Liczę, że ktoś w końcu weźmie mu tego straszaka, bo kilka tygodni też jego wystawiał po 6,70. Gdy zanosi się sesja spadkowa zaraz chcą postraszyć akcjonariuszy i wystawiają straszaki. Gdym miał tylko tyle kasy to zaraz bym mu to zabrał.
zobaczcie na dzisiejsze zlecenia na perelce i zrozumecie dlaczego to nie rosnie czy takie interferie.obie sa w rekach khgm i zadne fundy tego nie beda ciagnely dla tego potentata a sam on ma to gdzies.sa juz dawno ich wlascicielami i nie ma sie juz o co bic
Ja liczę na duży zarobek za hutę Głogów i dywidendę w granicach 0,5 - 1 zł.. Mają dużo wolnej gotówki, więc może w końcu podziela się zyskiem z akcjonariuszami.
wg mnie KGHM jezeli ustawa wejdzie w zycie bedzie musial oglosic wezwanie na 100 %
Wezwania podzielone będą na dobrowolne i obowiązkowe.
To pierwsze będzie mógł ogłosić inwestor zainteresowany kupnem pakietu dającego co najmniej 5 proc. głosów na WZA. Takie wezwanie nie będzie mogło spowodować, że kupujący przekroczy 50 proc. udziału w głosach.
W przepisach dotyczących wezwań obowiązkowych zmieni się to, że zarówno po przekroczeniu progu 33,3, jak i 66 proc. udziału w głosach inwestor będzie zmuszony ogłosić wezwanie na wszystkie pozostałe walory. Obecnie przekroczenie progu 33 proc. daje możliwość ogłoszenia wezwania na akcje, po których zakupie udział w głosach sięgnie 66 proc.
wedlug mnie to nie wiem co w kolko powtarzasz ta sama wiedomosc masz taki tik? w dodatku jeszcze nic nie wnoszaca bo i tak nie bedzie mialo wplywu na obecna sytuacje bo ta jest z przed wprowadzenia tej ustawy wiec przepisy nie beda mialy zastosowania.
jezeli sadzisz ze ta ustawa wymusi wezwanie to szkoda czasu na dyskusje uzywasz slow ktorych nie rozumiesz i myslisz ze brzmisz przez do madrzej jak chcesz cos z prawa dla poczatkujacych to proponuje ,prawo nie dziala wstecz, i tym koncze ta jalowa dykusje
trzymajmy sie tematu a nie mowmy o patologiach pewnie jak by wprowadzili nakaz dymania w kondonach to zaczolbys sie bac o swoje zycie bo jednak kiedys ktos sie niezastosowal do obecnego przepisu i po wakacjach ustawowych trzeba by zaprowadzic aktualny stan prawny lol jak dla mnie to opowiadanie ze bedzie trzeba wykupowac spolki w ktorych przekroczono progi ktore nie obowiazywaly w momencie zakupu to bzdurna interpretacja i nie ma to nic wspolnego z prawem. wakacje ustawowe sa po to zeby przy nakazie grodzenia zielona siatka nikt juz czerwonej na nowy planowany plot nie kupil a nie zeby wlasciciele czerwonych zmieniali je na zielone ale to juz korwinizacja dyskusji ktos twierdzil ze ustawazmusi kghm do wezwania na bipromet ja uwazam ze to bzdura jak bedzie latwasie przekonamy jak wejda przepisu
z tym dymaniem i malowaniem siatki nic nie zrozumialem, widocznie nie jaram tyle co TY.
wracajac do tematu....
DLACZEGO rzad wprowadza ustawe, ktora zmusza do oglaszania wezwan na spolki gdy sie przekroczy 33, 66 % ????
Odpowiem Tobie ...dla kasy !!!
przejrzyj sobie ile spolek w WIG 20 ma akcjonariuszy powyzej 33.i 66 % i jaka jest wartosc tych pakietow pozostalych ponad te 66 %. Ja to policzylem i wyszlo mi kilkanascie mld pln.
Taka ustawa jak wejdzie w zycie spowoduj, ze glowny akcjonariusz bedzie musial oglosic wezwanie na wszystko a wtedy drobni akcjonariusze będą mogli spokojnie oddazc w wezwaniach. Ci drobni akcjonariusze w przypadku spolek WIG 20 to głownie OFE i glownie chodzi o banki, ktore i tak sa w pelni kontrolowane...BRE, PEKAO itd. Do OFE trafi zastrzyk gotowki, bo kursy sa wysrobowane i z OFE bedzie mozna spokojnie znowu odessac kilkadziesiąt mld pln.
Nie powiesz mi ze rzad chce wprowadzic zmiany po to by chronic drobnych akcjonariuszy...!!!
TU CHODZI O GRUBĄ KASĘ Z OFE...
a bipromet przy okazji sie zalapie, bo KGHM ma ponad 33%