Moim zdaniem wcale nie jest tak super. Pamiętajcie, że większość zysku wygenerowała im sprzedaż forum elektronicznego Edaboard.com za 720 000 USD (komunikat z 10 grudnia 2013), czyli około 2,2 mln PLN. Przy przychodach około 300mln zostaje więc około 1,3mln zysku netto co daje bardzo słabą efektywność. C/Z policzony przy cenie za akcję = 11PLN oraz dla całego zysku to około 44 a jeśli wyciągniemy z tego incydentalne zdarzenie sprzedaży portalu to wychodzi około 118!!!
pozwolę się z Tobą niezgodzić. Owszem sprzedaż portalu była, ale chyba jakies koszty i nakłady zostały na niego poniesione - a Oponeo to nie kulanie opon a firma z działu IT, połowa pracowników to programiści. Po drugie zobacz zysk na sprzedaży produktów (to nie ma sprzedaży Edaboard) - ta pozycja pokazuje znaczny wzrost. PO trzecie - raport Continentala pokazuje, iż w 2013 w Polsce sprzedaż opon spadła o ok 20%, w Oponeo w tym samym momencie wzrosła o 30% - czyli odbieraja klientów innym, pewnie też za poprzez niższą marżę. po czwarte to zawsze na zysk netto ( w przypadku firm dynamicznie roznących) a na EBITA (zysk bruytto+ amortyzacja). Jak widac amortyzacja w Oponeo ciągle rośnie. A o czym to świadczy? Dalszy rozwój i poszerzanie rynków. Proponuje poszperac i spojrzeć na wycenę spółek internetowych na Zachodzie (nie tych na najwyższej półki Amazon, Google czy Ebay a mniejszych). Polecam szczególnie spółki z Zachodniej Europy - wycena znacznie przewyższa przychody (przeważnie 2:1, mam przykłady 5:1). Nie sądze, zatem, Ze Oponeo jest szczególnie drogie. Zresztą czas pokaże.
Pisząc, że nie jest super nie miałem oczywiście na myśli, że jest źle. Moim zdaniem jest dobrze, spółka ma jak najbardziej zdrową sytuację i przede wszystkich ciekawe perspektywy. Chciałem jedynie ostudzić super optymizm. Zgadzam się z Tobą co do większości uwag z zastrzeżeniem tej o wzroście przychodów vs. spadku sprzedaży opon w Polsce. Wydaje mi się, że są to skonsolidowane wyniki i w przychodach jest sprzedaż z zagranicy, która stanowi coraz większą część. Więc pewnie masz rację, że odbierają klientów innych, ale nie aż w takim tempie jak sugerowałyby liczby spadku o 20% i wzrostu o 30%.
~taki_tam - właśnie zysk z operacyjnej za IV kw to prawie 6,5 mln a w zeszłym roku mieli 1,7 w IV kw to chyba mówi wszystko ponadto jakie to ma znaczenie czy przychody są z zagranicznej sprzedaży czy polskiej? grunt, że idą do przodu mimo spadków na rynku opon a poza tym wyczytałem w raporcie, że rosną te i te przychody "W okresie IV kwartału 2013 roku przychody z zamówień zagranicznych wzrosły o 57% w stosunku do zamówień w analogicznym okresie 2012 roku.
 Ilość zamówień zagranicznych wzrosła o 24% w okresie sprawozdawczym w stosunku do ilości zamówień zrealizowanych w IV kwartale 2012 roku.
2. Sprzedaż krajowa
 W IV kwartale 2013 roku przychody z zamówień krajowych wzrosły o 37% stosunku do analogicznego okresu w 2012 roku.
 Ilość zamówień krajowych wzrosła o 34% w okresie sprawozdawczym w stosunku do ilości zamówień w IV kwartale 2012 roku."
hejter z Ciebie chyba jakiś:P