Raport za III kw. - słaby !
Przy ponad 60 % wzroście przychodów ze sprzedaży - zysk ze sprzedaży większy zaledwie o 16 % !
I nawet nie umieją napisać kilku kartek raportu bez błędów stylistycznych.
Przy takich danych 0,29 zł za akcje to kosmos !
No i oczywiście widać to po zleceniach - wysypywanie po 0,29 zł - kto sprzeda może być zadowolony.
Hehe znasz sie na czytaniu raportow jak swinia na obierkach:))
Raport doskonaly,a zwiekszony przychod to wlasnie pochodna zmiejszenia marzy,celowe dzialanie i jak sie finalnie okazlo skuteczne a zysk wiekszy nie o zadne 16% tylko dwadziecia kilka..zycze innym spolkom takiej stalej progresji zyskow a mialby faktycznie kosmos.
Ps.moja rada z trollami z zaburzeniami jestestwa nie dyskutowac:)
C/Z bardzo nisko a zysk rośnie o 20%. Teraz kwartał ze świętami czyli żniwa dla rybek. Przypuszczam, że 60 mln obrotu nawet mogę zrobić. Czyli byłoby koło 5,5 mln zysku za 2013 r.
Tylko pogratulować.
Jak jeszcze Norwegowie się określą to zbliżymy się w I kw przyszłego roku do 40 gr :)
Nie wprowadzajcie w błąd. Marine Harvest kupi pakiet wiekszościowy za 0,18 PLN. To jest wyznacznik dla kursu. Wyniki finansowe są tu bez znaczenia.
Nie ma żadnych powodów, żeby to poszlo w górę.
a skąd znasz taka cenę, która znacząco odbiega od kursu akcji i może mieć istotny wpływ na notowania? Zgłoszę Twojego posta do KNF, ktoś może zadać Ci kilka pytań.....
Wysyłaj natychmiast zgłoszenie do KNF. Ja od razu ujawniam swoje żródło:
http://www.seafoodsource.com/en/news/supply-trade/20315-marine-harvest-to-acquire-morpol
Składajcie sobie nawet do Komisji Europejskiej - przecież to informacja jawna. Marine harvest kupujac Morpol podpisała równiez umowę na kupno akcji Epigona po 0,18 PLN - mozna było o tym przeczytac wszedzie. Nie rozumiem wiec obecnego kursu akcji. Nie stoi za tym nic poza spekulacją. Oczywiście to moje zdanie.
Teraz piszcie donosy.
A dwa w sprawie mozliwosc wezwania i dyktowania cen bylo juz masa watkow,to nie gpw tylko nc,ewidentnie widac ze gosc piszac glupoty i wprowadzajac w blad innych lamie prawo a teraz rura mu zmiekla i rznie glupa.
Dobrze, żeby was zadowolić napiszę, że Norwegowie maja tyle kasy, że przypuszczalnie kupia Epigon po 0,40 PLN za akcję. Co tam, napisze nawet, że nawet po 0,60 PLN za akcje, tylko przestańcie mi juz grozić tym KNF-em.
A w ogóle to najlepsza spółka we wszechświecie i we wszechgalaktyce.
Dla mnie sprawa jest prosta. Właściciel Morpolu sprzedając go Norwegom sprzedał też Epigon jako spółkę z grupy kapitałowej. Wycenioną ją ciut wyżej niż była notowana czyli na 18 gr na akcję.
Jeśli nowy właściciel będzie chciał kupić resztę akcji (ma teraz koło 80%) to będzie musiał odkupić resztę od pozostałych akcjonariuszy. Pytanie po ile oni mu to oddadzą ?
Może oczywiście ogłosić wezwanie po 18 gr tylko kto odda akcje, które są wyceniane wyżej.
Prawda jest taka, że bardzo prawdopodobny jest skup tych akcji a w interesie kupującego jest przecież kupić je jak najtaniej. Myślę, że są tu na forum osoby w ten sposób rozumujące i utrzymujące cenę ciut niżej niż powinna być. To da możliwość skupu akcji po dobrej cenie a następnie odsprzedanie ich większościowemu akcjonariuszowi.
A chodzi o sporą kwotę bo wyniki są bardzo dobre, kwartalnie wartość firmy rośnie dzięki zyskowi minimum o 1,5 gr. Przed nami IV kwartał gdzie obroty będą największe w roku (pewnie około 60 mln). Po IV kwartale trudno będzie skupić te akcje taniej.
Pogadamy za rok lub dwa ...
Firma jest za mała aby wszedł tu większy inwestor.. Całość akcji w wolnym obrocie to około 6 mln zł raptem.
Gdyby Epigon był 10 x większy nie dało by rady kupić dziś akcji w takiej cenie.
Bajki opowiadasz. Rzecz jest w branży i strukturze własnosciowej. Czy wiodacym inwestorom zależy na wzroście kursu? Marine Harvest nie potrzebuje, żeby jego mała spółeczka handlowa w Polsce była notowana na giełdzie. Po co im to?
Dlatego ani analiza techniczna ani fundamentalna nie są tu istotne.
Kolejna bajka - po co mieliby w wezwaniu dawac więcej niz 0,18 PLN.
Nawej jak ta spółka pokaże EPS na poziomie 20 groszy, to i tak jest to tylko mało znaczacy parametr. Jak zechca, powołaja inną spółke do sprzedaży łososia w Polsce. Z perspektywy takiego gracza jak MH 4.2 mln EUR za Epigon to grosze.
Takie zagrożenie zawsze jest.
Tylko niby dlaczego mieliby to robić ?
1. Norwegowie to nie Polacy, czemu mają grać nieuczciwie ?
2. Gdyby chcieli odkupić firmę od mniejszościowych to niby dlaczego po 18 gr ?
3. Dla MH Epigon to maleństwo także albo machną ręką i zostawią jak jest teraz albo skupia i uczciwie zapłacą.
mieli dwa podejscia na 31gr i oba nieudane wiec teraz zjazd, moze nabiora sil przez 2-3 lata i wtedy, pora opuscic statek dla tych co jeszcze nie wyszli bo tylko bedziecie mrozic kase