To nie jest takie pewne imtexmet 26 XI wypada z grona spółek zaliczanych do MSCI , ZAZWYCZAJ SPÓŁKI te dużo tracą gdy są wyrzucone z tego grona więc może to być ostatnia okazja do wyjścia a dzisiejsza podbitka o tym świadczy zobaczymy niedługo
brednie wypisujesz jakich dawno nie czytałem, liczą się fundamenty i sentyment na rynku oba są bardzo dobre. Index MSCI zmienia się tak jak wig 20 czy wig 40, wpływ takich przetasowań jest na granicy błędu statystycznego.
Po sesji z 26 listopada CD Projekt i Interger dołączą do portfela MSCI Poland Small Cap Index, poinformowała firma MSCI Barra opracowująca wskaźniki giełdowe. Listę opuści Impexmetal.
MSCI Barra nie zdecydowała się za to na zmiany w głównym indeksie MSCI Poland choć wcześniej spekulowano, że mogą do niego dołączyć LPP i ING BSK. Firma przyznaje jednak, że obie spółki była bardzo blisko znalezienia się w zestawieniu. Nie wykluczyła, że rewizja na ich korzyść dokona się 14 maja 2014 r. przy okazji wprowadzania kolejnych zmian w MSCI Poland (są dokonywane co pół roku). ING BSK i LPP mogą zastąpić wówczas Kernel i Lotos.
Znalezienie się w składzie indeksów MSCI ma spore znaczenie dla inwestorów finansowych, którzy konstruują swoje portfele w oparciu o tego typu zestawienia. Dlatego korekty mają duży wpływ na notowania spółek. Firmy wypadające z zestawienia zazwyczaj mocno tracą na wartości w trakcie ostatniej sesji poprzedzającej zmiany. Mocno rosną za to wyceny spółek, które dołączają do indeksów.
Mam nadzieję, że masz rację bo chcę dopakować.
Tutaj wszystko zależy od pana RK. Jak bedzie chcial to bedzie 10 zl lub przeciwnie np. 1 zl.
Zadne wchodzenie czy wychodzenie z róznych indeksow tego nie zmienią. Tym bardziej przy takich spolkach jak ipx.
W sumie byloby super jak by to bylo takie banalne. Cos wchodzi do tego indeksu to ludzie zarabiaja a jak wychodzi to spada. Do tego jeszcze wczesniej jestes o tym informowany:)
Może Pani Grażyn chce mężowi dać w prezencie imieninowym jeden procent udziału w jego ukochanej spółce? Jeśli tak, to musiałaby dziś jeszcze trochę dokupić. Ale już nie dużo :)
no i jak koledzy oszczegałem że będzie zjazd Impexmetal z dniem dzisiejszym wylatuje z MSCI ,fundy z zagranicy zmieniają portfel dokupują wchodzące czyli cdprojekt popatrzcie jakie obroty były na nim a jutro dalszy ciąg zjazdu 3 zł niedługo książkowe rozegranie
ja tego nie neguję że jest warta dużo więcej od rzeczywistości napisałem tylko na początku posta że 26 XI może być bum i tyle chciałem ostrzec co się dzisiaj sprawdziło nie będę więcej się wymądrzał i szukał zaczepki ale jeśli jakiś gołodupiec mnie obraża to życzę mu by długo mu się śnił mój post a ja jeszcze raz wejdę w tą spółkę ale musi spaść poniżej 3 zł nara
Nie styrasz maly judaszu, bo masz 50% racji a inaczej wiedzy kolejne 50% to brednie.
Zgadza sie ze traci sie przed we i przed wy do indexu.
info
Dwie nowe spółki z Polski wejdą w skład indeksu MSCI Poland Small Cap Index. Opuściła go jedna firma
Po sesji z 26 listopada CD Projekt i Interger dołączą do portfela MSCI Poland Small Cap Index, poinformowała firma MSCI Barra opracowująca wskaźniki giełdowe. Listę opuści Impexmetal.
MSCI Barra nie zdecydowała się za to na zmiany w głównym indeksie MSCI Poland choć wcześniej spekulowano, że mogą do niego dołączyć LPP i ING BSK. Firma przyznaje jednak, że obie spółki była bardzo blisko znalezienia się w zestawieniu. Nie wykluczyła, że rewizja na ich korzyść dokona się 14 maja 2014 r. przy okazji wprowadzania kolejnych zmian w MSCI Poland (są dokonywane co pół roku). ING BSK i LPP mogą zastąpić wówczas Kernel i Lotos.
Znalezienie się w składzie indeksów MSCI ma spore znaczenie dla inwestorów finansowych, którzy konstruują swoje portfele w oparciu o tego typu zestawienia. Dlatego korekty mają duży wpływ na notowania spółek. Firmy wypadające z zestawienia zazwyczaj mocno tracą na wartości w trakcie ostatniej sesji poprzedzającej zmiany. Mocno rosną za to wyceny spółek, które dołączają do indeksów.