Flaga jest obok chorągiewki jedną z najbardziej "pewnych" formacji. Kształtuje się najczęściej w okresie od 3 do 4 tygodni i występuje po bardzo szybkim (prawie pionowym) ruchu cen. Flaga zapowiada kontynuację ruchu w danym kierunku. Do jej wyznaczenia konieczne są cztery punkty zwrotne (1,2,3,4 - oznaczone na rysunku kolorem niebieskim). Podczas kształtowania się flagi wolumen obrotów powinien bardzo wyraźnie maleć. Zasięg ruchu po wybiciu z formacji powinien być co najmniej równy wielkości ruchu dojścia do niej, mierzonego od jakiegoś punktu charakterystycznego - np. od wybicia z poprzedniej formacji bądź przebicia poziomu oporu (pomiar wielkości ruchu oznaczono na rysunku pionową linią fioletową). Idealnie zgodna z wzorcem flaga zapowiada kontynuację ruchu o określonym zasięgu z prawdopodobieństwem aż 90%.
Przy ocenie poprawności flagi należy pamiętać że:
formacja powinna wystąpić po prawie pionowym ruchu cen (bez większych korekt)
wolumen powinien bardzo wyraźnie maleć podczas kształtowania się formacji
wybicie powinno nastąpić w czasie krótszym niż 4 tygodnie od początku formacji - formacje dłuższe niż 3 tygodnie są już podejrzane (początek formacji został oznaczony na rysunku literą P, koniec literą K)
podczas wybicia w górę wolumen obrotów powinien wyraźnie wzrosnąć.
juz czas...szczegolnie ze konkurencja pikuje w dol. pada? z-dycha?
od kilku tygodni kupuję UNIME 2000 moim zdaniem lepiej mieć unime2000 po 2,7 zł niż LSI po 7zł
mogę się mylić bo LSI to dobra firma jednak
Unima przez ostatnie dwa lata wypłacała co roku Dywidendę w 23 gr i 25 gr wcześniej też płaciła
jak ktoś rozwinie wykres to zobaczy że obroty największe były w okolicach 15 zł dzisiaj 2,7 zł firma mocniejsza lepsza i z dużymi kontraktami na przyszły rok !!!!!
Mogę się mylić ale skupowali akcje własne i pewnie nadal będą to robić
Z ta flaga to sie nie spieszmy bo trzeba obrocic towarem na podatek.... neich trzepoce po nowym roku ;) a na marginesie to nagagnianie na inne spolki jest zalosne, tym bardziej na lsi, sa fundamenty, sa techniczne mozliwosci wiec trzeba miec cierpliwosc. Jak dla mnie to jeszcze chwila kiszonki....... przed odpalem na 12 zl i to nie bedzie zapewne koniec....
Grzegorz Siewiera, prezes LSI Software, podtrzymuje, że tegoroczne wyniki spółki, która specjalizuje się w produkcji i wdrażaniu oprogramowania dla handlu, gastronomii i hoteli, będą o co najmniej 10–15 proc. lepsze niż rok temu.
W 2012 r. łódzka firma miała 25,14 mln zł przychodów i blisko 1,44 mln zł zysku netto. W tym roku, po dziewięciu miesiącach, sprzedaż ma już wartość 21,36 mln zł (10 proc. więcej niż rok temu), zysk netto wynosi 1,8 mln zł (zmiana o 56 proc.).
czy z tego artykułu wynika że w IV kwartale będzie strata ??? czy Prezes nie potrafi liczyć
boje się tej Dywidendy bo jak chcą przeznaczyć z 350 tyś na dywidendę około to szału nie będzie około 10 gr. minus podatek 8 gr. na czysto
Lepiej zadłużenie by spłacali i pozbyli się tego balastu
I trzeba trzymać kciuki by ten nowy biznes nie pochłonął zbyt dużo kasy bo jak będzie trzeba dokapitalizowywać spółkę to się mega rozwodni kapitał....
Re: Flaga ? Autor: ~a kiedys było tak... [83.20.9.*]
Redukcja zapisów na LSI - 93,8 proc.
(...) W piątek w transzy małych inwestorów w ofercie LSI Software zostało przydzielonych 700.000 akcji serii I, podczas gdy inwestorzy chcieli kupić 11.465.285 akcji tej spółki. Redukcja zapisów (...)
Gdzie technicy? Jaki mozliwy zasieg wzrostow? Niech jakis miszcz wypowie sie w temacie ..... bo nie wiem czy podlaczyc sie czy juz za pozno i szkoda zachodu
Poszukaj w wikipedii: Formacje chorągiewki zwykle formują się w połowie całego ruchu cenowego, co oznacza, że zasięg wybicia można zmierzyć za pomocą długości masztu przyłożonej w miejsce wybicia. Dla mnie zasięg do 11zł.
rosnie powoli, i tak zostanie narazie raczej nikt z ulicy tego nie zbiera, zagranie prezesa z dywidenda niezle, moze uda sie jakies fundy przyciagnac perspektywy na pewno sa kwesta sytuacji na szerokim i tego jak dalej o indywidualknych inwestorow biedzie walczyl prezes, poki co uwazam ze jest jeszcze bezpieczny zapas i ladowac mozna ;)
może i nie jest bezpiecznie w końcu to giełda, jednak technicznie wygląda to solidnie, mamy jeszcze "bezpieczny" flagowy zapas do 10,50-11zł a i fundamenty wyglądają dobrze a wiec trzeba patrzeć niejako perspektywicznie ;)
znafca poczytaj sobie forum to będziesz wiedział czy mówię prawdę czy nie
wystarczy się cofnąć do daty kiedy wybiło powyżej 3,70
mniej więcej w tym czasie znajdziesz moje posty !