Tez mnie to dziwi, ale:
- może duzo jest zapakowane w pakiety 4,9 % i tak naprawdę to mało "free" float. (niektórzy nawet pisali, że to słupy)
- przy tym kursie wszyscy zapakowani, nikt nie sprzedaje bo kurs jest śmieszny.
staram się od ponad tygodnia zebrać trochę akcji. I zdecydowanie jestem jedynym kupującym "na bieżąco". Dziwne, bo spółka naprawdę wygląda nieźle. Co więcej jest ktoś kto ma sporo kasy i dba o to, żebym za wysoko nie kupił (w sumie mi to na rękę) :)
S4E zaczyna być spółką dywidendową. Płacąc wysoką dywidendę chyba już mało kto będzie sprzedawał te akcje, bo przy niej lokata to mały pikuś ...
Na parkiecie głównym takich spółek ze świeczką szukać , a tu proszę taka perła na NC :D.
Gdyby tak jeszcze pierwsze 3 kwartały były bardziej zyskowne mielibyśmy tu prawdziwą sielankę ... małe obroty powodują że jest na spółce cicho i spokojnie - i o to właśnie chodzi :
To były te transakcje (komunikat poniżej) dzielące ponad 17% pakietu Karmalinar Limited na mniejsze paczki. Brak w późniejszym czasie informacji o ujawnieniu jakiegokolwiek podmiotu który byłby drugą stroną transakcji, daje nam jasno i czytelnie wiadomość, że pakiet został rozbity na transze poniżej 5% (sam Karmalinar zachował dla siebie 4,70%). Poza tym brak jakichkolwiek ruchów podażowych, co świadczy również o stabilnym i długookresowym inwestycyjnie "nowym" (czytaj starym) akcjonariacie.
Dlaczego starym akcjonariacie bo uważam, że spółka Karmalinar powstała w znanym od początku celu. Być może jest tak, że jedynie jedną z części Karmalinar'skiego tortu mógł wziąć nowy inwestor, jednak chyba mało prawdopodobne - nie sądzę, aby po niedługim czasie jak MCI opuściło "struktury" S4E zarząd chciał ponownie wiązać się z obcym kapitałem (nawet sama kwestia kumulowania zysków przez kilka lat jako kapitał zapasowy zaprzecza tej teorii).
Odpowiadając na Twoje pytanie o FF - poprzez między innymi powyższe obserwujemy taki a nie inny jego poziom.
Zbierając całość akcjonariatu do kupy mamy oficjalnie ponad 50% + nieoficjalnie ponad 17% + indywidualni akcjonariusze ok. 10 % (no chyba że Was nie doceniam i jest więcej ;) co daje nam łącznie ok. 77% akcji "wyłączonych" z obrotu.
Pozostaje ok. 23 % czyli jakieś 400.000 sztuk. Widząc jak wygląda karnet i obroty na przełomie ostatnich miesięcy/lat można wnioskować, że tak naprawdę akcji w wolnym obiegu jest max 50.000 (i tego nawet nie jestem pewien).
Całość nasuwa tylko jedną odpowiedź ... ;)
Pozdr.
KOMISJA NADZORU FINANSOWEGO
Raport bieżący nr 1 / 2011
Data sporządzenia: 2011-04-13
Skrócona nazwa emitenta
S4E S.A.
Temat
Zawiadomienie w trybie art. 69 ustawy o ofercie publicznej o zmianie stanu posiadania akcji S4E SA przez Karmalinar Limited
Podstawa prawna
Art. 70 pkt 1 Ustawy o ofercie - nabycie lub zbycie znacznego pakietu akcji
Treść raportu:
Zarząd S4E S.A. informuje, iż w dniu 12 kwietnia 2011 r. otrzymał informację, przekazaną w trybie art. art. 69 ust. 1 pkt 2 oraz ust. 2 pkt 2 ustawy z dnia 29 lipca 2005 roku – o ofercie publicznej i warunkach wprowadzania instrumentów finansowych do zorganizowanego systemu obrotu oraz o spółkach publicznych, od Karmalinar Limited, iż w wyniku transakcji dokonanych w dniach 4 kwietnia 2011 roku oraz 7 kwietnia 2011 roku, Karmalinar Limited stał się posiadaczem akcji zapewniających mniej, niż 5% ogólnej liczby głosów na walnym zgromadzeniu akcjonariuszy Spółki S4E S.A.
