• Rafamet Restrukturyzacja Autor: ~Ja [159.205.39.*]
    Co sądzicie o obecnych działaniach restrukturyzacyjnych firmy?
    Moim zdaniem są bardzo płytkie bo nie obejmują sedna problemu czyli olbrzymich zobowiązań firmy względem starszych pracowników np. odpraw czy nagród za wysługę lat.
  • Re: Rafamet Restrukturyzacja Autor: ~gg [178.36.115.*]
    PO wynikach za 2013 jasno widać że "ktoś" z nas AKCJONARIUSZY kpił sobie w żywe oczy i bajki opowiadał przez wiele ostatnich lat.
    Ciekawi mnie argumentacja wzrostu płac dla Zarządu bo ja tego nie rozumiem firma notuje spadek przychodów i zysku a płace dla zarządu w góre? Rozpacz tylko płakać nad bezczynnością właściciela czyli ARP. Jak długo Prezes ARP bezie biernie się przypatrywał nijakości i braku perspektywy realnej poprawy przychodów i zysków.
    W tej firmie trzeba wprowadzić oszczędności w setkach miejsc bo prawie nikt do tego wagi nie przykłada
    Ciekawi mnie również bierność ludzi pracujących w zakładzie ?
    Dlaczego nie zabierają głosu w dyskusji?
  • Re: Rafamet Restrukturyzacja Autor: pracujek [95.40.203.*]
    bez zmiany właściciela bedzie tylko gorzej,obecny zarząd walczy o swoje przetrwanie,a reszta ich nie interesuje ,administracja rozdmuchana do absurdu.sprzedać i jeszcze raz sprzedać
    http://odlewnictwo.wnp.pl/odlewnie-polskie-stawiaja-na-kolej-i-unijne-fundusze,219370_1_0_0.html

Odlewnie Polskie pozytywnie oceniają ubiegły rok, a w tym chcą poprawić sprzedaż dzięki inwestycjom realizowanym z funduszy unijnych - czytamy w "Parkiecie".

.

Jak wylicza w dzienniku Leszek Walczyk, wiceprezes Odlewni ds. finansowych, w ubiegłym roku produkcja przekroczyła 11 tys. ton odlewów. W tym roku spółka liczy na napływ unijnych pieniędzy do Polski w ramach nowej perspektywy, które mają pomóc w rozkręceniu koniunktury. Rosnąć ma także udział sektora kolejowego w przychodach spółki, czego przykładem jest ubiegłoroczna umowa z firmą Trak Tec na dostawy komponentów do budowy trakcji, zawarta na 3 lata

Firma chce także aplikować po fundusze na badania i rozwój, tak by oferować więcej niż proste odlewy i zwiększać udział w sprzedaży produktów mocniej przetworzonych, zapewniających lepsze marże.

