widzę że autor bardzo dobrze postąpił a ja zostałem ze ścierwem w portfelu, jak patrze na ten papier mam odruchy wymiotne, non stop zjazd, co by się nie działo, prezio chyba działa odstraszająco na wszystkich, mam ten szit już pare lat i ze snów o potędze zrobił się marny zysk, koniec gorzkich żalów :P
grubszy cwaniak się znalazł,
górka to była > 9 i wszyscy co tam oddali są zarobieni,
firma byłaby wyceniana dużo lepiej, gdyby prezes nie traktował giełdy jako zła koniecznego,
sprzedał naiwniakom papier za 10zl w 2006 i ma wszystko gdzieś
jak kurs rósł z 3,5 na ponad 9 zł to prezes był dobry, spółeczka też,
jak teraz spółka zaliczyła zjazd to prezes jest do dupy, jakby to on odpowiadał za reformę OFE zajęcie Krymu przez Rusków i to co się dzieje na Ukrainie
a zainteresował się ktoś może tym dlaczego z przychodów za 2013 r. po badaniu przez biegłego wyparowało z przychodów ponad 1 mln zł, a z zysku 400 tys w stosunku do raportu za IV kw ?
ma ktoś jakieś informacje na ten temat ?
Nie po badaniu, tylko w sprawozdaniu rocznym,
pewnie przerzucili część przychodów na IQ, nie jestem księgowym, ale może kwestia wydłużonych płatności?
A co do prezesa i jego oceny, chyba wszyscy wiemy, że relacje inwestorskie w tej firmie są po prostu słabe. Firma jest dobrze zarządzana (przynajmniej pod względem finansowym), nie wiem czy nie za bardzo zachowawczo, ale mi akurat to pasuje, lepiej powoli ale dalej zajechać
Tez uwazam ze zachowawczo spolka prowadzona. Tym bardziej teraz powinna zaczac jakas ofensywe informacyjna przeciez nie ma oddzialow i biznesu nie prowadzi na wschodzie to raz, zadne OFE sie tu nie ujawnilo spolka mala wiec to raczej tez nie jest powodem spadkow! Pytanie co jest. Chyba niestety obnazyla sie slabosc papiera to raz a dwa widac ze prezesowi nie zalezy szczegolnie na wysokim kursie. Robi jakies ruchy os markuje ale zawiewa to slabizna i poki co nikt tego nie kupil. Chyba tylko rebelianci z Yavina! Co do tej zaginio nej monety to faktycznie nawet lepeij by bylo jakby cudownie odnalazla sie i podbila wyniki za I kwartal ktore juz w czwartek i mam nadzieje rusza cos tego gniota .....albo przybija mu gwozdzia.
właśnie, że w bilansie nie widzę tych przychodów przerzucanych na I kw tego roku,
powinno być w rozliczeniach międzyokresowych, to jedna sprawa
druga sprawa, że przychody nalicza się wg zasady memoriału tj. bez względu na terminy płatności, więc przedłużone terminy płatności nie mają nic do rzeczy,
sprawozdanie finansowe było badane przez biegłego, więc prawdopodobnie on im kazał skorygować coś co było w sprawozdaniu za IV kw,
i w sprawozdaniu rocznym już tego nie ma
i to jest dla mnie największą zagadką, na którą chciałbym znać odpowiedź,
spadek zysku o 400 tys w przypadku tak małej spółki jest znaczący i zmienia jej wycenę i tu (oprócz złego sentymentu na giełdzie związanego z OFE i Ukrainą ) upatrywałbym przyczyny spadków, a nie w jakiś teoriach spiskowych
przy dzisiejszych nastrojach na giełdzie 0,19 zł dywidendy nie jest żadną pokusą (dla mnie to 5 %)
ABCDATA ma prawie 10 % dywidendy i wcale to nie poprawiło jej notowań od czasu podania wiadomości o niej
czego więc żądamy od lsi ? że będzie rosła na przekór rynkowi ?
str. 5 Dodatkowych not objaśniających Sprawozdania Finansowego na 31.12.2013:
"16. Zestawienie oraz objaśnienie różnic pomiędzy danymi ujawnionymi w sprawozdaniu finansowym i porównywalnych danych finansowych a uprzednio sporządzanymi i opublikowanymi sprawozdaniami finansowymi
Raport roczny za 2013 rok różni się od uprzednio publikowanych danych. Sprawozdanie za 4 kwartał 2013 roku ze względu na termin jego publikacji i brak weryfikacji podmiotu uprawnionego do badania ma charakter prognozy danych finansowych za rok obrotowy. Główne pozycje różniące oba raporty dotyczą ustalenia wartości bieżącego i odroczonego podatku dochodowego oraz utworzonych odpisów aktualizujących należności."