Przed dniem 4 kwietnia 2011 roku Karmalinar Limited posiadał 297.675 (słownie: dwieście dziewięćdziesiąt siedem tysięcy sześćset siedemdziesiąt pięć) sztuk akcji S4E S.A., stanowiących 17,65% udziału w kapitale zakładowym Spółki i uprawniających do wykonywania 297.675 (słownie: dwieście dziewięćdziesiąt siedem tysięcy sześćset siedemdziesiąt pięć) głosów na walnym zgromadzeniu akcjonariuszy Spółki, co stanowiło 17,65% udziału w ogólnej liczbie głosów na walnym zgromadzeniu.
W wyniku dokonania transakcji sprzedaży, o których mowa powyżej, na dzień 8 kwietnia 2011 roku Karmalinar Limited posiada 79.225 (słownie: siedemdziesiąt dziewięć tysięcy dwieście dwadzieścia pięć) sztuk akcji S4E S.A., stanowiących 4,70% udziału w kapitale zakładowym Spółki i uprawniających do wykonywania 79.225 (słownie: siedemdziesiąt dziewięć tysięcy dwieście dwadzieścia pięć) głosów na walnym zgromadzeniu akcjonariuszy Spółki, co stanowi 4,70% udziału w ogólnej liczbie głosów na walnym zgromadzeniu.
Rozumiem. W takim razie mam jeszcze jedno pytanie, dlaczego pomimo tak dobrych wskaźników (w ten sposób trafiłem na tą spółkę) kurs stoi, a nie leci na 20zł?
Dnia 2014-03-18 o godz. 21:52 ~ed napisał(a):
> Rozumiem. W takim razie mam jeszcze jedno pytanie, dlaczego
> pomimo tak dobrych wskaźników (w ten sposób trafiłem na tą
> spółkę) kurs stoi, a nie leci na 20zł?
Nawet Car Putler swoimi poczynaniami nie był w stanie "zachwiać" kursem S4E ...
Taką pełzającą progresję będziemy mieć do czasu jak nie przejdziemy na parkiet główny czyli do kursu ok. 25 zeta, gdzie mam nadzieję iż nasi Włodarze zadecydują o zmianie lokalizacji notowań.
Z drugiej jednak strony wystarczy "mocniejszy" popyt i w 3 dni mamy target cenowy wykonany ...
Jeśli S4E chce trafić do WIGu, to chyba musi spełnić kryterium płynności (czy się mylę)? Poza tym nie ukrywam, że ta spółka nigdy nie będzie medialna jeśli o to nie zadba sama. Tego typu działalność (B2B) wymaga trochę nakładu na reklamę, choćby wśród inwestorów.
Dnia 2014-03-20 o godz. 18:34 ~ed napisał(a):
> Dodatkowo do przejścia na GPW potrzebna jest kapitalizacja
> na poziomie 48 mln, czyli wzrost akcji o ponad 250%...
> daleka droga.
48 mln przy zyskach powyzej 3 mln zł to C/Z=16.
Rzecz nietrudna do wyobrazenia i mozliwa.
Oczywiście, że jednym z kryterium jest wymagana płynność ale tutaj nie widzę żadnego problemu np. wykorzystanie akcji od Karmalinar - wzorem spółek Karkosikowych lub kończące się lock up-y na akcje posiadane przez właścicieli.
Zapewne będziemy obserwować zwiększony ruch na papierze przez ewentualną informacją o przejściu na rynek główny (nie chce mi się szukać jaki okres jest brany pod uwagę (6 miesięcy?).
Dodatkowo do ceny akcji, przy której kryterium kapitalizacji będzie spełnione nie jest potrzebny wzrost o 250% tylko 150% co jest zupełnie realne w krótkim okresie czasu (szczególnie na NC).
tutaj najważniejszym punktem jest przygotowanie spółki od środka (pozostałe rzeczy to dodatek). Z moich obserwacji wnioskuję, że takie działania są już czynione.
Bo jest na NC a tutaj kupujących jak na lekarstwo. W maju ogłoszą dywidendę za 2013 - będzie znów na poziomie 1,7 PLN i wtedy dopiero zaczną kupować. Czas na spokojną akumulację jest teraz - przynajmniej ja tak robię....