Raczej nikt nie dostal i nie dostanie zwrotu nadplaconego podatku a staranie sie o to mija sie z celem koszty za drogie !!!!!!!!!!!!!!
wazne teraz jest jak rozliczyc dywidende w pit 38 ???????? to jest dylemat ! a napewno nalezy wpisac w pit 38 obliczony podatek do 19% i wpisac go w PIT w pozycji 32 albo 33 /tego nie jestem pewien /w pit 38
Tak mi wyjasnil urzednik w UR skarbowym kiedy bylem w sobote w dni otwarte dla podatnika !!!!!!
powiedzial mi ze US dostaje rozliczenie kazdej transakcji podatnika nawet po wielu latach i wtedy moga byc klopoty to lepiej wpisac zaliczke ale tylko obliczona do 19% jaki obowiazuje w POLSCE
jak miales np 320akcji to opalca sie zwrot brac 2 papiery 400zl zysk policzyc mozna od napdplaty!
palcac 35% podatek w czechach juz w poslce ni ma podatku zadnego do rozliczenia bo to potezna nadwyzka ponad komunistcyzny podatek nieuka ekonkomiczego do ska.nai belki!!! czyli 19%!!
Pytae czy ktos otzrymal zwrot,ile i po jakim kursie przy swojej ilsoci akcji czy BM wyplacilo juz?/
nie musisz nic wypleniac jak pobrali tobie 35% mi tyle pobrali w w US nic nie wyplenialem!!Boz aostal wyzszy niz 19% pobrany! gdybym staral sie o roznice to tak musialbym zaplacic!!Ta jak to bylo w latach przed 2013!
wypelniasz PIT38 rubr 22 - inne przychody (pelna dywidenda bez podatku po kursie domu maklerskiego)
wypelniasz PIT ZG (zalacznik do PIT38 -roznica pomiedzy podatkiem naleznym a pobranym pomniejsza Twoj podatek do zaplaty