Prośba do kogoś, kto się zna o to, żeby przedstawił faktyczne zależności Duonu z Rosją. Czy w ogóle, albo w jakim procencie ich działanie jest uzależnione od dostaw i umów z Rosją.
Mam pytanie bo wszędzie pojawiają się różnego rodzaju chałupnicze opinie i niesprawdzone komentarze. Ciekawi mnie to, bo wydaje się, że jeżeli duon de facto nie opiera się na współpracy z Rosją tylko z zachodem to w przypadku pogorszenia ich relacji itd. wartość Duonu powinna paradoksalnie na tle rynku pójść w górę w stosunku do konkurentów opartych w całości na kontraktach z Rosją. Zaznaczam, że to są tylko moje opinie. Prośba o wyjaśnienie od osoby kompetentnej.
Bardzo dobra odpowiedź.... Od lat zastanawiam się nad logiką naszych "oświeconych" polityków, którzy mówią, że dostawy gazu np. z Niemiec zapewnią nam dywersyfikację i bezpieczeństwo... Jak to możliwe jak Niemcy biorą gaz od Rosji?:)
To nie jest tak, że zachód bierze gaz tylko z Rosji. Niemcy około połowę rocznej konsumpcji gazu biorą od Gazpromu, i to jest dużo jak na zachodnie kraje. UK, Francja biorą około 20% a taka Belgia nie bierze od nich w ogóle. Tak więc to, że możemy brać gaz z Niemiec Jamałem to bardzo dobra wiadomość...
z raportu za III kwartał wynika że nie birą gazu z kaliningradu - dopiero to planowali , poza tym współpraca z ruskimi wcześniej im nie wychodziła (upadłość kriogaz)
Z obwodu kaliningradzkiego nie biorą, ale biorą z Petersburga, poza tym biorą gaz Polski z Odolanowa oraz z Belgii - to LNG, sieciówka z Rosji (PGNIG i z Niemiec)
Spółka DUON Dystrybucja S.A. podpisała umowę zakupu LNG z nowo wybudowanej instalacji skraplania gazu w Kaliningradzie. Dzięki kontraktowi DUON pozyska nowe atrakcyjne źródło LNG, które pozwoli zabezpieczyć dostawy przede wszystkim do klientów w Polsce północno-wschodniej.
Umowa została zawarta na lata 2014-2019, z tym że rok 2014 stanowić będzie okres rozruchu nowej instalacji, w związku z czym dostawy w tym okresie mogą być nieregularne. Wartość kontraktu to ponad 90 mln zł i zakłada on sprzedaż na rzecz DUON od kilkunastu do kilkudziesięciu milionów m3 gazu ziemnego w skali roku w okresie regularnych dostaw.
Do tej pory spółka zaopatrywała się w gaz ze źródeł krajowych, a także z belgijskiego terminalu w Zeebrugge i rosyjskiej instalacji w Kingisepp. Nowa instalacja skraplania znajduje się w Kaliningradzie, a więc w niedalekiej odległości względem obszaru północno-wschodniej Polski, gdzie zlokalizowana jest niemal połowa stacji regazyfikacji LNG, za pomocą których DUON dostarcza gaz do swoich klientów, co daje dodatkowe możliwości optymalizacji kosztów transportu LNG.
Podpisana umowa stanowi kontynuację współpracy z Gazpromem w zakresie importu LNG do Polski rozpoczętej przez Grupę DUON w 2005 roku.