W czasie dna dla budowlanki (w czasie kryzysu) gdy była kumulacja całej tej nagonki na budownictwo Mostostal spadając na małych obrotach zaliczył swoje minimum (Trakcja wtedy też zaliczyła dno - kosztowała już tylko 0,36 zł ).
Wielu wtedy nawet nie myślało, że sytuacja się poprawi. A przecież to jest normalna kolej rzeczy. A giełda zazwyczaj takie sytuacje SKRAJNIE przewartościowuje. Jak jest źle to spada, że końca nie widać... jednak w momencie zwrotu (poprawy sytuacji) przyspieszenie zazwyczaj jest ,,niesamowite".
Trakcja od dna poszła ok 300% do góry, ale jak już było o 100% więcej to wielu sprzedało myśląc, że to już jest bardzo dużo (z tym, że tam była ta nieszczęsna emisja bez PP po 0,55zł). Trakcja tyle już ,,oddała" i pewnie nie powiedziała jeszcze ostatniego słowa... a tu - na Mostostalu ... też są tacy co zarobili bo spółka odbiła z minimów, ale czy to dużo (a emisji jak na Trakcji po śmiesznej cenie nie było, a ilu jest takich co te akcje tanio kupiło ???)? Przecież jeszcze nie dawno te akcje kosztowały o NIEBO więcej. Tak jak napisałem powyżej - w momencie największych kłopotów cena została sprowadzona na abstrakcyjne minima, ale .... najgorsze MINĘŁO, a dobre dopiero się ZACZYNA. Ten ostatni wzrost ceny to tylko namiastka przy tym co wkrótce tu będzie.
Oczywiście to moje prywatne zdanie i kto uważa inaczej niech sprzedaje czy nie kupuje.
Nie będę wiele się tu rozpisywał bo dość tego robiłem na Trakcji.Dwa lata - dlatego mam dość. A gdy podobnie pisałem tam - to mało kto w to wierzył.
Teraz klimat jest już inny i niedowiarków mniej, tym bardziej, że na Trakcji już 1 zł z przodu, a i tu ostatnie wydarzenia i chociażby AT pokazuje znaczną poprawę sytuacji i możliwości spółki.
Pozdrawiam.
uważam też ze bedzie rosło a w poniedziałek przekroczy 7 zl ale podstaw do wzrostów na MSW nie ma ... tak jak na wiekszosci spółek które rosną jak szalone
też uważam ,ze hossa przed Mostwa,ale...już wygląd budowy bazy do wzrostów swiadczy o tym ,ze spolka nie jest tak silna jak np. Trakcja. Wzrosty będą i już sa ,ale -po ostatnim sukcesie w przebiciu linii oporu wzrosty- nie sa powalające
Nie pasuje to sprzedaj z rana msw i idz na trakcje.
I nie naganiać na trakcje tak nachalnie bo jak widze nieźle umoczeni się tu udzielają,
A co do msw to z tych poziomów nastąpi w tym tygodniu wybicie ponad 10 zł.
normalnie, jak psy pawlowa tu wiekszośc reaguje.Trakcji nie mam i nie chce mieć .stracilem na niej trochę i mam do niej awersje ,co nie przeszkadza mi spojrzeć wstecz na jej wykres po osiagnieciu dna i docenieniu wzrostów.
Mam Mos t wawa ale jestem nieco rozczarowany marnością wzrostów po wybiciu,to tyle kolego fafi
ten smieszny pan axel przez 2 lata jeszcze nic nie wniósł ma to forum. Nie ma jego ani jednego merytorycznego komentarza , nie spotkałem ani jednej osoby która mu za cokolwiek podziękowała, a na forum chyba mieszak - pojawił się w weekend 20 min po moim wpisie.
A jak szybko zmienia poglądy.
Autor: potrójny axel [188.33.161.*], 2013-11-27 13:20
Na szybkim nigdy się nie zawiodłem odnośnie kursu Trakcji :)
Dnia 2014-02-16 o godz. 19:34 ~huba napisał(a):
> kryzys sie nie skończył a pogłębił, dlaczego rosnie msw to
> zupełnie nie widze tu podstaw do wzrostu - no chyba spekuła
> kręci korkociąg
Chyba to jest żart.
