IPOSA (ISA): Transakcja sprzedaży akcji spółki portfelowej Surfland Deweloper System S.A. (raport nr 2/2014)
16.01.2014 13:50
Zarząd Spółki IPO S.A. informuje o zawarciu w dniu 15 stycznia 2014 roku umowy sprzedaży pakietu 955.200 akcji spółki Surfland Deweloper System S.A. z siedzibą we Wrocławiu (stanowiących 19,49 % udziału w kapitale zakładowym spółki) na rzecz spółki eXant Software Polska Sp. z o.o. z siedzibą w Poznaniu oraz dwóch osób fizycznych związanych z tą spółką.
Akcje zostały sprzedane za łączną cenę 298.500,00 zł (słownie: dwieście dziewięćdziesiąt osiem tysięcy pięćset złotych).
Przeprowadzenie wyżej wymienionej transakcji sprzedaży odbyło się w ramach realizacji strategii działalności operacyjnej Emitenta w obszarze inwestycji i będącej częściową finalizacją inwestycji zainicjowanej w lipcu 2007 roku przez spółkę OneRay Investment SA (inkorporowaną przez IPO SA w lipcu ubiegłego roku).
Zarząd OneRay Investment SA planuje do 2013 roku zamknięcie inwestycji w spółkach, stanowiących skład obecnego portfela, zgodnie z następującym harmonogramem:
- SDS – planowane wyjście w 2012 r.,
- eXant i LocoZone – wyjście w 2013 r.
Szacowane przychody spółki w 2009 roku mają wynieść 60 tys. zł, natomiast w 2010 roku mają one ulec zwiększeniu do 174 tys. zł. Według prognoz spółka wypracuje w bieżącym roku stratę netto na poziomie 244 tys. zł, natomiast w 2010 roku planowana strata netto wzrośnie do 147 tys. zł. Jednak według prognoz już w 2012 roku OneRay Investment zanotuje 2,65 mln zł zysku netto, a w 2013 roku zysk ma ulec zwiększeniu do 15 mln zł. Przedstawione prognozy zakładają, że w całym okresie projekcji Emitent posiada wyłącznie trzy spółki portfelowe (tj. LocoZone, Exant i SDS) i nie dokonuje kolejnych inwestycji.
Gdzie są te zyski a co mamy w zamian;/////
niekończącą się historie przejęcia ORI przez IPO brak możliwości obracania akcjami
osobiście straciłem do tej pory 15000 zł
Mam prośbę potrzebuje opinii prawnej odnośnie sytuacji drobnych akcjonariuszy
w spółce IPO / MAM ZAMIAR IŚĆ DO SĄDU