Dziennik przypomina, że po trzech kwartałach Odlewnie miały 84 mln zł przychodów, czyli o 9 proc. więcej niż rok wcześniej. Zysk operacyjny wyniósł prawie tyle samo, ile rok wcześniej – 4,7 mln zł.
  • Re: Rafamet Restrukturyzacja Autor: ~kris b [193.239.124.*]
    dziwie ze tuskowa agencja slynaca jak ta cala ekipa z puszczania polskich aktywow pkc ceregieli sie tak dlugo z rafametem.pocenie 20 zl na pewno znajdzie sie inwestor,bo ostatnie 6-7 lat sa wyrwane z zyciorysu kazdego akcjonariusza rafametu.MARAZM TO MALO POWIEDZIANE,JEST WOLNIEJSZY OD OBLIGACJII
    Myślałem że takie rzeczy to tylko w ERZE ale myliłem się bardzo
  • Re: Rafamet Restrukturyzacja Autor: ~ala ma kota [95.51.39.*]
    Czy ma ktoś jakieś dobre więści?
  • Re: Rafamet Restrukturyzacja Autor: ~ala ma kota [95.51.39.*]
    restrukturyzacja która miała zmniejszyć koszty placowe doprowadziły do kolejnej rok do roku zwyżki płac,
    Ja już nikomu nie wierzę, wszystkie zapowiedzi poprawy do tej pory to sciema.
    Osobiście czekam na zmiany na górze
  • Re: Rafamet Restrukturyzacja Autor: ~gg [178.36.99.*]
    Tempo reform i tempo sprzedaży pakietu przez ARP powala z nóg!
    Ja tak szybko bym nie potrafił jestem pełen podziwu i w ogóle zachwycony jestem rezultatami które z roku na rok są coraz lepsze i lepsze.....................
  • Re: Rafamet Restrukturyzacja Autor: ~ggg [82.203.205.*]
    Drodzy Akcjonariusze, poprzedni rok po raz kolejny nasza Spółka domknęła ""leasingiem zwrotnym"" to jest jedyna znana strategii Zarządu naszej firmy. W tym roku nie przewiduje się już więcej inwestycji - nowa hala załatwi wszystko. A wyniki : te po 6 miesiącach roku 2014 będą przewspaniałe. Szkoda, odchodzi ostatni duży w branży - znaczy od dużych obrabiarek bo duże firmy to dawno już przeskoczyła nasz Zarząd - wystarczy zerknąć na wyniki w konkurencji. Wszyscy ostatnie 2 lata zwiększenie sprzedaży min o 50 - do 100%.
    Gratulacje dla ARP trafnej decyzji w obsadzaniu kluczowych stanowisk. Ciekawe jak zareagują gdy nie będzie wypłat za członkostwo w Radzie Nadzorczej.....
    objaśnij ten mechanizm kreowania zysków i przychodów
    A może by tak zarabiać
    W ubiegłym roku Odlewnie Polskie mimo słabego rynku odlewów zwiększyły swoje przychody. Spółka widzi w tym rezultat prowadzonej przez kilka lat modernizacji, a także zapowiada oparcie na badaniach i innowacjach planu rozwoju na kolejne lata.

http://odlewnictwo.wnp.pl/odlewnie-polskie-poprawa-wynikow-wbrew-sytuacji-rynkowej,222804_1_0_0.html
  • Re: Rafamet Restrukturyzacja Autor: ~gg [178.36.65.*]
    już tylko 15 gr dywidendy czyli połowę zeszłorocznej ale fundusz socjalny na poziomie z przed roku. Ciekawe czy zarząd też sobie o połowe obniży ,jak oszczędzać to oszczędzać
  • Re: Rafamet Restrukturyzacja Autor: ~ggg [178.36.65.*]
    W tym roku Odlewnia Żeliwa Śrem zyska nową linię formierską F1. Uruchomienie produkcji jest planowane na przyszły rok. Na nowej linii będą powstawać m.in. części do traktorów.

http://odlewnictwo.wnp.pl/odlewnia-zeliwa-srem-kupuje-nowa-linie-formierska,223082_1_0_0.html
  • Re: Rafamet Restrukturyzacja Autor: ~ggg [178.36.65.*]
    Zakończyliśmy jeden etap inwestycji i planujemy już nowy. Staramy się głównie doskonalić zainstalowane nowe linie technologiczne i procesy. Myślimy więc m.in. o zakupie pierwszego w Polsce tomografu do prześwietlania odlewów żeliwnych – mówi Zbigniew Ronduda, prezes Odlewni Polskich.
    - Na pewno będziemy chcieli utrzymać wysoki poziom inwestycji, który określamy na 6 - 8 proc. przychodu w skali roku. Z rozmów z naszymi klientami, głównie zagranicznymi wynika, że dobry wskaźnik jest już na poziomie 5 proc. Wtedy firma jest postrzegana jako nowoczesna i innowacyjna. My z kilku powodów chcemy inwestować trochę więcej. Przede wszystkim dlatego, że cały czas mamy wrażenie, że ciągle musimy gonić kraje wysoko rozwinięte, a po drugie kolejna transza funduszy unijnych tworzy dobre warunki do inwestowania.

http://hutnictwo.wnp.pl/odlewnie-polskie-zaczynaja-kolejny-etap-inwestycji,223561_1_0_0.html
  • Re: Rafamet Restrukturyzacja Autor: ~gggg [178.36.65.*]
    Zarząd powinien raportować koszty prowadzonej w spółce działalności związkowej. Rada nadzorcza powinna je oceniać, a biegły rewident uwzględniać w badaniu sprawozdań.
    http://www.ekonomia.rp.pl/artykul/705506,1099850-Zwiazki-w-firmie--pieniadze-w-czarnej-dziurze.html
    Ciekawe ile kosztują związki zawodowe w Rafamecie?
[x]
RAFAMET 0,00% 53,50 2025-09-19 12:24:26
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.