Orphee w II kw. planuje prywatną emisję akcji o wartości ok. 45 mln zł
Orphee, spółka zależna PZ Cormay, planuje przeprowadzenie w II kwartale prywatnej emisji akcji o wartości ok. 45 mln zł na sfinansowanie przejęcia pozostałych 50 proc. akcji Diesse - poinformował Tomasz Tuora, prezes PZ Cormay. Ma ona zastąpić w całości lub części planowaną emisję obligacji.
"W II kwartale przeprowadzimy prywatną emisję akcji Orphee o wartości ok. 45 mln zł skierowaną do inwestorów finansowych i PZ Cormay. Spółka matka może objąć do jednej trzeciej nowych walorów, aby zachować większościowy udział" - powiedział na konferencji Tuora.
"Emisja akcji zastąpi w całości lub części planowaną emisję obligacji" - dodał.
PZ Cormay poinformował w lutym o planowanej emisji trzyletnich obligacji. Spółka zdecydowała o wyemitowaniu papierów dłużnych o wartości nie przekraczającej 40 mln zł. Oferta miała być niepubliczna i skierowana do mBanku.
znowu tania emisja dla kolesiów. szkoda tylko, że nie napisano ile akcji zostanie wyemitowanych.... moglibyśmy przeliczyć ile są gotowi zapłacić za 1 akcję. wiem, że trzeba brać pod uwagę przeniesienie aktywów cormaya do orphee i przjęcie całości diesse.... ale mimo wszystko widać, że na obligacje nie było chętnych więc trzeba sprzedać tanio akcje ....
a tak pan tuora sie zarzekał, że emisji już nie będzie. kłamca, kłamca, kłamca.... nie mam za grosz zaufania do tego człowieka. :-(
przy pełnej konsolidacji Diesse synergie wymuszą odpał na akcjach, spółka będzie zarabiać grube miliony złotych, co rynek nie do końca dziś wycenia. Dobre info dla fundamentalistów!
Dnia 2014-03-21 o godz. 11:45 ~phoenix napisał(a):
> znowu tania emisja dla kolesiów
Tania ???? to znaczy po ile ??? ja stawiam że po cenie rynkowej. Taniej nie będzie sprzedawał.
A skoro po cenie rynkowej, to też możesz zostać "kolesiem".
ile razy można pod to samo robić emisje pytam się ile razy, prezes kłamca , musi być tanio bo inaczej tego ścierwa nikomu nie wciśnie , zamiast skupić się na produkcji to oni wyciągają od łatwowiernych kolejne pieniądze których jest już coraz mniej , to ścierwo przypomina bardziej piramidę finansowa a nie spółkę akcyjną.
Ale nie dla każdego "kolesia" podejmuje się dzałania w celu takiego obniżenia
kursu, żeby doszedł do atrakcyjnej "ceny rynkowej". "Atrakcyjnej" tylko dla wybrańców
- a tragicznej dla pozostałych akcjonariuszy. Takich, co do prywatnej emisji nie będą
dopuszczeni. Zdołują cenę, podadzą "atrakcyjną" cenę emisyjną - czyli wtedy rynkową
- i wracamy do tej dzisiejszej, żeby było łatwiej sprzedawać wybrańcom........
Tylko patrzeć jak za chwilę 5 zł okaże sie ceną rynkową. Ale ani Ty, ani ja po 5 nie kupimy
bo dołowanie stanie wyżej........
Ech, króluje tu cinkciarstwo, spekulanctwo, w najklasyczniejszej formie.