W związku z wieloma spekulacjami dotyczącymi działalności Spółki, które pojawiają się na forum bankier.pl, zdecydowaliśmy się utworzyć na naszej stronie internetowej www.ropczyce.com.pl w zakładce Strefa inwestora specjalną podstronę FAQ (Frequently Asked Questions), na której znajdują się odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania.
Jednocześnie uruchomiliśmy specjalny adres mailowy pytania@ropczyce.com.pl, na który prosimy przesyłać wszelkie pytania dotyczące działalności Spółki. Pytania te będą umieszczane w zakładce FAQ wraz ze stosownymi odpowiedziami, uwzględniając obowiązujące w tym zakresie wymogi informacyjne dotyczące publikacji raportów bieżących i okresowych.
Decydując się na powyższe działania chcielibyśmy uniknąć w przyszłości spekulacji na temat Spółki oraz przedstawiania często nieprawdziwych informacji na jej temat, które mogą szkodzić Spółce i jej Akcjonariuszom.
Za 10 zł można przejechać się z Rzeszowa do Dębicy, byłem w sobotę u koleżanki, zaś do Ropczyc pewnie 6-7 zł
pociągiem Regio, trafić łatwo, jadąc z Rzeszowa patrz na lewo od torów, w szczerym polu wyrasta jak baza kosmiczna na szczerym polu księżyca dziwny obiekt, który jakby miał zęby na dachu plus komin, mijając obiekt ten patrząc przez lewe ramię na dachu jest zamontowany napis Zakłady Magnezytowe Ropczyce.
Podaję godziny pociągów z Rzeszowa:
-odjazd 5.45 w Ropczycach 6.30
- 7.50- 8,35
- 9.13- 9.57
- 11.48- 12.38
- 12.24- 13.08
- 13.58- 14.44
Jak będę wiedział coś o ewentualnych zabytkach to dopiszę, w każdym razie gmina Ropczyce ufundowała jeden z posągów Żołnierzy Wyklętych w Rzeszowie.
witam,ropczyce sa spolka innowacyjna naprawde maja czym sie pochwalic-lider biznesu 2013 ale jakos ciezko sie przebic do szerszego grona akcjonariuszy,prezes siweic jest zupelnie niewidoczny w telewizjach biznesowych,dlaczego nie organizujecie konferencji dla szerszego grona inwestorow indywidualnych? jestesmy gorsi od funduszy z ktorymi spotykacie sie reguralnie?
A ja bym chcial sie dowiedziec czy nie jest głupio Zarządowi że jego firma wyceniana jest na GPW za pół ceny księgowej? I proszę się nie tłumaczyć,że Tauron ma niższy wskaźnik C/WK bo to zupełnie inny kaliber
Wycena Ropczyc to nie wina zarządu i nie warto mieć żadnych uprzedzeń i pretensji do prezesa. To jest wina samej GPW ,KNF , BM, Banków, zrobili z tej giełdy szulernie ::))) Wszystkie dobre spólki leżą,trzymają kursy za nasze pieniądze z OFE.
Szczerze, jestem na tej spólce zadowolony ::)))Trochę nazbierałem sam ,duzo nawrzucal sam automat w przedziale 17-18 zl.Mógłbym sprzedać,ale siedzę spokojnie,mnie interesuje poziom ponad 40 zl ::))) Może przerzucać,podrzucać,tasować ile wlezie,on się nie męczy. Ja wytrzymam,a w miedzyczasie wpadnie trochę dywidendy ::))) Niektórzy pracują na forum,też mają zajęcie i niech piszą !!!
Ja papier mam dopiero od jakiegos miesiaca, myslalem,że bedzie wybicie ale niestety poki co tylko idzie za rynkiem.Na razie strata :)
Ale tez jestem cierpliwy, najwyzej potraktuje to jako III filar
wybudzam sie jak niedzwiedz z glebokiego zimowego snu i widze nowa firme doradcza,zmiany prawie jak na Ukrainie,zycze powodzenia zarzadowi we wdrazaniu swoich pomyslow oraz jak najwiecej korzysci dla akcjonariuszy,za mniej niz 50 akcji nie sprzedam poki co w tej cenie mam 2wie akcje,widze ze juz niewiele osob zostalo na forum,czyzby akcje przeszly w silne rece?
