• Odliczanie straty od podatku - pytanie Autor: ~max [159.205.107.*]
    Jak jest z odliczaniem straty od podatku, bo jeszcze takowej nie miałem i nie interesowałem się tym tematem, ale teraz to mam za wszystkie czasy i chciałbym to jakoś pomniejszyć. Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić zasady rozliczania straty jakieś terminy itp. Pisze tutaj bo na pewno wiele osób skorzysta przynajmniej informacyjnie. Dzięki
  • Re: Odliczanie straty od podatku - pytanie Autor: ~ja [77.255.231.*]
    stratę masz tylko gdy sprzedasz papiery ze stratą w danym roku kalendarzowym, czyli do 31 grudnia. czekasz na pit 8c z banku, tam będziesz miał wykazaną stratę/zysk. przepisujesz to od odpowiednich pól pitu 38 i wysyłąsz wszystko do US. oczywiście jeżeli w poprzednim roku miałeś stratę to możesz swój ewentualny zysk za ten rok pomniejszyć o połowę straty z poprzedniego roku. wtedy płacisz mniejszy podatek. generalnie jezeli masz w swoim portfelu pare spółek i masz zysk w ciągu roku, to na jego koniec wywalasz ze stratą te papiery które są najmniej perspektywiczne. wtedy zaniżasz zysk do opodatkowania stratą :)
    a ze straty rozliczasz się tak samo jak z zysku tylko podajesz wartości ujemne. i nie płacisz podatku oczywiście. generalnie im większa strata na picie tym lepiej.
  • Re: Odliczanie straty od podatku - pytanie Autor: ~max [159.205.107.*]
    z tego co się orientuje to stratę z danego roku można odliczać przez 5 lat czy to prawda, moja strata to 27000
    tak o ile ta strata pochodzi z jednego źródła. tzn strata z giełdy kompensuje się tylko z zyskiem z giełdy. możesz to odliczyć do 5 lat do tyłu. straty z kilku lat mogą być sumowane o ile pozwala na to zysk w roku rozliczenia. chyba, że w tym roku coś się zmieniło ale nie sadze.
  • Re: Odliczanie straty od podatku - pytanie Autor: ~max [159.205.107.*]
    ok dzięki za informacje
  • Re: Odliczanie straty od podatku - pytanie Autor: ~Hybybyb [46.204.101.*]
    !!!!! matko same ynwestory ....heheheh
  • data w tym roku data -wklejam tekst Autor: ~dziad sakramencki [5.173.140.*]

1. 
Transakcje zrealizuj
najpóźniej do 20 grudnia

Rok podatkowy zakończy się 31 grudnia. Inwestorzy giełdowi powinni pamiętać, że w zeznaniach podatkowych uwzględnione będą wyłącznie zyski i straty z inwestycji, które zostaną rozliczone do końca tego roku. Osoby, które w najbliższym czasie zamierzają zawierać transakcje w celu wykazania straty, muszą zatem pamiętać o tym, że są one rozliczane zgodnie z zasadą D+3. Rozliczenie następuje zatem trzeciego dnia rozliczeniowego po zawarciu transakcji. Przy wyliczaniu konkretnego dnia pod uwagę brane są dni, w których Krajowy Depozyt Papierów Wartościowych pracuje i przeprowadza operacje rozliczania transakcji. Poza dwoma weekendami i świętami Bożego Narodzenia w końcówce roku giełda będzie nieczynna również 24 i 31 grudnia. Jak ustaliliśmy w KDPW, te dni nie będą brane pod uwagę przy wyznaczaniu dnia rozliczeniowego. Co to oznacza w praktyce?
    Oznacza to, że przed końcem roku rozliczone zostaną wyłącznie transakcje zawarte do końca sesji 20 grudnia. Zmiany w portfelach dokonane po tym terminie zostaną uwzględnione już po Nowym Roku, a ewentualne zyski lub straty z takich transakcji będą mieć wpływ na rozliczenia dotyczące przyszłego roku.
[x]
POLYMETAL 0,00% 0,06 2016-06-29 15:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.