zygac sie chce jak czlowiek patrzy na to.nikt nie lubi jakubasa.ani drobni ani grubi.niech gra miedzy slupami.wg mnie jego podejscie do gieldy sie nie zmieni
sprzadadza ci , ktorym kurs na poziomie 16 odpowiada i mam nadzieje ze po wynikach kurs skoczy, mozna na taka sytuacje patrzec dwojako - z jednej strony 17 zl do czerwca odstrasza bo nie ma sensu wchodzic w papier, z drugiej strony czy to nie aby zagrywka przed ogloszeniem wynikow kwartalnych, ktore spodziewam sie ze beda dobre ?
moze tak , masz cene do zakupy ustalona czyli pewien odnosnik, z kolei ja chcialbym juz wyjsc z tego papiera i przejsc na cos innego, dokonalem zakupu na dolku i kwota 17 zl bedzie zadowalajaca
Wyszedłem z Mennicy ze stratą. Uważam,że jakubas zrobi z kursem co zechce.
Czyli,zwali kurs na minima a potem ogłosi wezwanie.Tak zrobił sołowow z Barlinkiem.
Pamiętam,kurs Barlinka ,chyba ok.37pln.. Zwalił kurs na 0,7pln.,potem ,trochę w górę
i ogłosił wezwanie po 1,3pln. Tak się buduje kapitalizm w Polsce za ciężko zarobione
pieniądze drobnych inwestorów. KNF , to taka sama banda oszustów jak nasi oligarchowie.
on tego nie zrobi, w mennicy siedza dwa OFE, emeryci polscy i norwescy bardzooo by sie zezloscili, mam wrazenie ze po 14 kurs skoczy do 18 zl. zapytacie dlaczego ? wbrew pozorom sprzedaz zlota byla b dobra , a i vat chyba na 170 mln musi byc oddany i prosze pamietac ze mennica chciala kwota 300 mln zakupic akcje pkp i kto wie czy ich nie zakupila bo wezwanie na taka ilosc akcji powiem szczerze nic nie oznacza poza obdarowaniem kogos na taka ilosc i za taka cene
W czwartek nic się nie stanie.
Wszystko co miało się stać, stało się.
1/ Trzech przedstawicieli emerytów polskich (OFE) zagłosowało za skupem akcji i zbyciem(wniesieniem) nieruchomości,
2/ Tylko ponad 2,3 mln głosów było przeciw lub wstrzymało się z głosem,
3/ Kto miał "wyjść - sprzedał" akcje spółki.
Takie wnioski można wyciągnąć po przeczytaniu opublikowanych uchwał - komunikatów.
Mała tu płynność, często nawet 2pp pomiędzy zleceniami, więc kilku wystraszonych może zbijać kurs dramatycznie kilkunastoma akcjami tak jak to było ostatnio - trzęsiportów tu nie brak.
Z logicznego punktu powinno się trzymać tych 17 zł i nie puszczać w dół do czasu raportu z realizacji skupu. no ale to MNC - gdzie tu z logiką....
podatkowej i inżynierii finansowej.
Zwalenie kursu na poziom 13,2 zł. i tzw. "sprzedaż" 734 tys. szt., a wcześniej na poziom poniżej 10 zł. odbyło się jak wynika z komunikatów z woli Z.Jakubasa.
W tym czasie nie widać, specjalnych zmian w akcjonariacie posiadającym powyżej 5% głosów na walnym.
Jedynie po sposobie głosowania można wnioskować, że w akcjonariacie pojawiły się nowe podmioty. Czy nowe - o tym, dowiemy się niedługo.
Zwracam uwagę w kontekście spółki publicznej na poniższy akapit komunikatu.
Kierunek jest ze wszech miar słuszny, tylko dlaczego WYBIÓRCZY.
"W 2014 r. spółka planuje wypłatę dywidendy w wysokości 20 mln zł, a w 2015 r. w wysokości 50 mln zł. W kolejnych latach obrotowych planowana wypłata dywidendy została ustalona w wysokości 70 proc. zysku netto za dany rok. W 2013 roku Newag wypłacił akcjonariuszom 9,9 mln zł dywidendy."
jakubas ma naprawde nosa-newag kupil w 2006 roku za 6 mln zl a teraz planowane jest ipo spoli za grubo ponad 300 mln.a sama spolka ma piekne zyski i placi dywidende.tylko pogratulowac jakubasowi jak pieknie vrozwinal firme.a co do ipo pkp cargo-tak wszystkim wmawiano ze to jedyna spolka z grupy pkp ktora ma zyski.no to zobaczcie w dzisiejszy raport-ponad 80 mln straty.jakjich slow nalezy zatem uzyc aby to nazwac-KLAMCY I OSZUSCI.ZWYKLE SZUJE
Nie kupujcie Newagu. Zostaniecie oszukani,tak jak na Mennicy ,Energopolu,Polnej.
Jeszcze nie sprzedali żadnej lokomotywy .Kiepska technologia i zacofana.