• Debiut Mercatora Autor: ~viti44 [213.195.156.*]
    Z treści komunikatu podanego z GPW wynika ,że w dnu 21 listopada nastąpi sprzedaż praw do akcji spółki MERCATOR MEDICAL w cenie 1 zł .Jak to rozumieć skoro kupowaliśmy akcje na zapisach po 13,50 zł a redukcja wyniosła 97,7 % .
    Ktoś wyjaśni z góry dziekuję
  • Re: Debiut Mercatora Autor: ~bartek88 [83.22.235.*]
    To raczej proste. Jeśli zapisałeś się na akcje Mercatora, to (z olbrzymią redukcją) przydzielono Ci je. Jednak z jakichś formalnych przyczyn (prawdopodobnie odpowiedni Sąd nie zarejestrował jeszcze podwyższenia kapitału zakładowego), póki co na Twoim rachunku maklerskim znajdują się tzw. prawa do akcji. Z chwilą dopełnienia wszystkich wymogów formalnych, prawa do akcji zostaną automatycznie zamienione na akcje. Jutro z tego co się orientuję debiut spółki, ale na razie handlować będzie można PDA Mercatora. Z Twojego punktu widzenia to właściwie nie ma znaczenia. Teraz teoretyzuję: miałoby to znaczenie praktyczne tylko wówczas, gdy ktoś kupił PDA ma rynku wtórnym po cenie wyższej niż emisyjna, a oferta publiczna nie doszłaby do skutku (np. z powodu negatywnej decyzji Sądu, co jest skrajnie nieprawdopodobne), wtedy emitent odkupiłby PDA po cenie emisyjnej, a zatem inwestor poniósłby stratę.
  • Re: Debiut Mercatora Autor: ~viti44 [213.195.156.*]
    Dzięki za wyjaśnienie ! chociaż trochę to skomplikowane zmyliła mnie ta cena 1 zł ,ponieważ przydzielono mi 162 szt. po cenie 13,50 ! będę jutro obserwował co się będzie działo z prawami do akcji może coś dokupię bo z tego co zrozumiałem będzie można nimi normalnie handlować
    Pozdrawiam
    W.G.
  • Re: Debiut Mercatora Autor: ~niestety [89.229.216.*]
    trwa ubieranie naiwnego leszcza w bardzo drogie akcyjki, tego syfa już nie dopompujesz !
[x]
MERCOR-PDA -1,30% 47,00 2007-08-27 02:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.