się obniżyc, nie ma progresu kwartał do kwartału i zabrali D = troche lipnie = tylko czekaczka na II i III kw
  • Re: Czyżby Autor: ~PAN Z JAWOROWA [80.51.134.*]
    No u mnie też, raczej niedosyt...
  • Re: RAPORT za 1kw 2014 Autor: ~uważna [91.212.223.*]
    mkon, jakie 86% w górę??? od kiedy to przy spółkach na dorobku porównujemy przychody w okresach analogicznych. Tak licząc zawsze zamydlisz obraz.
    Porównaj sobie lepiej 1Q2014 do 4Q2013 i masz odpowiedź. 40% spadku !!! i żadna sezonowość branżowa tego nie wytłumaczy. I nie mówimy tu o zysku, bo to inna inszość w branży paliwowej.
    Co to oznacza? MOim zdaniem wszelkie famfary na rzecz Onico były przedwczesne. Znacznie przedwczesnej.
    Ale korowód wzajemnej adoracji trwa
  • Re: RAPORT za 1kw 2014 Autor: ~były leszcz [89.66.148.*]
    Pomyliłem się do dolnego przedziału o niecałe 300 tysi zysku , a te wszystkie wywody typu jestem trochę zawiedziony są chyba nie na miejscu .....Dlaczego ???

Skonsolidowany raport kwartalny ONICO S.A. za
    okres od 1
    stycznia 2014 r. do 31 marca 2014 r.
    15
    2

ZWIĘZŁA CHARAKTERYSTYKA ISTOTNYCH DOKONAŃ LUB NIEPOWODZEŃ EMITENTA
    W OKRESIE, KTÓREGO DOTYCZY RAPORT WRAZ Z OPISEM NAJWAŻNIEJSZYCH
    CZYNNIKÓW I ZDARZEŃ W SZCZEGÓLNOŚCI O NIETYPOWYM CHARAKTERZ
    E,
    MAJĄCYCH WPŁYW NA OSIĄGNIĘTE WYNIKI
    Pierwszy kwartał bieżącego roku był dla Grupy Onico kolejnym okresem poprawy
    wyników. Dzięki
    wytężonej pracy całego Zespołu, Spółka odnotowała dynamiczny, bo aż o 86% w stosunku do
    analogicznego kwartału 2013 r., wzrost przychodów ze sprzedaży. To pozwoliło poprawić wyniki
    na
    każdym poziomie rachunku zysków i strat, gdzie zysk op
    eracyj
    ny wzrósł o 91% do 3,35 mln zł,
    a zysk
    netto o 54% do 1,46 mln zł.
    Opisywane powyżej rezultaty finansowe zostały osiągnięte poprzez konsekwentną realizację polityki
    rozwoju w ramach modelu biznesowego Grupy Onico.
    Istotnymi zdarzeniami, które przyc
    zyniły się do osiągnięcia powyżej przedstawionych wyników
    finansowych bądź, które wpłyną na wyniki przyszłych okresów były:
    -
    powołanie Coraxa S.A., spółki zależnej z siedzibą w Genewie. Dzięki czemu możliwe będzie dotarcie
    do nowej grupy odbiorców oraz po
    głębienie współpracy z dotychczasowymi kontrahentami z Europy
    Zachodniej. (Raport bieżący nr 4/2014 z dnia 03.02.2014 r.)
    -
    Zawarcie znaczącej umowy z koncernem Total. Umowa dotyczy dostaw Oleju Napędowego do
    polskich partnerów biznesowych Emitenta. (Rapo
    rt bieżący nr 3/2014 z dnia 16.01.2014 r.).
    Zarząd Spółki wciąż podejmuje intensywne działania w celu dalszej poprawy wyników finansowych
    poprzez rozwój Grupy zarówno na nowych rynkach jak i rozszerzenie oferty Spółki o nowe produkty.

No to czego my chcemy .......?????
    Jest lepiej rok do roku i ma być jeszcze lepiej a my tutaj narzekamy ?????
    Uszy do góry......!!!!!

111
  • Re: RAPORT za 1kw 2014 Autor: ~PAN Z JAWOROWA [80.51.134.*]
    Były leszczu - ja się pomyliłem co do dolnego poziomu wyników o kilkadziesiąt tys. PLN.
    Pytanie: dlaczego czujesz niedosyt?
    Odpowiedź: bo procentowo spadła marża netto z ok. 1,3% do ok. 1,08%....
    Wystarczyło utrzymać 1,3% i byłbym happy...
    Ale nieważne...
    Zwracam uwagę na koszty finansowe na poziomie ok. 1,6 mln PLN w IQ2014...
    Przypominam, że ok. 1,5 mln PLN włożyli w ONICO LTD.... To będzie miało wpływ na wyniki za IIQ2014.
    Ale tez zwracam uwagę na pozytywne przepływy pieniężne... ;)
    No i przypominam, że obligacji od kwietnia póki co nie wypuścili... :)
    Na wiosnę rolnicy (pomijając tych małorolnych) biorą duuuużo paliwa z dostawą na pole cysternami...... ;p
    Firma się rozwija...
    Ogólnie po mojemu.... jest dobrze... ;p
  • Re: RAPORT za 1kw 2014 Autor: ~były leszcz [89.66.148.*]
    Jeszcze jedna sprawa po wynikach wskażnik Altmana wzrósł z A- na AAA
    czyli fundamentalnie spółka prezentuje się fantastycznie ................ Pozdrawiam
  • Re: RAPORT za 1kw 2014 Autor: ~Forman [89.66.194.*]
    ciekawe jak im się roziwjają handel produktami chemicznymi.
    Przyczółki mają w największych i najlepszych punktach europy.
    Nie jest źle
  • Re: RAPORT za 1kw 2014 Autor: ~Michał Sankowski [31.61.129.*]
    Witam Forumowiczów,

Miałem przyjemność przeprowadzić krótki wywiad z Prezesem spółki.
    zapraszam: http://30-lat-pozniej.blogspot.com/2014/05/onico-miedzynarodowy-handel-i-duze.html

pozdrawiam

M
  • Re: RAPORT za 1kw 2014 Autor: ~reply [93.186.23.*]
    Czy dzieje się cos szczegolnego / zlego z Onico? Jakies dziwne natezenie informacji.
    Zgadzam się z dzisiejszym postem uwaznej (przy innym watku):
    "mkon, jakie 86% w górę??? od kiedy to przy spółkach na dorobku porównujemy przychody w okresach analogicznych. Tak licząc zawsze zamydlisz obraz.
    Porównaj sobie lepiej 1Q2014 do 4Q2013 i masz odpowiedź. 40% spadku !!! i żadna sezonowość branżowa tego nie wytłumaczy. I nie mówimy tu o zysku, bo to inna inszość w branży paliwowej.
    Co to oznacza? MOim zdaniem wszelkie famfary na rzecz Onico były przedwczesne."

Na male spolki paliwowe trzeba bardzo uwazac. No i ta szara strefa, o ktorej ciagle glosno - przeciez nie jest wymyslem wyobrazni dziennikarzy.
  • Re: RAPORT za 1kw 2014 Autor: ~Znany [83.18.168.*]
    daje im kredyt zaufania do II kw, który moim zdaniem pokaże już czy kładą podwaliny czy biegają z rzodkiewka po rynku próbując ją opchnąć, no i te spółki powinny przynosić przychody bo jak na razie to tylko pic
[x]
ONICO -3,70% 13,00 2026-03-13 15:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.