Ani animator, ani KNF nie jest od tego, aby szło w górę. Od tego są wyniki firmy.
A wyniki są bardzo dobre i polepszające się bardzo mocno na coraz większym rynku zamówień krajowych, nie wspominając o zagranicy. Prognoza NEWAGU na rok 2014 jest doskonała i stale rozwojowa. Stąd, jeśli prawdą jest założenie, iż giełda dyskontuje przyszłość, to obecna cena jeszcze nie odzwierciedla przyszłości. C/Z za rok będzie o połowę niższa a EBIDA bardzo dobry.
Gdyby przyjąć założenia roku 2014 za fakt, a niby jak inaczej, skoro portfel zamówień pełny i nadal puchnie, to wynik za 2014 może być więcej niż 100?% lepszy, a po 2015 nawet ponad 100% lepszy przy stale spadających kosztach i ogromnym potencjale wzrostowym produkcji.
Jedynie w tym kontekście Twoje pytanie jest zasadne, dlaczego kurs jest trzymany za twarz, a zwłaszcza kopany drobnymi pakietami. To, co wykonano 31 marca i 1 kwietnia potwierdza moje przypuszczenie o ponadnormalne wpływanie na kurs akcji.
Może to wyjdzie na wazelinę, ale czytam Twoje wątki na forum i się z nimi zgadzam. Newag ma perspektywy rozwoju bardzo duże, nie po to chyba buduje nową lakiernię żeby upaść...
Upaść??? Przecież im zamówienia pęcznieją w portfelu aż miło.
Jest 16 kwietnia a już dzisiaj NEWAG ma zamówień więcej niż w ubiegłym roku, i to o grube setki milionów! Stąd zapewne lakiernia :)
Myślę, że kurs niemrawy z powodu OFE i Ukrainy.
I jak nie być wkurzonym na ten system. Super firmy nie mogą się normalnie rozwijać, a akcjonariusze korzystać, bo jakiś bałwan namieszał w OFE, a inny bałwan na Krymie.
No wiem wiem przesadziłem :P z tym upadkiem...
Ukraina jest tu nie bez znaczenia....a władek znowu nie zjadł Sinckers'a i bedzie gwiazdorzył co przeleje się falą spadków na giełdzie;/
tylko po co on to robi Rosja jest w recesji...a przez machanie kałachem przed Europą zachodnią doprowadzi do jeszcze większego odpływu kapitału.
Co do OFE to jest początek ich likwidacji...a skok na kasę to tylko po to żeby móc się bardziej zadłużać mimo tego, że obniżą progi ostrożnościowe....tak czy siak to nacjonalizacja kasy ludności
A co do Newag...już za niedługo bo miesiąc dokładnie 15.05 raport za pierwszy kwartał wiec można się spodziewać odbicia tak jak było teraz