Odwrócony młot jest formacją odwrócenia i może prognozować zmianę trendu. Formacja występuje w trendzie spadkowym (im większy spadek, tym większe prawdopodobieństwo odwrócenia). Po dużym ruchu w dół następuje wyprzedanie i kurs zawraca w górę. Ma miejsce spora walka podaży z popytem, cena potrafi wybić się w górę bardzo gwałtownie, by powrócić w pobliże poprzedniego poziomu. Tak tworzy się długi cień górny. Często się zdarza, że świeca tworząca tę formację otwiera się luką. 1. krótki korpus, biały lub czarny w zależności od tego, czy kurs zamknięcia był powyżej czy poniżej kursu otwarcia 2. długi górny cień, przyjmuje się, że jest co najmniej dwukrotnie dłuższy od korpusu 3. dopuszczalny jest niewielki cień dolny (cena minimalna jest w pobliżu ceny otwarcia albo zamknięcia) Potwierdzeniem formacji są transakcje z ceną powyżej korpusu młota.
Masz racje.Rynek wyprzedany,młoteczek piękny jest zobaczymy co nam przyniesie.A propos oporu to wydaje mi sie że najbliższe są na 0,71 i 0,78 a potem 90,95,1,01
wydaje mi sie ze trend jest wyzej, masz mało dokladnie narysowany wykres. Brakuje w nim konsekwencji w kwesti oznaczania kluczowych punktów. Wiec od linii trendu sie nie odbilismy bo nawet sie do niej nie zblizylismy (winno być 66-67gr).
Technicznie ten papier wygląda źle o czym już wcześniej wspomniałem (ruch powrotny do przebitej linii trendu wzrostowego).
Myślę że czeka nas jeszcze jedna fala spadkowa przed ewentualnym wzrostem. Mam tylko nadzieję że nie będzie zbytnio głęboka.