• FF czy będzie zmniejszone do 2,5% Autor: ~Xsxsxs [46.76.125.*]
    Po ujawnieniu przekroczenia progu 5% przez fundusz liczba wolnych akcji w obrocie będzie zmniejszona do 2,5%. Jeśli tak to raczej powinniśmy kupować bo jest to raczej początek skupu. Dajcie znać co sądzicie o tej spółce i dalsze angażowanie w NEWAG.
    O odpowiedź proszę normalnych i lokalnych inwestorów. Pajacom dziękuję
  • Re: FF czy będzie zmniejszone do 2,5% Autor: ~PPP [85.193.222.*]
    FF, no chyba nie 2,5%.
    To oznaczałoby skupienie w ostatnich dniach, już po 19 grudnia 2013, około 2.250.000 akcji.
    A jak na razie OFE przyznało się do zakupienia około 20.000 akcji. I w cenie około 21,4, a nie po 20 zł. Z drugiej strony zastanawia to, że dzisiaj jednym zleceniem poszło 50.000 akcji po 21,7. Raczej nie kupił tego zblazowany Jan Kowalski. Chociaż, kto wie... Ludzie mają kasę, tylko bardziej była to ustawka niż zwykłe zlecenie zakupu.
    Przy redukcji na poziomie 93% jest sporo osób , które akcji nie otrzymały, może trwa jakaś wymiana?
    Inna sprawa to gra DT i większych , którzy ewidentnie dają sobie znaki. Takie zlecenia po 1 akcję , albo łańcuszki 6,5,4....
    I to może sugerować, iż masz rację. Jak nazbierają akcji, to przy malejącym FF w dziecinny sposób wywindują kurs w niebo. Dlatego ja bym, jednak poczekał i nie oddawał, raczej dobierał, bo na ostatnich spotkaniach branży sporo mówiono o potrzebie wypchnięcia kasy z PO IiŚ na tory i składy pociągów osobowych.
    Idą wybory, samorządowcy będą zamawiać, aby się popisać przed wyborami, a Program Operacyjny IiS chętnie będzie wspomagać, aby wykazać się wydaniem środków na kolej.
    Wcześniejszy wpis analizuje C/Z NEWAGU przy realizacji już podpisanych kontraktów i wynosi ten wskaźnik około 12,5 - 50% niżej niż obecnie. Tu na pewno będą nowe zlecenia, no i ta wycena C/Z o połowę niższa po realizacji kontraktów. To jest paliwo dla spekuły do podbicia kursu znacznie powyżej ceny debiutu.
  • Re: FF czy będzie zmniejszone do 2,5% Autor: szybki7 [81.190.156.*]
    Nie na darmo Amplico OFE przekroczyło 5%. A teraz spokojnie będą dobierać od zniechęconych i niecierpliwych . Nie oni jedni zresztą.
    Spokojnie i cierpliwie.
    Pozdrawiam.
    Dnia 2014-01-07 o godz. 18:03 szybki7 napisał(a):
    > Nie na darmo Amplico OFE przekroczyło 5%. A teraz spokojnie
    > będą dobierać od zniechęconych i niecierpliwych . Nie oni
    > jedni zresztą.
    Spokojnie i cierpliwie.
    Pozdrawiam.

Czy dobiorą to nie wiem, bo zależało im na 5% aby istnieć na Walnych i w sprawozdaniach. Już swoje dobrali. A czy nadal będą dobierać??? Ten dzisiejszy pakiet 50.000 akcji po 21,7 mnie zastanowił, i zamkniecie, też nie głupie. Ktoś zadbał, aby wykres rozsądnie wyglądał. I nie wygląda. Wsparcie jest faktyczne a nie robione pojedynczymi sztukami dla efektu statystycznego.

Oczywiście mogą też wywołać zjazd, aby zebrać więcej, bo teraz, powyżej 5% dłuuuugo nie będą musieli informować o zmianie stanu posiadania. Powiem więcej. Przy obecnym pakiecie, nigdy nie poinformują, bo nie zbiorą kolejnych 5%. To przy obecnym FF na poziomie około 7% jest praktycznie niemożliwe nawet po wywołaniu znacznej zwyżki kursu albo SZTUCZNEJ, podkreślam SZTUCZNEJ paniki. Na debiucie przewaliło się tak dużo akcji w okolicach 23 zł, że w zasadzie nielicznym spośród 7,5% FF opłaca się sprzedać. Powyżej 23 zł, podczas dwóch pierwszych dni wymieniono ponad 4 mln akcji!!!! Czyli więcej niż FF, a to oznacza, że albo część wywalili główni akcjonariusze, którzy woleli oddać na debiucie niż w ofercie, albo część osób, która wywaliła, postanowiła jednak odkupić.
    Tylko, gdyby główni insajderzy wywalili, musieliby poinformować, a skoro tego nie zrobili, to jednak sprzedawali inni - ulica + OFE. OFE zdyskontowało zysk za rok 2013 r. Teraz OFE odkupiło i nawet więcej niż sprzedało, bo oczekuje również zysków w roku 2014.

