Hmmm. W 4 kwartale zysk operacyjny i netto spadły o ponad 50%. Sprzedaż tylko o 3% w górę. Przy tych (rekordowo wysokich) cenach łososia oznacza to znaczny spadek wolumenu sprzedaży.
Potwierdza się, to co pisałem wcześniej - nie rozumiem, co trzeba miec w głowie, żeby ignorować fakty, argumenty i otoczenie rynkowe, a forum zasmiecać dyrdymalami i poboznymi życzeniami.
Ja waszemu całemu towarzystwu życze rozsadku i spojrzenia na chłodno. Myslenie życzeniowe prowadzi donikąd.
W/g mnie raport rzeczywiście rewelacja, a to że spada to 1 osoba licząca na 100% wzrostu zysku 1 IV kwartale. Wzrost był przychodów, co znaczy ze rozwijają dystrybucję na nowe rynki.
Wystarczy spojrzeć na bilans, kurde marzenie, która spółka ma 4,5 bańki w kasie i 100% więcej należności nad zobowiązaniami ... pozytywny szok.
Zobacz na wykresie jakie były ceny łososia w IV kwartale 2012, a jakie w IV kwartale 2013. Wniosek jest taki, że sprzedaż w ujeciu ilosciowym znacznie spadła - gdzie tu nowe rynki. Bilans jest bez znaczenia. Ważne, ile firma zarabia.
Rację ma tutaj Flame - firma ma na dzień bilansowy ponad 10 mln przewyżki należności nad zobowiązaniami do 1 roku, przy czym zobowiązania są wobec jednostek powiązanych (MH), czyli bardzo bezpieczne. Odpowiednio rok temu było to niecałe 5 mln. Same podatki,cła i ZUS wyniosą saldem ok. 500 tys. przy 4,3mln w kasie. Sytuacja bardzo komfortowa. Zero kredytów bankowych.
OK, widać wyraźnie, że surowiec kupowali średniorocznie prawie 4% drożej, co dało spadek marży operacyjnej z 6,4 na 2,6 i spadek narzutu na surowiec z ok. 15% do ok. 11%. Ceny końcowej nie przerzucili (jeszcze?) na klienta, zwiększyli dzięki temu sprzedaż (choć mniej dynamicznie niż w okresie do 3Q - bo "tylko" o prawie 45%), a konkurencja ledwo zipie przy tych cenach surowca.
Wniosek - silniejszy przejmuje rynek kosztem czasowego spadku marży, stać go na to.
no niestety drogi surowiec okazał się za trudną przeszkodą nawet dla Epigona
I kw 2014 też nie zapowiada się wesoło
ceny łososia dopiero teraz powoli spadają
i dopiero II kw z nowymi produktami powinien przynieść poprawę
co nie zmienia faktu że spółka nawet w takim trudnym okresie generuje zysk
za parę dni Graal pokaże jak Koral poradził sobie w 4kw, będzie porównanie
zapowiedzi są na plus:
Jednocześnie zapoczątkowane zostały prace nad wprowadzeniem do oferty Epigon S.A.
kolejnej grupy produktów, które pozwolą zwiększyć wolumen sprzedaży oraz podnieść poziom rozpoznawalności marki. Zakładany termin wprowadzenia nowych produktów na rynek Polski to drugi kwartał 2014 roku."
"Dzięki uzyskanemu w ten sposób powiązaniu kapitałowemu z Spółką Morpol S.A. zakładamy zwiększenie współpracy, co w przyszłości powinno przełożyć się na zwiększenie wolumenu sprzedaży oraz osiąganego przez Grupę zysku."
wg teorii spiskowej, brak oficjalnej strategi + słabe wyniki = wezwanie
Jakoś zazgrzytało mi również określenie "wzrostu zysku Grupy" a nie Epigona.
Sam raport nieco mnie rozczarował. Widać zmniejszenie się dynamiki rozwoju. Kiedyś już pojawiała się informacja, że zrost ceny surowca natrafia na znaczny spadek sprzedaży dlatego firma część tego bierze na siebie aby nie siadła aż tak bardzo sprzedaż.
Spadek cen surowca ma szansę za to poprawić rentowność i wówczas może pojawić się dynamiczny skok zysku.
Największe zwiększenie sprzedaży miało pewnie miejsce w Biedronce tylko tam towar bezpośrednio dostarcza już Morpol a nie Epigon. Jak wszyscy wiemy coraz więcej Polaków (a w Trójmieście i Rosjan:)) tam robi zakupy.
Co będzie dalej ?
Zakładam nieco lepszy wynik niż rok temu w I kw. W II kwartale skup własnych akcji lub wezwanie ...
Nadal spółka jest moim zdaniem więcej warta niż pokazuje to cena akcji. Dziś cena spadła o 10% już co jeszcze bardziej poprawiło wycenę.
"zysk Grupy" - freudowska pomyłka, no i wszystko jasne czemu taki niski zysk w EPI;
Morpol musiał się wykazać zyskiem w 4kw aby nie być posądzonym o dumping
http://www.undercurrentnews.com/2014/02/06/marine-harvest-exec-dismisses-market-dumping-claims/
"Despite a market with very high commodity prices, Morpol delivered an operating profit of [NOK] 64 million ( 5 % operating margin) in Q4 2013. It is therefore obvious that Morpol neither carried out price dumping or that Marine Harvest has used Morpol to "bid up" the price of salmon."
jak zobaczyłem Stochniałka w RN to od razu poczułem że nie będzie dobrze
strategii żadnej też nie ma się co spodziewać
jedynie wezwanie wydaje się bardziej realne
od I kw zysk Epigona Morpol będzie mógł już sobie wliczyć do swoich wyników
"Pomimo osiągnięcia przez to niższego zysku w analizowanym okresie, w przyszłości zwiększony w ten sposób udział u w rynku przełoży się bezpośrednio na wzrost przychodów Spółki."
O Graalu też mówi się ,że pokaże słabiutki raporcik.Dlatego pewnie zrobili podbitkę akcji pod wywałkę.Dobra ,panikarze wywalili akcje ,wracamy na 0,28!!!:-)
ano prawdę piszą, Morpol nie da wiele zarobić Epigonowi bo nie ma w tym interesu;
a samo trzymanie Epigona na giełdzie bez konkretnych zamiarów jest też kompletnym bezsensem;
niech kończą tą szopkę i robią wezwanie
Ale się dwóch gości dzisiaj skleksiło ze strachu, a tu 4 grosze czystej gotówki na 1 akcję w kasie, 3,5 bańki na rachunku, zero kredytów, 10 baniek na saldzie rozrachunków. Jak się nie umie raportów czytać, to się robi ciepło w gaciach? A kontrakt na łososie pokazuje spadek cen surowca:
http://fishpool.eu/fpi.aspx?pageId=56
http://fishpool.eu/iframe.aspx?iframe=forwardlist.asp&pageId=49
http://fishpool.eu/iframe.aspx?iframe=fpbackoffice/pricedetails.aspx&pageId=53