Novision działa na zasadach klasycznego MLM-u, marketingu wielopoziomowego, czyli już zupełnie prosto tworzy się struktury sprzedażowe. Ta forma marketingu utworzona mniej więcej w połowie poprzedniego stulecia została przyjęta i działa w niej wiele firm. Jeśli chodzi o rynek Polski, oprócz Novisionu w tym systemie działa Oriflame, Tiens, Amway czy tez Akuna sprzedajaca Alveo.
MLM jest to system prowizyjny, ten ktory jest wyzej ma prowizje od sobie "podległych", czyli od swoich współpracowników. Ktoś włożył wysiłek by stworzyć grupę więc ma z tego kasę. Tak jak kierownik rejonu w Oriflame tak dyrektor oddziału w Novision.
zeby zostać kimś ze szczebla kierowniczego w systemie MLM, trzeba przejść za każdym razem tą samą drogę, tj. budować grupę. Słowa: "nie będę pracował na kogoś" potwierdzają jedynie niezrozumienie tematu przez osobę wypowiadającą sie o MLM. by zostać dyrektorem, najpierw samemu trzeba zacząć od zera. w MLM KAŻDY idzie dokładnie tą samą drogą, i każdy dąży do wybudowania grupy na tyle licznej, by bez własnego wkładu w sprzedaż dowolnego produktu móc się poświęcić jedynie administracji grupy.
MLM gwarantuje przejżystość jeśli chodzi o wyliczanie wyagrodzenia: dostajesz konkretne wynagrodzenie za sprzedaż produktu na danym etapie kariery i są to sztywnie okreslone wartości punktowe czy procentowe, o czym czesto nie mam mowy w pracy na etacie. MLM gwarantuje że zawsze dostaniesz pieniądze za swoją pracę.
Zainteresowanym współpracą z firmami pokroju Novision, Oriflame itd. proponuję najpierw zaznajomienie się z podstawowymi pojęciami i prawami rządzącymi MLM-em, a po poczynieniu tych kroków proszę o treściwe komentarze.
Przy czym "nie podoba mi sie bo nie, bo to akwizycja, bo to domokrążenie" nie wnoszą żadnych wartościowych treści w dyskusję więc proszę sobie darować bądź ulżyć w starym wątku.
Zastanawia mnie jeden fakt: skąd fenomen Novisionu, skąd tyle kontrowersji, skoro działą w ramach systemu sprawdzonego i praktykowanego na całym świecie. Moim zdaniem wynika to z kilku czynników:
-nie trzeba kupować określonej ilości produktó na start (za spore pieniądze, z regóły branża medyczna)
-ogólnodostępność- za niewielkie pieniądze można odbyć szkolenie, stąd większy "odsiew" niż w innych firmach
-"odsiew", czyli nie spełnienie warunku współpracy, konieczność ponowienia szkolenia by na nowo podjąć współpracę i to trzeba odreagować
-perspektywy większych pieniędzy, większy zawód w momencie niepowodzenia. I tu klucz do sprawy, w moim wydaniu.
Jeśli chodzi o znane mi polskie MLM-y, to Novision umożliwia zarabianie największych pieniędzy już od początku (nie jest to powiedzmy 15% od wartości danego kosmetyku. Poważne programy finansowe, w przypadku Novisionu jest to głównie Skandia, wiążą się z wysokimi prowizjami.) Wysokie prowizje, ale i praca włożona w sprzedaż tego typu produktów jest widoczna.
MLM-y związane z finansami, należą do najbardziej zyskownych, oraz najbardziej prestiżowych.
MLM to nie PIRAMIDA. Często ludzie nie rozumieją pojęcia piramidy: piramida to nie drzewo sprzedaży. W piramidzie finansowej nie ma produktu, do piramidy wpłącasz pieniądze i każdy następny kto chce współpracować musi wpłacić, ale nie otrzymuje w zamian ŻADNEGO PRODUKTU, więc na kimś to musi się skończyć i całość się przewraca.
Przykładem piramidy są łańcuszki: jak zarobić 15,000 wysyłając 5zł na jedno z 4 kont itd.... jest to bardzo prymitywna piramida. Mam nadzieję, że osoby myślące, szukające informacji odnajdą tutaj trochę treści, tych, którzy nie szukają treści lecz lubią rzucanie błotem, zapraszam do innego wątku.
Ja właśnie zainteresowałam się firmami mlm, np. tutaj można poczytać o tych firmach: http://opinieomlm.pl/firma-mlm/novision/ . I właśnie też przeglądałam ofertę Novision i wydawała mi się ciekawa. Ale zastanawiam się, czy to prawda, co niektórzy piszą o tej firmie.