Skonsolidowany zysk brutto (przed opodatkowaniem):
4 kwartał 2013 roku - 2 478 tys. PLN
Raport roczny 2013 - 2 608 tys. PLN
przychody nie wyparowały, bo skonsolidowany wynik brutto jest nawet wyższy niż po IVQ2013, ale w trakcie badania wyliczyli pewnie odroczony i bieżący podatek dochodowy, a że zysk wysoki to i podatków sporo im wyszło
Dzisiaj to chyba gra pod wyniki za I kwartal . Az strach mysl co w nich bedzie, no ale z drugiej strony dziwne bo wydawalby sie ze powinny byc calkiem niezle jak widac rynek o tym przekonany nie jest
Rynek jak ta panienka, sam nie wie czego chce, wystarczy na wykresy spojrzeć, jazda od bandy do bandy, chociaż firma jest finansowo stabilna. Ja już tych babskich fochów rynku mam trochę dosyć, ale jak się nie skróciłem po 9 to teraz tym bardziej bez sensu, obaczym co jutro przyniesie los. Po takim długim zjeździe, nawet dobre wyniki będą pretekstem do wywalenia papiera pewnie, taki los, mogłem dokupić elzabu, a zrobiłem odwrotnie ;)
Wstydza sie tych wynikow czy co? Poludnie zaraz a wynikow nima pewnie ostatni niezdecydwani jak po wynikach zdecyduja co tu robic dalej, albo okaze sie ze obecna wycena to okazja do zakupow albo.,....
porównaj sobie przychody z poprzednich kwartałów i znajdź ostatni kwartał z takimi przychodami jak w I kw 2014
a może inaczej: policz sobie relację przychodów z I kw 2014 do przychodów każdego kwartału z osobna w roku 2013
wyciągnij wnioski
spółka je już wyciągnęła tnąc koszty o 10 % starając się utrzymać rentowność a nawet ją podnieść
i to się chwali, natomiast spadek przychodów w takim stopniu może zacząć niepokoić, spółka jest przecież niewielka
spółka ma się rozwijać to znaczy zwiększać przede wszystkim przychody przez sprzedaż produktów, dotychczas się to udawało, w I kw wyraźna zadyszka,
jeżeli przychody spadają tzn. że na produkty i usługi spółki spada popyt
jeżeli uważasz że nie ma powodu do zastanowienia to gratuluję ..... solidnych różowych okularów,
ja oceniam wyniki niekoniecznie po zysku, patrzę też na inne dane,
ma ktoś może jakieś info na temat umowy na dofinansowanie jaką mają jutro podpisać ?
na co dostają tę kasę ?
zawsze się ktoś znajdzie co będzie marudził. mnie najbardziej interesuje zysk.
na pohybel ! na pohybel czarnym i czerwonym! Czyli znów...zobaczymy jak w 2Q ! gówno wiecie tu w większości.
W dniu 16 maja 2014 roku LSI Software S.A. zawarło umowę o dofinansowanie projektu w ramach III Osi priorytetowej: Gospodarka, innowacyjność, przedsiębiorczość Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Łódzkiego na lata 2007 – 2013.
Całkowita wartość projektu wynosi 1.397 tys. zł, a wartość uzyskanego dofinansowania to 594 tys. zł. Przedmiotem umowy jest zakup i wdrożenie technologii integracji różnych kanałów sprzedaży oraz systemów lojalnościowych klientów dla branży hotelarskiej.
No euforia jak ta lala, szczyty przebite i sky is the limit :/
Chyba ten brak progresji przychodów do zeszłorocznych na tym zaważył, mam nadzieję, że progres jednak będzie, w końcu po coś nową spółkę założyli.
Niech dojdzie do ceny emisyjnej z 2006, mi wystarczy ;)
pozdro!
Cos drgnelo ostatnio obroty przyzwoite powoli idzie ku 8 zl no potem moze byc juz tylko lepiej Wydaje sie ze spolka ma potencjal i fundamenty zobaczmy kiedy spiochy na dworcu sie obudza i zauwaza ze pociag odjechal ;)
a ile ten papier ma iść do góry? Przecież przez trochę ponad pół roku poszedł grubo ponad 100%. Firma ma wyniki przeciętnie dobre, obrót r/r nie rośnie. Z czego miałby wynikać optymizm wszystkich kupujących?
Spada sprzedaż i koszty
Kwartalne wyniki rozgrzały tez wyobraźnię inwestorów zainteresowanych LSI Software. Ta informatyczna spółka to jednak mikrus, nawet na tle pozostałej piątki. Jej kapitalizacja to około połowy kapitalizacji KPPD i jedna czwarta-jedna piąta kapitalizacji pozostałych. Przy niewielkim spadku przychodów udało się jej podwoić zysk netto, a zysk operacyjny zwiększyć o 77 proc. To głównie zasługa obniżenia kosztów działalności.
Ścierwo,
mi już witki opadają z tym badziewiem, popełniłem błąd (bywa), zredykowałem się na elzabie po niecałe 8 i dokupiłem lsi - też po 8. Można się domyśleć jak "niezadowolony" jestem...
Może to przejęcie coś ruszy, mam nadzieje, że te jazdy nie są po to, żeby wymusić jak najniższą cenę w nowej emisji?
