GPW: zawieszenie obrotu akcjami spółki REINHOLD EUROPE AB
Uchwała Nr 550/2014 Zarządu Giełdy Papierów Wartościowych w Warszawie S.A. z dnia 7 maja 2014 r. w sprawie zawieszenia obrotu na Głównym Rynku GPW akcjami spółki REINHOLD EUROPE AB
§ 1
Zarząd Giełdy, działając na podstawie § 30 ust. 1 pkt 2) Regulaminu Giełdy, postanawia zawiesić obrót akcjami spółki REINHOLD
EUROPE AB (oznaczonymi kodem "SE0001856519") do końca dnia
15 maja 2014 r., a w przypadku nieprzekazania przez tę spółkę
do publicznej wiadomości raportu rocznego i skonsolidowanego raportu rocznego za rok obrotowy 2013 w tym terminie - do końca dnia sesyjnego następującego po dniu, w którym spółka ta przekaże
gdyniak...jednak brawa dla KNF, bo są konsekwentni i logiczni. Tłumaczenia RHD są bardzo wątłej jakości.
Pamiętam jak pracowałem w UK i kadrowiec opowiadał jak sobie radzą z pracownikami z linii produkcyjnej, których wyznanie obliguje odejście od pracy i do odmówienia modlitwy o określonej godzinie. Jako, że polityka firmy, prawo itp zabrania pytać o wyznanie wykombinowali taki zapis, że dają pracę ale w godzinach 8-16 pracownik zgadza się być na linii produkcyjnej.
Podobnie KNF - jak goście chcą u nas być to muszą się dostosować do lokalnych obyczajów, praw itp... jak się nie podoba to out. Proste i dobre. Szkoda, że nie zawsze i wszędzie są tak zdrowo rozsądkowi, ale jeszcze raz brawo...
... ja jednak jednoznacznie negatywnie oceniam KNF...
... jeśli dopuścili spółki do obrotu na GPW na zasadach ich prawa krajowego to muszą zezwolić na te regulacje (nie można zmieniać zasad w trakcie "konkursu")....
... pozwolili sobie wyrwać z ręki oręż w postaci polskiej wykładni to niech teraz się na nią nie powołują...
...czemu nie zmusili w takim razie CEDC do wezwania tylko pozwolili anulować akcje zgodnie z prawem Delavare / USA???
... a takie machanie szabelką (zawieszenie obrotu) najbardziej godzi w drobnych akcjonariuszy jak ja...
... teraz bez żadnych konsekwencji Reinhold mógłby do końca lipca wstrzymać się z podaniem raportu za 2013 rok (zgodnie z prawem Szwedzkim) a my bylibyśmy zablokowani bo KNF wymyśliło sobie, że do czasu opublikowania raportu zawiesza obrót...
... gdyby nie zawiesili obrotu na CEDC to niejeden zdążyłby uciec ratując choćby część kapitału...
... to co robi KNF to działanie na korzyść nieuczciwych emitentów a na szkodę drobnych graczy... to ma być karanie spółki???
... na CEDC KNF nie zrobiło nic aby uniemożliwić wyprowadzenie pieniędzy!!!!
niestety nie mogę się zgodzić z Twoim stanowiskiem. Czyli jeśli ktoś kradnie to ja też mogę? Nie. Trzymajmy się zasad. Jeśli KNF popełniła błąd w przypadku jednej spółki to reguła konsekwencji tutaj nie jest wskazana bo to doprowadziłoby do sytuacji, że złe rozwiązania będą kontynuowane tylko dlatego, że raz się wydarzyły...
KNF zawsze twierdzi, że broni interesu akcjonariuszy (czasem mówią nawet, że drobnych). Z wieloletniej praktyki mam swoje własne zdanie na ten temat, a przypadków które przywołujecie jest znacznie więcej. Ostatnie MEGA przegięcie było na NOVA KBM czy jakoś tak się ten bank nazywał. Dla takich spółek które działają w myśl prawa lokalnego (w naszym wypadku szwedzkiego) potrzebny byłby dodatkowy indeks i system regulacji i notować wraz z alertami jeżeli ktoś już chce się upierać. Ale przecież nie chodzi tak naprawdę o interes drobnych akcjonariuszy.