• Trzeci filar systemu emerytalnego. Autor: ~katjelen [91.238.143.*]
    Czy mogę odkładać pieniądze do trzeciego filaru nie płacąc innych składek. Póki co nie pracuję i nie mam odkładanych składek na żaden z filarów. Ale czy można by z własnych prywatnych funduszy odkładać sobie pieniądze do emerytury właśnie we wspomnianym wcześniej trzecim filarze? Jestem młodą osobą i jeszcze nie do końca rozumiem mechanizm składek emerytalnych. Proszę o wyrozumiałość w odpowiedziach.
  • Re: Trzeci filar systemu emerytalnego. Autor: ~apsik [194.177.28.*]
    W skrócie:
    Pierwszy Filar to ZUS (Zakład Utylizacji Składek :-) ??), który musisz płacić podejmując legalną pracę na etacie lub na własnej działalności.

Drugi Filar to OFE - tutaj masz od niedawna dowolność - płacisz lub nie.

Trzeci filar to już pełna dowolność. Nazwa "Trzreci Filar" jest umowna bo może to być polisa "pseudo inwestycyjna" a równie dobrze może być to po prostu lokata w banku, zakup nieruchomości, inwestycja w obligacje, na giełdzie czy co tam sobie wymyślisz aby odkładać na emeryturę.

Do trzeciego filaru odkładasz to co chcesz i ile chcesz - tam ci skarbówka czy ZUS nie powinni zaglądać bo to twoja prywatna i ciężko zarobiona kasa.
  • Re: Trzeci filar systemu emerytalnego. Autor: ~oburzony [159.205.241.*]
    PO tym co kolesiostwo z Po i im podobne powyczyniało z systemem emerytalnym i po obserwacji kursów akcji na GPW wydaje się,że już tylko pozostaje inwestowanie w fizyczne złoto na stare lata...