Może się mylę, ale zbyt krótko te akcje są notowane aby było bardzo wiele innych scenariuszy.
    No i jak teraz skomentujesz kurs? Miało nie być nagłych ruchów, a są.
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [81.190.152.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Nie wiem dlaczego usunęli normalny post - wiec napiszę jeszcze raz Autor: ~szybki7 [81.190.152.*]
    Kolego PPP. nie wiesz co jest grane - w styczniu ?
    Ja nic tu nie będę komentował . Kto chce niech sprzedaje , albo kupuje .
    Spadło, a ile (?) ... i na jakich obrotach ? (nie licz tego co pakietami w umówionych transakcjach przeszło) .
    Okazja do wybrania akcji od drobnych - niecierpliwych (dawno napisałem , że tak będzie).
    Nie ciągnij mnie za język bo niema sensu wkoło się powtarzać.
    Ja nie kupuję akcji na jeden dzień czy tydzień i nie mam potrzeby codziennie omawiać co się na sesji wydarzyło.
    A gdybym wiedział, że aż tak ,,prze.trze.pią krótkoterminowców" to kupiłbym dopiero dziś tj nieco taniej.
    A co będzie jutro lub za tydzień ? A skąd mi wiedzieć? Po czasie wszystko jasne i każdy mądry.

A oto (poniżej) moja NIEZMIENNA wypowiedź i tego się będę trzymał.
    Pozdrawiam i bez odbioru.

Giełda i cierpliwość ...................
    Autor: szybki7 [81.190.153.*], 2013-12-11 17:14
    Zobaczycie za ok 3 miesiące, nie mówię już co będzie za rok.
    Grubi mają czas , drobnym zazwyczaj się spieszy .
    Grubi zarabiają złotówki, drobni grosze, albo tracą.
  • Re: Nie wiem dlaczego usunęli normalny post - wiec napiszę jeszcze raz Autor: ~PPP [85.193.222.*]
    Przecież to była sztuczna zwała, bo nikomu się nie opłaca tego sprzedawać przy obecnej cenie. Wyglądało to tak, jak strzelanie zebranymi akcjami w dół aby wyczyścić stop losy . Wystarczyło tylko skubnąć, i natychmiast ucieczka w górę i kodowanie liczbą akcji. Potem znowu zwała, aby strach pozostał.

Zero uzasadnienia poza spekulacjami. Niestety w jednym nie mogę się z Tobą zgodzić.
    Przy tak małym FF, jest ogromna pokusa spekuły, aby tu robić rollercoaster i trzymać kurs na poziomie, na którym tylko nielicznym będzie się opłacał obrót.
  • Re: FF czy będzie zmniejszone do 2,5% Autor: ~Piotr [83.27.167.*]
    Sam mialem ustawiony stop los i sie sprzedalo...
  • Re: FF czy będzie zmniejszone do 2,5% Autor: ~newageowy [31.175.200.*]
    Koledzy i Koleżanki,

skąd Wam się wziął "mały FF"??

http://www.biznesradar.pl/akcjonariat/NEWAG

czy ponad 30% to mało?

dzięki za odpowiedż.
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [83.10.177.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • do kolegi - newageowy Autor: szybki7 [89.228.69.*]
    To oczywiste .
    Ja w ogóle nie zwracałem na na to co piszą o FF bo nie wnikałem i myślałem, że o co innego być może chodzi.
    Mnie interesuje to co się dzieje z kursem i na ten temat pisałem.
    Pozdrawiam.
  • Re: do kolegi - newageowy Autor: ~newageowy [31.175.183.*]
    no ja jak kliknałem na ten post to od razu mi sie to rzuciło w oczy, bo aż razi jak ktoś pisze głupoty o FF 2,5% i innym wpycha to do głowy :) no chyba, że ja cos po drodze przeoczyłem i podany link i komunikaty wszelkie kłamały :)

szybki7- co do tego, że to spekulacje to sie oczywiście z Tobą zgodzę. Akcji w wolnym obrocie jest teoretycznie sporo, jak powyżej 30% w "drobnych rękach", ale nikt rozsądny ich nie chce sprzedawać (co nei dziwi), stąd małe obroty. Tylko jest gruba chcąca zebrać coś jeszcze z rynku i próbuje obniżać kurs i jak to się na forach piszę :D:D:D "wyleszczać". Jeśli o mnie chodzi to mogą nawet go obniżyć do 15zł wtedy robie ALL IN :), a tak staram się skrupulatnie wybierać im spod ust to co nieświadome ludki oddają.
  • Re: do kolegi - newageowy Autor: szybki7 [89.228.69.*]
    Masz rację. Ale tak nisko nie zaniżą, bo tu już jest bardzo smakowity kąsek.
    Zobacz jak OFE sprytnie się ustawiło - każdy ma minimalnie powyżej 5% co oznacza ,że prawie 15% mogą zdjąć z rynku bez komunikatu ! Wiadomo, że nie będą od razu tak rwali, ale zrobili sobie super możliwości (nie chcę się rozpisywać - myślę,że wiesz o co chodzi).
    A styczeń - wiadomo - OFE zależy by kursy akcji nie były zbyt wysokie. A później - CZAS (cierpliwość) zrobi swoje : )
    Na dziś w swoim portfelu posiadam tylko Newag i teraz mocno się zastanawiam czy jeszcze nie dobrać.
    Czułem, że wszystko przez te OFE poleci na pysk, ale Newagu bałem się sprzedać bo tu jest troszkę inna bajaka. Okazuje się , że jednak też odkupiłbym nieco taniej. Później dużo szybciej wróci do ceny niż teraz spadało.
    A inne akcje - kiedy odkupić? Tak napisałem na Sfinksie :

cyt,,Genialne rozwiązanie - kupić w ostatni dzień stycznia. Ale czy to nie za proste?
    A jednak mądrość jest w prostocie."

Pozdrawiam.

[x]
NEWAG -2,69% 90,40 2026-06-26 17:03:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.