• B.dobre wyniki ! to zapowiedź dynamicznych wzrostów kursu !!! Autor: ~BYK [83.8.190.*]
    B.dobre wyniki ! to zapowiedź dynamicznych wzrostów kursu !!
  • przestań naganiać Autor: ~Passenger [46.238.114.*]
    Dnia 2013-11-14 o godz. 08:44 ~BYK napisał(a):
    > B.dobre wyniki ! to zapowiedź dynamicznych wzrostów kursu
    > !!

Jest chyba odwrotnie, co widać po kursie

http://stooq.pl/n/?f=812075&search=pelion
  • Re: przestań naganiać Autor: ~piotrek [83.15.106.*]
    tym razem się z Tobą nie zgodzę, co nie oznacza, że nie warto, jak 100 zł się utrzyma powinno być odreagowanie pozdrawiam
  • Re: przestań naganiać Autor: ~Passenger [46.238.114.*]

A jak się nie utrzyma?? ;)

Pisanie o dobrych wynikach, gdy są poniżej wszystkich oczekiwań, to moim zdaniem naganianie. Potwierdzają moją poprzednią tezę z wątku wcześniej, ze najlepsze wyniki PEL ma za sobą i pod nie wyprzedawał się z akcji Zarząd.
  • Re: przestań naganiać Autor: ~piotrek [83.15.106.*]
    Ależ ja polemizowałem z Bykiem, 100 zł to bariera psychologiczna, jak pęknie może być głębsza korekta, takie zwały po 15-20% Pelion już kilka razy zaliczał w tym roku jednak odreagowanie miał zawsze silniejsze, myślę, że i tym razem będzie podobnie, tym bardziej jak szeroki będzie sprzyjał, jak na szerokim będzie czerwono to i Pelion zieloną wyspą nie będzie, co do zarządu - no cóż, przecież ktoś te akcje kupił, myślę, że nie po to by stracić,
    ja tak to widzę a jak będzie czas pokaże
    P.S. dzięki za dyskusję, na niewielu spółkach można kulturalnie podyskutować
    pozdrawiam
  • no tak Autor: ~Passenger [46.238.114.*]
    Dnia 2013-11-14 o godz. 13:55 ~piotrek napisał(a):
    > Ależ ja polemizowałem z Bykiem, 100 zł to bariera
    > psychologiczna, jak pęknie może być głębsza korekta, takie
    > zwały po 15-20%

ok.

> Pelion już kilka razy zaliczał w tym roku
    > jednak odreagowanie miał zawsze silniejsze, myślę, że i tym
    > razem będzie podobnie, tym bardziej jak szeroki będzie
    > sprzyjał, jak na szerokim będzie czerwono to i Pelion
    > zieloną wyspą nie będzie, co do zarządu - no cóż, przecież
    > ktoś te akcje kupił, myślę, że nie po to by stracić, ja
    > tak to widzę a jak będzie czas pokaże

Zobaczymy jaka będzie głębokość spadków, 80zł mnie nie zdziwi w ciągu kilkunastu tygodni.

Co do odkupowania akcji, to analizuję Pelion od około 2,5 roku. (kurs ~35zł), wtedy kurs był dołowany nieświadomie przez akcje prezesów, którzy dostali akcje jako premię i chcieli je szybko zamienić na gotówkę, częściowo kupili je wtedy inwestorzy, a częściowo sam Pelion w ramach skupu akcji własnych.

Natomiast teraz odkupują inwestorzy i fundusze z myślą o zarobku, ale przecież to, że je kupili wcale nie wyklucza że na nich stracą ;) To nie jest argument.
    Żeby ktoś zarobił, ktoś inny musi stracić.

Zadam 2 pytania retoryczne :)

Kto ma większą szansę na zarobek?
    Prezes, który wie co się dzieje w spółce na bieżąco, czy inwestor, który czeka na raporty kwartalne i wyceny biur maklerskich?

Kto ma większą szansę na stratę?
    Prezes, który wie co się dzieje w spółce na bieżąco, czy inwestor, który czeka na raporty kwartalne i wyceny biur maklerskich?

Życzę posiadaczom akcji nowych szczytów, ale nie widzę przesłanek do ich ustanowienia.

pzdr
  • Re: przestań naganiać Autor: ~ekierka Euklidesa [213.158.216.*]
    Widzisz, Ty masz jakąś tezę, ktoś inny ma antytezę. Kwestia spojrzenia: "Pelion Healthcare Group odnotował 11,65 mln zł skonsolidowanego zysku netto przypisanego akcjonariuszom jednostki dominującej w III kw. 2013 r. wobec 6,52 mln zł zysku rok wcześniej, podała spółka w raporcie."

Chodzi o ten sam raport, który jest cytowany i pojawił się w dniu dzisiejszym.
    http://stooq.pl/n/?f=812089&search=pelion

Dynamika wzrostu została zachowana, pomimo odczytu niższego niż konsensus.

Parafrazując w uproszczeniu: "rok temu zarobiłem 4 mln, na ten rok postawili mi cel w konsensusie 16 mln, ja wykręciłem zysk netto na 8 mln" - pytanie: Czy taki stan jest porażką? I to jest ta druga strona medalu. (Prawie) 100% lepiej. Techniczna zbitka przy szumie informacyjnym.
  • Re: przestań naganiać Autor: ~Passenger [194.149.88.*]

Dokładnie tak jak piszesz :)

Mogą być różne interpretacje tych wyników, więc stwierdzenie BYKa z pierwszego postu mocno na wyrost. A kto miał rację i kto dobrze zinterpretował sygnały (fundamenty, AT, komunikaty) zweryfikuje rynek :)

pzdr
  • Re: B.dobre wyniki ! to zapowiedź dynamicznych wzrostów kursu !!! Autor: zbycho- [95.49.96.*]
    jedziecie na ITAKUSIE NA GPW
[x]
PELION -0,15% 58,80 2017-06-07 11:38:30
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.