• wyniki super - błąd w przychodach Autor: ~lis [178.37.234.*]
    Wyniki super, netto ponad 7 mln za 4 kw - mega dobrze. W przychodach błąd w 2012 nie mieli 300 mln tylko 200.
  • Re: wyniki super - błąd w przychodach Autor: ~win [164.126.102.*]
    no, troche sie machneli :)

ale raporcik malina

www.finweb.pl/firmy/handel/12482-znaczna-poprawa-w-oponeo
  • Re: wyniki super - błąd w przychodach Autor: ~nop [89.191.159.*]
    Rzeczywiście, wygląda to coraz lepiej. Zysk netto znacznie się poprawił, oby tak dalej a daleko zajedziemy!

Oponeo to, obok Hawe i Admirala, mój pomysł na najbliższe miesiące :)
  • Re: wyniki super - błąd w przychodach Autor: ~Enigma [178.36.245.*]
    kurs pięknie w górę.
    Jeszcze jeden taki dzień i zabraknie w karnecie podaży.
  • Re: wyniki super - błąd w przychodach Autor: ~taki_tam [195.85.249.*]
    Moim zdaniem wcale nie jest tak super. Pamiętajcie, że większość zysku wygenerowała im sprzedaż forum elektronicznego Edaboard.com za 720 000 USD (komunikat z 10 grudnia 2013), czyli około 2,2 mln PLN. Przy przychodach około 300mln zostaje więc około 1,3mln zysku netto co daje bardzo słabą efektywność. C/Z policzony przy cenie za akcję = 11PLN oraz dla całego zysku to około 44 a jeśli wyciągniemy z tego incydentalne zdarzenie sprzedaży portalu to wychodzi około 118!!!
  • Re: wyniki super - błąd w przychodach Autor: ~lOtnik [37.128.112.*]
    pozwolę się z Tobą niezgodzić. Owszem sprzedaż portalu była, ale chyba jakies koszty i nakłady zostały na niego poniesione - a Oponeo to nie kulanie opon a firma z działu IT, połowa pracowników to programiści. Po drugie zobacz zysk na sprzedaży produktów (to nie ma sprzedaży Edaboard) - ta pozycja pokazuje znaczny wzrost. PO trzecie - raport Continentala pokazuje, iż w 2013 w Polsce sprzedaż opon spadła o ok 20%, w Oponeo w tym samym momencie wzrosła o 30% - czyli odbieraja klientów innym, pewnie też za poprzez niższą marżę. po czwarte to zawsze na zysk netto ( w przypadku firm dynamicznie roznących) a na EBITA (zysk bruytto+ amortyzacja). Jak widac amortyzacja w Oponeo ciągle rośnie. A o czym to świadczy? Dalszy rozwój i poszerzanie rynków. Proponuje poszperac i spojrzeć na wycenę spółek internetowych na Zachodzie (nie tych na najwyższej półki Amazon, Google czy Ebay a mniejszych). Polecam szczególnie spółki z Zachodniej Europy - wycena znacznie przewyższa przychody (przeważnie 2:1, mam przykłady 5:1). Nie sądze, zatem, Ze Oponeo jest szczególnie drogie. Zresztą czas pokaże.
  • Re: wyniki super - błąd w przychodach Autor: ~taki_tam [195.85.249.*]
    Do lOtnika.

Pisząc, że nie jest super nie miałem oczywiście na myśli, że jest źle. Moim zdaniem jest dobrze, spółka ma jak najbardziej zdrową sytuację i przede wszystkich ciekawe perspektywy. Chciałem jedynie ostudzić super optymizm. Zgadzam się z Tobą co do większości uwag z zastrzeżeniem tej o wzroście przychodów vs. spadku sprzedaży opon w Polsce. Wydaje mi się, że są to skonsolidowane wyniki i w przychodach jest sprzedaż z zagranicy, która stanowi coraz większą część. Więc pewnie masz rację, że odbierają klientów innych, ale nie aż w takim tempie jak sugerowałyby liczby spadku o 20% i wzrostu o 30%.
  • Re: wyniki super - błąd w przychodach Autor: ~mac [77.254.176.*]
    ~taki_tam - właśnie zysk z operacyjnej za IV kw to prawie 6,5 mln a w zeszłym roku mieli 1,7 w IV kw to chyba mówi wszystko ponadto jakie to ma znaczenie czy przychody są z zagranicznej sprzedaży czy polskiej? grunt, że idą do przodu mimo spadków na rynku opon a poza tym wyczytałem w raporcie, że rosną te i te przychody "W okresie IV kwartału 2013 roku przychody z zamówień zagranicznych wzrosły o 57% w stosunku do zamówień w analogicznym okresie 2012 roku.
     Ilość zamówień zagranicznych wzrosła o 24% w okresie sprawozdawczym w stosunku do ilości zamówień zrealizowanych w IV kwartale 2012 roku.
    2. Sprzedaż krajowa
     W IV kwartale 2013 roku przychody z zamówień krajowych wzrosły o 37% stosunku do analogicznego okresu w 2012 roku.
     Ilość zamówień krajowych wzrosła o 34% w okresie sprawozdawczym w stosunku do ilości zamówień w IV kwartale 2012 roku."
    hejter z Ciebie chyba jakiś:P
  • Re: wyniki super - błąd w przychodach Autor: ~lOtnik [178.36.89.*]
    tu się z Tobą zgadzam, faktycznie zapomniałem o Zagranicy, zabierają sprzedaż rynkowi tradycyjnemu, jednak w mniejszym stopniu. pozdrawiam
  • Re: wyniki super - błąd w przychodach Autor: ~Enigma [178.36.245.*]
    w raporcie za styczeń już widać progres w sprzedaży rok 2014/2013.
    Jeśli mocno zwiększą zagraniczną sprzedaż to zyski będą bardzo duże.
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [95.160.59.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Re: wyniki super - błąd w przychodach Autor: ~Cora [178.36.89.*]
    A tu jaki fan Lady Panku - pomylił forum
[x]
OPONEO.PL 0,42% 94,80 2025-10-28 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.