Na koniec 2013 roku indeks WIG wynosił 51.284,25 pkt i wzrósł o 8,06% w porównaniu do ubiegłego roku (47.460,59 pkt).
31 (59,6%) to liczba tygodni zakończonych wzrostem indeksu WIG, a 21 tygodni (49,4%) zakończyło się spadkiem indeksu.
WIGOMETR INWESTORÓW INDYWIDUALNYCH (WII) w ciągu roku 35 razy (67,3 %) przyjmował wartość dodatnią.
Wartość ujemną WII przyjmował 16 razy (30,8%) i 1 raz przyjął wartość zero.
Od 2009r. spada liczba uczestników WIGOMETR-u.
W roku 2013 średnia tygodniowa liczba uczestników spadła o 5 i wynosi 25 osób.
Inwestorzy Indywidualni 29 (55,8%) razy trafnie przewidzieli tygodniowy kierunku WIG-u.
Na wynik ten złożyło się 25 wskazań WZROSTU i 4 wskazań SPADKU WIG-u.
Zgodnie zasadami podajemy wyniki osób, które uczestniczyły w co najmniej 75% edycjach kwartalnych (10) i w całym rok (39).
Wyniki podawane są w kolejności: ilość trafnych prognoz/ ilość edycji/ % trafnych wskazań.
Pozdrawiamy wszystkich aktywnych uczestników WIGOMETRU.
W celu porównania z rokiem ubiegłym załączam link
https://www.bankier.pl/forum/temat_wigometr-inwest-ind-podsumowanie-iv-kw-i-calego-2012-r,12223023.html
Emerytowi za obsługę:) nie znam gościa ale trzeba trochę pracy w to włożyć i być systematyczny jak emeryt:)
kolegom głosującym, za dobrą zabawę i naukę, oczywiście laureatom aby przekładało się to na zyski z giełdy.
Uwględniając, kto zajął trzy pierwsze miejsca (jest w tym gronie prawdopodobnie płeć piękna) sam się zastanawiam jak to rozwiązać.
Najchętniej (w przypadku nagród pieniężnych) wręczyłbym nagrody osobiście na spotkaniu. Inna forma może sprawić kłopot.
Nagrodę specjalną chętnie przekazałbym osobiści pijokowi (moje szczególne gratulacje za udział we wszystkich edycjach i zajęte miejsce).
Zapewne domyśla się jaką.
Biorąc pod uwagę moje ubiegłoroczne "doświadczenia" z nagrodami podejrzewam że każda forma może sprawić kłopot dlatego w tym roku z przyjemnością pozostawię to w Twojej gestii.
Swój udział który zadeklarowałem na początku roku oczywiście podtrzymuję.
Zakładam że nagrodzona będzie pierwsza trójka , więc od siebie dodam że na ewentualne spotkanie chętnie przybędę . ( chyba że będę akurat poza granicami kraju)
Pijok - też za Tobą tęsknię ...bez skojarzeń , choc miłość nie jedno ma imię !
kurde 7-me miejsce , to prawie pierwsza trójka i to zważywszy ,że nie śledziłem giełdy za bardzo i nie miałem możliwości zawsze głosować , stąd ogólny głos kiedyśtam na "wzrost"
p.s. jakieś spotkanie by się przydało , może wczesną wiosną , znaczy się w maju ???, jak kwitną kasztany na placu Pigal ...i matury ...i laski się kręcą tu i tam :-)
pozdrawiam wszystkich , w tym Emeryta, Yntelygenta i Bożenię na końcu , ale "ostatni będą pierwszymi..."
WZROST Autor: bolec-bolcowaty-turboleszcz [83.10.109.*]
spoko, pojawię się częściej , oby tylko lody odtajały :-)
pozdrawiam Magnatka ! - postaram się jeszcze coś o ostatnich zakupach napisać , czyli jak kupiłem litra Żubrówki po 35, Finlandii po 49,89 i Absoluta 0,7 l po 30 złotych :-)
p.s. Emerycie - do maja to wiele się może wydarzyć - póki co głosuję za wzrostem
gratuluję zwycięzcom i wszystkim uczestnikom
mam nadzieję, że ostatnia piątka nie spada do niższej ligi :-)
ale zaraz, mam 14 miejsce, a jestem 5 od końca na 20 sklasyfikowanych?
Emerycie, gdzie zgubiłeś pozycje 18 i 19?
kogo "zjadłeś"? :D
a Tobie Bolcu najlepszego na Rok Nowy !!!
powodzenia, zdrówka, sił i fantazji do bolcowania ;-)
Fakt, "zjadłem", aż pięciu uczestników WII, których zabrakło w tym roku 2013, a byli umieszczeniu na liście w roku ubiegłym.
Może w roku 2014 się odnajdą.
Coraz gorzej ze mną. Prostych błędów nie widzę.
co do potencjalnego spotkania , to ja jak najbardziej - zwłaszcza gdyby się okazało ,że moje wyjazdy ustaną na jakiś czas lub nawet na dobre
na nagrody dla pierwszej trójki nie mam jeszcze oryginalnego pomysłu , choć chodzi mi kilka po głowie i zaczyna dojrzewać , natomiast tak na szybko to mogą to być te flaszki , które ostatnio kupiłem , gdyż w tak promocyjnej cenie , to zakupiłem po zgrzewce ( lub więcej ! ) Żubrówki 1 litr, Finlandii 1litr, Absoluta 0,7 litra i Żytka 0,5 litra.. "żytko" to tak dla tego 4-go miejsca , na pocieszenie :-)...reszta pije piwko...albo 2
ceny były odpowiednio : 35, 25 zł ; 49,89 zł ; 30,00 zł i 15,75 zł !!! teraz już ciężko będzie je pobić , nawet na promocji - i nie żebym był jakimś nałogiem , ale tak przezornie dobrze mieć kilka ( -dziesiąt ) butelek w małym barku ( piwnicy .... ) - jakem Bolec :-)
pozdrawiam