• metody statysstyczne Autor: rozamka [83.8.102.*]
    Witam. Sytuacja jest dość trudna im dłużej się interesuje i próbuje coś zmienić to jest coraz gorzej. A więc chciałem wziąć kredyt hipoteczny, niestety decyzja przyszła odmowna ze względu na moje opóźnienie na karcie debetowej zamkniętej w 2009 roku. Poradzono mi abym napisał do tego banku od tej karty o zaprzestanie przetwarzania moich danych tak też zrobiłem. Odpowiedz przyszła że zaprzestali i że moje dane są już tylko przetwarzane w bazie BiK w celu stosowania metod statystycznych. Na wielu forach kredytowych np tym http://www.kredytforum.pl/temat/34556/usuniecie-danych-z-bik/ znalazłem informacje że jeżeli jest to w metodach statystycznych to banki tego nie widza pobierając raport z Bik ja to widzę bo to raport konsumencki. Sprawa jest o tyle trudna że doczytałem że jeżeli opóźnienie jest powyżej 60 dni to musi minąć 5 lat pomimo nie wyrażenia zgody na zaprzestanie przetwarzania danych a w tym przypadku to jest 143 dni na kwotę 53 zł. Nie wiem co już myśleć wchodząc na moją stronę BIK widać że dane zostały zaktualizowanie bo indywidualna zgoda na przetwarzanie danych jest wpisana nie wyrażona a Karta debetowa jest umieszczona w danych metodach statystycznych. Proszę o Bardzo konkretną odpowiedź.
    Jeszcze jedno jak najeżdżam myszka na ten wpis "Zobowiązania przetwarzane w celu stosowania metod statystycznych: 10" to w chmurce widnieje taki napis "Zobowiązania, które są przechowywane przez okres 12 lat w celu stosowania przez banki metod statystycznych (zgodnie z ustawą Prawo Bankowe Dz. U. nr 140 poz 939 z późn. zmianami). Informacje o tych zobowiązaniach nie będą prezentowane na raportach BIK udostępnianych bankom, jeśli:
    W Twoich zobowiązaniach nie występowały opóźnienia w spłacie powyżej 60 dni oraz nie została wyrażona przez Ciebie zgoda na przetwarzanie informacji o zobowiązaniach po ich zamknięciu"
    I jak mam to rozumieć jeżeli ja mam opóźnienie 143 dni??
  • Re: metody statysstyczne Autor: agnieszka_korzeniowska [195.66.88.*]
    Witam,
    Informacje znajdujące się w BIK dotyczą wszystkich rachunków kredytowych, jakie prowadzą lub prowadziły banki, SKOK-i lub instytucje finansowe udzielające kredytów konsumenckich poza sektorem bankowym a więc zarówno tych obsługiwanych prawidłowo, jak i tych, które spłacane są lub spłacane były nieterminowo. Innymi słowy: BIK przetwarza wszystkie informacje przekazane przez te instytucje - zarówno pozytywne (kredyty spłacane terminowo), jak i negatywne (kredyty spłacane z opóźnieniem).
    Pozytywne tworzą tzw pozytywną historię kredytową - ułatwiającą uzyskanie kredytu w przyszłości.
    W przypadku danych negatywnych dane mogą być przetwarzane również bez zgody klienta przez okres 5-letni, jeśli spełnione są łącznie następujące warunki:
    • nie regulowano zobowiązania lub dopuszczono się zwłoki powyżej 60 dni,
    • upłynęło kolejnych 30 dni od momentu poinformowania klienta przez kredytodawcę o zamiarze przetwarzania danych klienta bez jego zgody.
    Dodatkowo na mocy ustawy Prawo bankowe dane dotyczące zobowiązań wszystkich klientów mogą być przetwarzane w BIK przez okres 12 lat od dnia wygaśnięcia zobowiązania, dla celów związanych ze stosowaniem przez kredytodawców metod statystycznych. Przetwarzanie danych w tym celu nie wymaga zgód klientów i jest ograniczone do wybranego zakresu danych.
    proszę pamiętać, że mimo tego, że sprawdzenie historii kredytowej w BIK to stały element w procesie kredytowym, to na ostateczną decyzję wpływa wiele czynników i każda z instytucji kredytujących posiada własną politykę przyznawania kredytów. Dla jednych drobna kwota zaległości sprzed kilku lat nie będzie miała znaczenia, a inne mają bardziej restrykcyjną politykę.
    Nalezy też pamiętać, że wycofując zgodę na przetwarzanie danych po spłacie kredytu sprawiamy, że banki nie będa widziały kredytów spłaconych w terminie (dane pozytywne), a więc dla banku będziemy anonimowi i to też moze być przeszkodą w uzyskaniu kredytu.
    pozdrawiam
    AG