Spółki budowlane rosną z reguły w tedy gdy zwiększa się ich portfel zamówień i zysk. Most miał w ostatnich latach ponad 2 mld przychodów rocznie i przynosił straty. Po restrukturyzacji i okrojeniu może będzie miał 1-1,5 mld przychodów rocznie. Same roboty na Opolu w wysokości 2 mld zapewniają im portfel na 2 lata wysoko opłacalnymi inwestycjami, co wpłynie na zyski. A może coś wpaść jeszcze z Jaworzna (teoretycznie-zgodnie z umową 1,9 mld)
Ponadto kryzys w budownictwie infrastrukturalnym się właśnie kończy. Ogłoszonych zostało mnóstwo przetargów z nowego budżetu unijnego w których startuje MSW (np. obwodnice miast). Jak wykonawcy sie trochę zapchają to pojawią się też przetargi w których bedzie mozna zarobić. W 2014 i 2015 cała budowlanka będzie wg mnie czarnym koniem.
irekal - to nie jest tak, że będą rwali bez opamiętania. Ma iść do góry to jasne, że pójdzie, ale jak ci co zbierają widzą, że są krótkoterminowi chętni do oddania to będą starać się wybierać jak najtaniej. A przychodzi moment i jest wielu up. Tu i tak dość szybko idzie ), a chętnych do oddania w sumie niewielu (na Trakcji jak męczyli przy 50 gr , a później przy 80gr).
Jest dobrze, a będzie dużo lepiej ; )
Pozdrawiam.
Akcje był irracjonalnie zdołowane i tak jak wcześniej napisałem, teraz nie za bardzo ma kto oddawać. Dlatego przy większych obrotach (popycie) wczoraj by poszło do góry nie 18%, a grubo więcej. Ci co kupują robią to w miarę wolno by zbyt szybko nie windować ceny i kupić jak najtaniej, ale i tak ciężko im to wychodzi. A kupić trzeba (chcą) bo wiedzą, że tu dopiero będzie będzie się działo.
Owszem są krótkoterminowi jak i niedowiarki itp,ale przeciętni inwestorzy (tacy jak ja) zdają sobie sprawę, że wzrosty dopiero się zaczynają. Więc po co teraz oddawać? A GRUBI - ... i wcześniej od drobnicy wybierali , wybierają i teraz.
Myślałem, że dziś może lekko się cofnie, a tu nic , nawet 1 grosz. To tylko świadczy o tym , że jest jeszcze lepiej niż ja uważam.
Trzeba pamiętać też, że ZDECYDOWANA większość odrabia straty i daleko do ich cen, a tylko nieliczni cieszą się z super zysów.
Ja należę do grona szczęśliwców, ale też jeszcze długo nie mam zamiaru realizować zysków.
Pozdrawiam.
Spakowało się przez putina dość mocno.Wielu mocno zarobionych wolało zrealizować zyski.
A teraz? Przyjdzie chwila, że ruszy do góry mocniej niż się dla wielu wydaje.
Będę pisał jako zalogowany gdyż pewien nieszczęśnik z ZUK Stąporków zwany Willo Nickiem (WN) zaczął używać nicka podobnego do mojego. On pisze z kilku IP.
Autor: ~chlopok [89.65.59.*], 2014-01-27 23:20
Widzę, że i tu macie dość WieloNicka, na Fachowcach pisze bz.du.ry prawie 2lata. Dużo wiary potraciło przez niego sporo kasy, zresztą On sam również - gość jest nie reformowalny, żyje w swoim świecie i żadne sugestie do niego nie docierają....
tu tez pokazales swoj kunszt inwestorski i dobrales po 7,26 gdy ja dobieralem po 6 zl i mogles zainwestowac gdzie indziej to jak na zlosc zainwestowales w msw na nasze nieszczescie
tu tez pokazales swoj kunszt inwestorski i dobrales po 7,26 gdy ja dobieralem po 6 zl i mogles zainwestowac gdzie indziej to jak na zlosc zainwestowales w msw na nasze nieszczescie
A ty możesz podać linki gdzie byleś DOTĄD? Nie podasz? Więc zamilcz glu.pcze , a jak chcesz coś powiedzieć to ZALOGUJ się, bo co to za dyskusja ze ZJAWĄ której nikt nie zna?
Dla z.j.a.w.y. więcej nie odpowiadam bo próżne jej słowa... .
Napisałem powyższy wątek i zaraz po tym kurs rwał do góry. A gdyby nie Ukraina i przesuniecie Jaworzna to jak nic scenariusz z AT byłby zrealizowany i to W SZYBKIM CZASIE . Ale co się odwlecze to nie uciecze.
Pozdrawiam.
Re: ZASŁONA CIEMNEJ CHMURY
Autor: ~awe 123 [79.186.13.*], 2014-02-12 11:11
Cześć kol Szybki -co widać ano to że będą różne szumy techniczne ,które należy olewać - akumulacja była więc teraz 12-14 zł pierwszy punkt docelowy.O ile rakieta nie wypali to może to potrwać nawet sześć tygodni.