• PGS vs MAKOLAB - pytanie Autor: ~kazik56 [217.67.197.*]
    witam,
    mam pytanie do osób które na tym forum są dość dlugo i pamietaja PGS dwa / trzy lata temu
    patrze na Makolab i zastanawiam sie czy oni tez nie idą w tą stronę
    wszelkie uwagi i komentarze mile widziane
    dziekuje
  • Re: PGS vs MAKOLAB - pytanie Autor: ~top [85.28.152.*]
    Problemem Makolab jest bardzo niska rentowność. Stąd wynika dywidenda, która na poziomie 2% względem aktualnego kursu ... jest niska.

Przyzwoita spółka niestety nie widać potencjału do szybkiego rozwoju. Tak jakby właścicielom oraz władzom spółki taki status quo odpowiadał.

W mojej ocenie to nie jest spółka pokroju PGS sprzed 2-3 lat. Makolab funkcjonuje już bardzo długo, a jakoś nie wykorzystała okresów dobrej koniunktury. Wątpię, aby się to zmieniło w najbliższych latach. Chyba, że zmieniono by zarząd, ale to oczywiście jest mało realne.

Reasumując, stabilna, dojrzała spółka, która nie ma raczej aspiracji podboju rynku IT.
  • Re: PGS vs MAKOLAB - pytanie Autor: ~kazik56 [89.76.233.*]
    dzieki
    ale wydaje sie jakby cos tam sie ostatnio drgnelo - dynamika pierwszego kwartalu
    jak pgs mial mniej niz 10m sprzedazy to tez mial slaba rentownosc - to jest chyba ekonomia skali
    jak przekrocza w tym roku 15m. sprzedazy to moga miec 1.5 zysku - oczywiscie daleko im jeszcze do pgs ale rosna 25% rocznie
    wtedy tez na koniec roku beda miec 4m. gotowki czyli 40% kapitalizacji dzisiejszej
    jak sie odejmie gotowke to zostaje 6m. kapitalizacji
    dzisiaj tez wygrali kontrkakt na obsluge pzu w krajach baltyckich - szkoda ze nie podali jaki duzy
    ale kurs od 6 lat pomiedzy 0.9 - 1.6
    O czym Ty piszesz ? PGS jak zaczynał miał ponad rentowność ponad 30%, spadek rentowności w roku 2009 wynikał z kryzysu na rynku oraz otwierania nowego biura (koszty). Od 2011 roku, gdy koniunktura zaczęła się poprawiać, ponownie wrócił do rentowności ponad 20%. Nie ma tutaj żadnego związku przychodami i skalą.

Porównywanie tych dwóch spółek jest zupełnie nie na miejscu. To są jednak inne modele biznesowe oraz inne obszary działania.

Proponuję tą dyskusję przenieś na wątek MAKOLAB, gdyż tutaj rozmawiamy o PGS.
  • Re: PGS vs MAKOLAB - pytanie Autor: ~kazik56 [89.76.233.*]
    kolejny hater
    tak, ja wiem Ty się tym zainteresujesz jak pojdzie 10x tak jak PGS i wtedy będziesz swoje teorie roztaczał jaka to jest dobra spólka - bardzo dobrze dzieki takim jak Ty są możliwości zarobienia
    spojrz moze z uwaga co tam sie dzieje z kursem / obrotem
    proponuje powrocic do dyskusji po wynikach
  • Re: PGS vs MAKOLAB - pytanie Autor: ~pogromca idiotów [31.6.135.*]
    Dnia 2014-05-10 o godz. 11:01 ~kazik56 napisał(a):
    > kolejny hater
    tak, ja wiem Ty się tym zainteresujesz jak
    > pojdzie 10x tak jak PGS i wtedy będziesz swoje teorie
    > roztaczał jaka to jest dobra spólka - bardzo dobrze dzieki

BUAHAHAHAHA...! To skoro niby taka dobra spółka, to czemu ŻEBRZESZ na wątkach spółek by kupili choc trochę akcyjek i podbili cikursik, co...? Walnij się w ten głupi łeb i pisz pierdół.Makolab-to badziew, który spadł z 20zł na 1,5, więc porównuj sobie ten syfek do IDM-u, a nie do PGS-u, hehehe...
  • Re: PGS vs MAKOLAB - pytanie Autor: ~kazik56 [217.67.197.*]
    nie bede sie znizal do takiego poziomu

fakty od mojego postu
    - wynik Q1 wiekszy niz caly wynik zeszloroczny,
    - dywidenda w góre o 100%
    - wybicie z 6 letniego trendu bocznego
    - kurs w góre o 40%
    A co ma do tego PGS ? Zaczynasz niby wątek dotyczący porównania spółek, ale teraz piszesz tylko o Makolabie. Jasno widać, że jednak Twoim celem nie jest dyskusja porównawcza tylko naganianie na Makolab.

A propos dywidendy, przy wzroście o 100% oznacza to 0.06 PLN czyli 3% przy obecnym kursie. Rzeczywiście rewelacja, nie ma co.

My o PGS na wątku Makolab nie piszemy. Więc wróć skąd przyszedłeś.

• Re: PGS vs MAKOLAB - pytanie Autor: ~hehe [89.231.101.*]
    Dnia 2014-05-22 o godz. 09:01 ~kazik56 napisał(a):
    > nie bede sie znizal do takiego poziomu

fakty od mojego
    > postu
    - wynik Q1 wiekszy niz caly wynik zeszloroczny,
    -
    > dywidenda w góre o 100%
    - wybicie z 6 letniego trendu
    > bocznego
    - kurs w góre o 40%

To się nie zniżaj, tylko spierdalaj stąd, to nie wątek Makolabu...!
  • Re: PGS vs MAKOLAB - pytanie Autor: ~hoo [109.231.24.*]
    Super fundamenty i dynamiczne wzrosty

http://www.newconnect.pl/index.php?page=1045&ph_main_content_start=show&ncc_index=IMS&id=64395&id_tr=1
[x]
PGSSOFT 0,00% 17,90 2021-10-25 15:43:29
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.