• Emisja akcji serii K Autor: zuza5 [5.60.33.*]
    Co sądzicie na temat ceny emisyjnej akcji serii K ?

Cena 1,05 zł za akcję wydaje się atrakcyjna przy obecnym kursie i braku chętnych na sprzedaż po niższych cenach.

• Re: Emisja akcji serii K Autor: ~Niki [83.31.216.*]
    Dla mnie obecnie to ryzyko na tej spółce wzrosło. Po pierwsze wiadomo po ostatnich komunikatach, że z inwestycji w dwóch lokalizacjach nic nie będzie. ZERO! Po drugie, jak nie dostaną tych dotacji to nie mają żadnej szansy na pozyskanie finansowania - kredyt bankowy odpada bo takiej spółce żaden bank go nie udzieli a obligatariusze zapewne już zaczynają się niepokoić i prawdopodobnie będą się skracać, tzn. nie będą już tak bardzo skłonni rolować obligacji. Póki co, kolejne emisje obligacji idą nie tylko na spłaty tych wcześniej wyemitowanych ale także na spłaty odsetek ponieważ spółka nie generuje ŻADNEJ gotówki. Przyznaję, że mam trochę tych akcji ale jak nie odpalą żadnej instalacji do końca 1 półrocza to pa, pa.
  • Re: Emisja akcji serii K Autor: ~Ryszard Ochódzki [217.28.252.*]
    Cierpliwość jest cnotą. Najważniejsze dla mnie jest to, ze spółka wykonuje kolejne ruchy, mające na celu realizację inwestycji. Proces pozwoleniowy w Polsce bywa dosyć żmudny, dlatego na ten moment będę śledził doniesienia na ten temat.
  • Re: Emisja akcji serii K Autor: ~Niki [83.28.135.*]
    Może i cierpliwość jest cnotą ale najwyższa pora już stracić dziewictwo :-).
  • Re: Emisja akcji serii K Autor: zuza5 [77.114.23.*]
    Ja też widzę to słabo Niki. Żeby coś uruchomić w czerwcu spółka musiałaby już zacząć budować a tu cisza.

Barometrem cierpliwości inwestorów będzie emisja akcji serii K dla której cena emisyjna jest 1,05 zł. Ciekawa ile czasu zajmie spółce rozprowadzenie akcji serii K, bo rynek kiepski i nie jest dobry klimat na sprzedaż akcji takich start-up-ów.

Dopóki spółka nie pokaże realizacji inwestycji i wyników to słabo widzę jej notowania w kontekście jakiś spektakularnych wzrostów, co widać po aktualnych notowaniach i obrotach.

Jeśli Niki nazbierałeś tego papieru to przy tej płynności nie będzie łatwo upłynnić bez zwałki kursu.

Może za szybko opuszczasz pokład ?

• Re: Emisja akcji serii K Autor: ~Niki [83.31.205.*]
    Zacznę od końca. Zatem pokładu jeszcze nie opuszczam choć kilka miesięcy temu sprzedałem 1/3 akcji. Ale, no właśnie ale. Otóż przy moim założeniu, że nic nie uruchomią do końca Q2 to w zasadzie już się mogę ewakuować - mamy połowę kwietnia a do końca czerwca to pewnie nie wszystkie kwity będą mieli, żeby rozpocząć budowę. Za budowę trzeba też trochę zapłacić, a nie za bardzo jest z czego. Grupa wyemitowała około 8 mln zł obligacji oprocentowanych na około 11,5% co powoduje, że samych odsetek muszą zapłacić rocznie ponad 900 tys. zł. Do tego dochodzą koszty operacyjne związane z utrzymywaniem spółki, które nawet jak przytną do 50 tys. miesięcznie (co może nie być możliwe bo dalej robią badania czyli usługi obce małe nie będą) to mamy rocznie 600 tys. zł a razem z odsetkami to już się nazbierało 1,5 mln zł. Teraz jest nowa emisja, którą może być trudno uplasować ponieważ do niedawna mówiło się o 4 lokalizacjach z czego ostatnio dwie odpadły więc widać, że biznes jednak nie bardzo może wystartować. Kto zatem miałby objąć te akcje jak jest coraz więcej niewiadomych i nic się nie konkretyzuje, a pewne rzeczy wręcz się oddalają? Tak samo, kto miałby teraz objąć obligacje, niezabezpieczone obligacje. Każdy, kto teraz objąłby obligacje (zakładam, że 3-letnie) to widzi przecież, że przed nim do wypłaty czekają obligatariusze mający obligacji za łącznie 8 mln zł, wiec? I tak sobie myślę, że w zasadzie to już powinienem wychodzić. Jedyne co powstrzymuje mnie to takie głupie myślenie, że jak czekałem 6 kwartałów to mogę jeszcze jeden poczekać. Oby nie było za późno bo zawsze to lepiej wziąć mały ale zysk niż małą stratę.
  • Re: Emisja akcji serii K Autor: ~Niki [83.31.205.*]
    A jednak znaleźli się chętni na akcje, co osobiście mnie dziwi. Zatem są już pieniądze na odsetki od obligacji za ten rok albo, jak kto woli, na koszty działalności operacyjnej.
  • Re: Emisja akcji serii K Autor: zuza5 [5.174.85.*]
    Niki zamknięcie emisji akcji serii K to dobry news. Skoro znaleźli się chętni włożyć 1 mln zł do spółki po cenie 1,05 zł za akcję to oznacza, że spółka musiała im przedstawić coś skoro się zdecydowali pomimo, że nadmiaru dobrych newsów nie ma.

Zresztą co widzę to spółka od zawsze miała chyba taką politykę informacyjną, że informuje o faktach dokonanych a nie opowiada o planach co zamierza robić.

Co do kasy to pewnie z samych obligacji nie zbuduje się dwóch lokalizacji ale nie zapominajmy o złożonych wnioskach o pożyczki do NFOŚ, ciekawe czy coś im z tego wyjdzie.
[x]
EKOKOGEN 0,00% 0,01 2018-05-18 02:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.