• auto bez VAT - kupujecie? Autor: robbinh [31.174.141.*]
    Witam,

jak pewnie wiecie, do końca marca można odliczyć pełen VAT na auta z krata. Rozważam taki zakup dla firmy. Na pewno się przyda po po całej Wielkopolsce się przemieszczam. Czy zdecydowaliscie sie na taki zakup? ja jeszcze rozwazam mocno zakup uzywanego pojazdu i już sam nie wiem, co sie opłaca bardziej,
  • Re: auto bez VAT - kupujecie? Autor: lesoto [31.174.67.*]
    ja obbecnie nie potrzebuję takiego pojazdu ale jakbym przymierzał się do zakupu to pewnie bym wybrał. Szukasz konkrentej marki? dostawczaka? Musiał byś obliczyc sobie co sie bardziej opłaca - nowy bez VAT czy starszy z podatkiem.
  • Re: auto bez VAT - kupujecie? Autor: ~"oni" [79.163.255.*]
    Nie nie kupujemy. MinFin zaciera ręce na dupków.
    50% odliczeń eksploatacyjnych? Znaczy jesteś złodziejem, trzeba cie zlicytować.
    100% , upierdliwa buchalteria, do pierwszego trafienia, potem jak wyżej.

Albo kupujesz typową ciężarówkę, gdy ją potrzebujesz i nie onanizujesz się osobowym z chwilowym bez VAT, albo cierpisz potem. Nie pisz potem, że nie wiedziałeś, że logika, że "oni" okradli.
  • Re: auto bez VAT - kupujecie? Autor: jakubopera [164.126.107.*]
    Ja kupiłem nowy na firmę, mi wyszło, że to bardziej się opłaca, ale to indywidualna kwestia. Jak nie masz środków na nowe auto to też bez sensu wydawać, nawet bez VAT to spory wydatek. Z autem z salonu jest ten plus, że jest nowe, odpicowane etc.pisałeś, że jesteś w Wlkp. ja brałem mojego Golfa z salonu rzepecki-mroczkowski i byłem zadowolony z obsługi. Jeśli chodzi o używane samochody to pełno komisów jest w samym Poznaniu i WLKP. tylko trzeba tu min. wiedzy, żeby nie dać sobie grata wcisnąć. Powodzenia.