Drodzy Koleżanki i Koledzy, czy ktoś z Was orientuje się czy można jakoś dodatkowo rozliczyć dywidendę wypłaconą w 2013 roku aby otrzymać zwrot nadpłaconego podatku?bo zdaje się, że są różnice w stawkach podatku w Czechach i w Polsce...jak to wygląda?
nie wiem, jestem jednych z tych którym potrącono 5% podatek, zamierzam więc dopłacić 14% w rozliczeniu rocznym. Swoją drogą różne zasady pobierania podatku przy wypłacie dywidendy są dla mnie niezrozumiane. Mam rachunek w multibanku i liczę że w 2014 znowu pobiorą mi 5% w zeszłym roku otrzymałem dywidendy na 1 akcję 6,40 zł
z dywidendy jest automatycznie pobierany podatek i nie podlega pod pit 38 tak było chyba ze cos zmienili ale po prostu sprawdz ile spólka wypłacała na akcje a ile dostałas na reke jeseli mniej to znaczy ze odprowadzono podatek i drugi raz nie bedzie ujety w picie co otrzymasz z biura
Niestety, musisz zapłacić jeszcze 4% w Polsce. Polskiego fiskusa, nie obchodzi ile zapłaciłes w Czechach - tam się możesz domagać zwrotu nadpłaconego podatku. W Polsce musisz dopłacic, tyle ile wynika z dwustronnych umów międzynarodowych.