Jak jest z odliczaniem straty od podatku, bo jeszcze takowej nie miałem i nie interesowałem się tym tematem, ale teraz to mam za wszystkie czasy i chciałbym to jakoś pomniejszyć. Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić zasady rozliczania straty jakieś terminy itp. Pisze tutaj bo na pewno wiele osób skorzysta przynajmniej informacyjnie. Dzięki
stratę masz tylko gdy sprzedasz papiery ze stratą w danym roku kalendarzowym, czyli do 31 grudnia. czekasz na pit 8c z banku, tam będziesz miał wykazaną stratę/zysk. przepisujesz to od odpowiednich pól pitu 38 i wysyłąsz wszystko do US. oczywiście jeżeli w poprzednim roku miałeś stratę to możesz swój ewentualny zysk za ten rok pomniejszyć o połowę straty z poprzedniego roku. wtedy płacisz mniejszy podatek. generalnie jezeli masz w swoim portfelu pare spółek i masz zysk w ciągu roku, to na jego koniec wywalasz ze stratą te papiery które są najmniej perspektywiczne. wtedy zaniżasz zysk do opodatkowania stratą :)
a ze straty rozliczasz się tak samo jak z zysku tylko podajesz wartości ujemne. i nie płacisz podatku oczywiście. generalnie im większa strata na picie tym lepiej.
tak o ile ta strata pochodzi z jednego źródła. tzn strata z giełdy kompensuje się tylko z zyskiem z giełdy. możesz to odliczyć do 5 lat do tyłu. straty z kilku lat mogą być sumowane o ile pozwala na to zysk w roku rozliczenia. chyba, że w tym roku coś się zmieniło ale nie sadze.
1. 
Transakcje zrealizuj
najpóźniej do 20 grudnia
Rok podatkowy zakończy się 31 grudnia. Inwestorzy giełdowi powinni pamiętać, że w zeznaniach podatkowych uwzględnione będą wyłącznie zyski i straty z inwestycji, które zostaną rozliczone do końca tego roku. Osoby, które w najbliższym czasie zamierzają zawierać transakcje w celu wykazania straty, muszą zatem pamiętać o tym, że są one rozliczane zgodnie z zasadą D+3. Rozliczenie następuje zatem trzeciego dnia rozliczeniowego po zawarciu transakcji. Przy wyliczaniu konkretnego dnia pod uwagę brane są dni, w których Krajowy Depozyt Papierów Wartościowych pracuje i przeprowadza operacje rozliczania transakcji. Poza dwoma weekendami i świętami Bożego Narodzenia w końcówce roku giełda będzie nieczynna również 24 i 31 grudnia. Jak ustaliliśmy w KDPW, te dni nie będą brane pod uwagę przy wyznaczaniu dnia rozliczeniowego. Co to oznacza w praktyce?
Oznacza to, że przed końcem roku rozliczone zostaną wyłącznie transakcje zawarte do końca sesji 20 grudnia. Zmiany w portfelach dokonane po tym terminie zostaną uwzględnione już po Nowym Roku, a ewentualne zyski lub straty z takich transakcji będą mieć wpływ na rozliczenia dotyczące przyszłego roku.