Jakie przejecie? Cos ominalem? W kazdym razie w kazdej szanujacej sie spolce przed emisja robi sie podbitki zeby dobrze ja spieniezyc robia dzide i tyle tu wrecz przeciwnie jakby sami sobie gola strzelali makabra spolka traci powoli zaufanie w moich oczach
Zajrzyj na "podłogę", chcą przejąć jakąś firme, ponoć bardziej zyskowną (wskaźnikowo) od LSI, ale muszą coś tam dodrukować bo kasy im nie starczy. Powinni drukować po cenie emisyjnej z IPO!
No z cena sie zgodze, daj linka do tego artykulu bo nie moglem znalesc. Tu przy tej emisji to podbitka powinna byc a nie zwla niby tak dobrze a kurs w czarnej....
a może jest jeszcze czas na podbitkę? poza tym lepiej gdy przejmowany ma udziały, a nie kasę, bo jest bardziej zaangażowany w całość, a nie tylko samym wyjściem i dojeniem na wynagrodzeniu i kosztach.
Jesli dobrze pamieta to cena emisyjna ma byc wyliczona ze sredniej z ostatnich 3 miesiecy, no a tak sie chyba sklada ze to juz po zwale takze watpie zeby byl jeszcze czas na podbitke pod wywindowanie ceny emisyjnej.... no zawsze moge sie mylic.... chce sie mylic...
W podzłlodze pisali, chcą przejąć jakąś firme, ponoć bardziej zyskowną (wskaźnikowo) od LSI, ale muszą coś tam dodrukować bo kasy im nie starczy. Powinni drukować po cenie emisyjnej z IPO!
Obniżenie kosztów to ruch jednorazowy. Ich zmniejszenie mogło wynikać z racjonalizacji wydatków, jak i cięcia kosztów pensji pracowników. W 2013 roku wywalili wiceprezesa Tarnowskiego, który według raportu zarabiał około 25 tys zł miesięcznie. Rocznie da to 300 tys. zł. Jeżeli poszli w zwolnienia, to rzeczywiście obniżyli koszty, ale nie wiem, czy na dłuższą metę to się opłaci. Zauważyłem jeszcze jedną rzecz, które może być niepokojąca- LSI traci dużych klientów- w bieżących informacjach nie chwalą się już współpracą z siecią North Fish i W biegu cafe. Nie widzę też żadnych dużych znaczących klientów. Dla mnie to wyraźny znak, że przyszłość nie rysuje się różowo. Chyba w przyszłym tygodniu przejdę do grupy byłych.
To chyba nie aż tak duzi klienci skoro przychody spadły raptem o kilka procent. Co do wymienionych przez Ciebie firm, zawsze możesz zapytać o to samą firmę. A co do sprzedaży akcji - wymsknęło Ci się niechcący, czy napisałeś to celowo?
pozdro!
Podałeś link do Blue Pocket, czyli spółki zależnej, a mi chodziło o klientów oprogramowania POSitive, czyli firmy LSI Software. Na swojej stronie podają nazwy kluczowych klientów i na tej podstawie napisałem, że współpraca została zakończona (były tam w zeszłym roku, a tym już ich nie ma). Znalazłem zresztą informację o tym, że North Fish przeszedł do konkurencji. Żeby było jasne- nie uważam LSI za spółkę, która jest słaba. Moim zdaniem obecny kurs to maksimum możliwości i nie widzę przesłanek do dalszego wzrostu. Jeżeli masz takowe, to pisz o nich na tym forum.
No właśnie firma bluepocket i zapowiedziane przejęcia, nie sądzisz, że te przedsięwzięcia są po to aby firma straciła na rentowności?
Tylko i aż tyle,
Twoje akcje Twoja sprawa, wywalaj za 6, ja wolę poczekać na ponowny powrót w okolice 10.
Bluepocket cały czas jest wielką niewiadomą. Jest już na rynku od dwóch lat i na razie nie generuje znaczących przychodów. Trzeba w niego zainwestować kupę pieniędzy. Dodatkowo na rynku jest sporo konkurencyjnych aplikacji.
Co do przejęć, to nie wiemy kogo chcą przejąć i za ile, więc to także niewiadoma. A co do emisji nowych akcji, to moim zdaniem Siewiera zniósł swoje uprzywilejowanie na części akcji tylko i wyłącznie z tego powodu, aby nie mieć problemów z zatwierdzeniem emisji na walnym. Pamiętacie przecież, że został zablokowany przez akcjonariuszy mniejszościowych w kwestii emisji akcji dla Novitusa, i teraz pod pretekstem "demokratyzacji" w spółce jeszcze mocniej ją wzmacnia. Cwany z niego prezes.
No wlasnie cwaniak jest niezly. Jemu nie zalezy na kursie bo kase wyplaca sobie sam ze spolki, o tyle dobrze ze w jego interesie jest aby spolka byla rentowna ale z drugiej strony przez swoja polityke akcji uprzywilejowanych odstrasza potencjalnych inwestorow. Jedyna nadzieja w tym mistrzu z intercarsa od przejec. Jesli on - yavin macza palce w zblizajacych sie przejeciach to moze byc jeszcze dla lsi jest odrobine nadzieji w przeciwnym razie zgadzam sie ze spolka osiagnela szczyt.