Polecam ostanie bardzo dobre raporty ABC Data i Asbis (obie spółki podały już wyniki za 3q). Spółki te są dystrybutorami IT, ale posiadają też w ofercie sprzęt sprzedawany pod własnymi markami. W obu raportach zaznaczono, że dobre wyniki, obie spółki zawdzięczają głównie jednej grupie produktów - tabletom. Sprzedaż tabletów w Polsce rośnie wyjątkowo szybko co przełożyło się na wzrost przychodów. Dodatkowo na tabletach podniosła się również rentowność.
Oznaczać to może, że możemy się spodziewać dobrych wyniki za 3Q, ale za 4Q można liczyć na wręcz rewelacyjne wyniki, ze względu że akurat ten kwartał jest uznawany za żniwa w branży. Dodajmy jeszcze 2 duże kontrakty na dostawy dla telekomów o których spółka informowała niedawno. Dostawy sa zaplanowane na 4q i 1q 2014.
Mi się wydaje, że III kwartał będzie porównywalny z zeszłym zeszłym rokiem. Nowa oferta tabletów dopiero weszła i jej sprzedaż będzie widoczna dopiero w IV kwartale. Więc nie oczekiwania co do dobrych wyników mam dopiero za IV kwartał. Jeżeli wyniki za III kwartał bedą lepsze niż rok temu to super. Oczywiście mam na myśli zysk netto gdyż nie wyobrażam sobie że przychody ze sprzedazy mogły by spaść.
Zgodzę się co do 4Q który jest najlepszy dla branży. Do tego dojdzie jeszcze 1Q który dla branży jest zawsze słaby, ale Modecom, jakoś ma zawsze dobry zysk w 1Q.
Ale mimo wszystko licze na dobre wyniki za 3Q, własnie dzięki dobrym raportom z ABCDATY i Asbisa, gdzie obie spółki wymieniły jako kluczowy czynnik dobra sprzedaż tabletów. dodam jeszcze, że w 3Q zaczyna się rok szkolny co mogło sprzyjać zwiększonej sprzedaży tabletów.
Zastanawia mnie tylko dlaczego Modecom ma zawsze najlepszy 4Q i 1Q... co do 4Q to nie ma się co dziwić, ale co do 1Q to już jest ewenement na tle branży. Może to efekt spóźnionego rozpoznawania przychodów i zysku? Np dostarczając duże partie towaru w grudniu a cześć faktur idzie dopiero w styczniu, dlatego efekt końca roku jest rozłożony na dwa kwartały. Wtedy faktycznie boom na tabletach z 3Q 2013 mógłby faktycznie nie być aż tak bardzo widoczny teraz ale dopiero podczas publikacji wyników za 4Q.
Mam jeszcze nadzieje, że przed wynikami za 4Q kurs przynajmniej dojdzie do średnie średniego PE dla NCINDEX30 który wynosi 18.... to dawałoby jakieś 50% wzrostu czyli cenę 45 zł. To byłby dobry poziom do jeszcze większego wzrostu po wynikach za 4Q
Nie wiem co będzie, ale wiem jakie tablety sprzedaje Modecom. Kupiłem FreeTaba 10, bo był tani, a potrzebowałem tablet tylko do sprawdzania maili. No i powiem szczerze, że byłem zaskoczony jakością i wydajnością w porównaniu do dużo droższego Samsunga, którego czasami używam w pracy.