Uhaha jakie silne ręce:)))) Na firmie gdzie jest 20 tyś dziennego obrotu:)
To nawet bezrobotny taki jak ja, który praktycznie utrzymuje się z giełdy i handlu bazarowego w sobotę i czasem w środę i na allegro nie mogę wejść z całym kapitałem w 1 dzień:)))
W Powiatowym Urzędzie Pracy na tych ofertach, które tam wiszą, nie mam doświadczenia, nie mam tego, nie mam tamtego, chodzę tam co te parę miesięcy, korzyść mam taką, że chociaż wyrwałem za darmo zęba w zeszłym ręku a nie za 100-120 zł bez funduszu:)))
nie pisze juz wiecej do relacji inwestorskich ludzie z przypadku zadne z moich pytan nie znala zlo sie w zakladce faq co to za amatorszczyzna czy makmedia group potrafi wplynac na tych zabetonowanych ludzi z ropczyc? jak chcesz cos znalezc to musisz sie niezle naszukac,niech wprowadza innowacje w swoim postepowaniu,to mi pachnie nieudacznictwem,ale pis wygra wybory w swojej twierdzy podkarpackiej i bedzie sie zylo lepiej...http://ropczyce.com.pl/files/strefainwestora/prezentacje/PREZENTACJA_WYNIKOW_ZA_2013.pdf
Czy istnieje szansa podwyższenia wysokości dywidendy?
Zarząd podejmując decyzję o rekomendacji do RN i WZA takiego a nie innego poziomu dywidendy kieruje się długoterminowym interesem Spółki i bierze pod uwagę plany i uwarunkowania.
Kwota 0,45 na akcję jest o ok. 30% wyższa niż w roku 2013. Jest to konsekwentna realizacja zapowiedzi że Spółka powróci do regularnych wypłat dywidendy.
Obecnie po ogłoszeniu WZA wraz z projektami uchwał, w tym o wypłacie dywidendy, Zarząd nie może opublikować jakichkolwiek informacji o zmianie tej rekomendacji, ponieważ decydują o tym ostatecznie wszyscy akcjonariusze w demokratycznym głosowaniu. Oczywiście jeśli zostanie złożona taka propozycja na WZA to zostanie ona poddana pod głosowanie. Zarówno teoretycznie jak i praktycznie możliwe jest więc przegłosowanie przez akcjonariuszy wypłaty wyższej dywidendy – ale jest to decyzja Akcjonariuszy a nie Zarządu Spółki.
rozplakalem sie ze smiechu.... to forum powinno zostac zlikwidowane!! wypociny pisanie tutaj nic nie da,zarzadzajcy z nudow czasami tu zagladaja i czekaja az sie akcjonariat "wykrwawi" i widac ze juz prawie sie doczekali....
Niby jak ma się ten akcjonariat wykrwawić? Pisałem już że przy stopie dywidendy 3% wartość jej 45 groszy jest przy kursie 15 zł, więc jest to cena gdzie mógłby się ktoś wykrwawić lub przynajmniej mieć dywidendę na poziomie przeciętnej lokaty bankowej.
Nie używajmy takiego słownictwa, w końcu lepiej nie mieć w ogóle żadnych akcji i ryzykować utratę życia przez utratę krwi.
Jest na Rejtana w Rzeszowie taki baner- Dar krwi darem życia.
Chrisinet ja nie wiem ile straciłeś na akcjach Ropczyc ale muszę Ci powiedzieć że pisanie że jak dywidenda taka to kurs taki jest zupełnie bez sensu bo jest wiele spółek które nie płacą dywidend wcale a wycenę wskażnikowo mają lepszą niż ta spółka . Czy Ty myślisz że jak kghm nie wypłaci dywidendy to będzie kosztował 0 złotych ?