witam,
mam pytanie do osób które na tym forum są dość dlugo i pamietaja PGS dwa / trzy lata temu
patrze na Makolab i zastanawiam sie czy oni tez nie idą w tą stronę
wszelkie uwagi i komentarze mile widziane
dziekuje
Problemem Makolab jest bardzo niska rentowność. Stąd wynika dywidenda, która na poziomie 2% względem aktualnego kursu ... jest niska.
Przyzwoita spółka niestety nie widać potencjału do szybkiego rozwoju. Tak jakby właścicielom oraz władzom spółki taki status quo odpowiadał.
W mojej ocenie to nie jest spółka pokroju PGS sprzed 2-3 lat. Makolab funkcjonuje już bardzo długo, a jakoś nie wykorzystała okresów dobrej koniunktury. Wątpię, aby się to zmieniło w najbliższych latach. Chyba, że zmieniono by zarząd, ale to oczywiście jest mało realne.
Reasumując, stabilna, dojrzała spółka, która nie ma raczej aspiracji podboju rynku IT.
dzieki
ale wydaje sie jakby cos tam sie ostatnio drgnelo - dynamika pierwszego kwartalu
jak pgs mial mniej niz 10m sprzedazy to tez mial slaba rentownosc - to jest chyba ekonomia skali
jak przekrocza w tym roku 15m. sprzedazy to moga miec 1.5 zysku - oczywiscie daleko im jeszcze do pgs ale rosna 25% rocznie
wtedy tez na koniec roku beda miec 4m. gotowki czyli 40% kapitalizacji dzisiejszej
jak sie odejmie gotowke to zostaje 6m. kapitalizacji
dzisiaj tez wygrali kontrkakt na obsluge pzu w krajach baltyckich - szkoda ze nie podali jaki duzy
ale kurs od 6 lat pomiedzy 0.9 - 1.6
O czym Ty piszesz ? PGS jak zaczynał miał ponad rentowność ponad 30%, spadek rentowności w roku 2009 wynikał z kryzysu na rynku oraz otwierania nowego biura (koszty). Od 2011 roku, gdy koniunktura zaczęła się poprawiać, ponownie wrócił do rentowności ponad 20%. Nie ma tutaj żadnego związku przychodami i skalą.
Porównywanie tych dwóch spółek jest zupełnie nie na miejscu. To są jednak inne modele biznesowe oraz inne obszary działania.
Proponuję tą dyskusję przenieś na wątek MAKOLAB, gdyż tutaj rozmawiamy o PGS.
kolejny hater
tak, ja wiem Ty się tym zainteresujesz jak pojdzie 10x tak jak PGS i wtedy będziesz swoje teorie roztaczał jaka to jest dobra spólka - bardzo dobrze dzieki takim jak Ty są możliwości zarobienia
spojrz moze z uwaga co tam sie dzieje z kursem / obrotem
proponuje powrocic do dyskusji po wynikach
Dnia 2014-05-10 o godz. 11:01 ~kazik56 napisał(a):
> kolejny hater
tak, ja wiem Ty się tym zainteresujesz jak
> pojdzie 10x tak jak PGS i wtedy będziesz swoje teorie
> roztaczał jaka to jest dobra spólka - bardzo dobrze dzieki
BUAHAHAHAHA...! To skoro niby taka dobra spółka, to czemu ŻEBRZESZ na wątkach spółek by kupili choc trochę akcyjek i podbili cikursik, co...? Walnij się w ten głupi łeb i pisz pierdół.Makolab-to badziew, który spadł z 20zł na 1,5, więc porównuj sobie ten syfek do IDM-u, a nie do PGS-u, hehehe...
fakty od mojego postu
- wynik Q1 wiekszy niz caly wynik zeszloroczny,
- dywidenda w góre o 100%
- wybicie z 6 letniego trendu bocznego
- kurs w góre o 40%
A co ma do tego PGS ? Zaczynasz niby wątek dotyczący porównania spółek, ale teraz piszesz tylko o Makolabie. Jasno widać, że jednak Twoim celem nie jest dyskusja porównawcza tylko naganianie na Makolab.
A propos dywidendy, przy wzroście o 100% oznacza to 0.06 PLN czyli 3% przy obecnym kursie. Rzeczywiście rewelacja, nie ma co.
My o PGS na wątku Makolab nie piszemy. Więc wróć skąd przyszedłeś.
Dnia 2014-05-22 o godz. 09:01 ~kazik56 napisał(a):
> nie bede sie znizal do takiego poziomu
fakty od mojego
> postu
- wynik Q1 wiekszy niz caly wynik zeszloroczny,
-
> dywidenda w góre o 100%
- wybicie z 6 letniego trendu
> bocznego
- kurs w góre o 40%
To się nie zniżaj, tylko spierdalaj stąd, to nie wątek Makolabu...!