nie naganiam ale też analityk mówił że warto mieć te akcje do dywersyfikacji portfela jako kawałek chińskiego rynku kapitałowego na który jest się bardzo trudno dostać ,
a najlepiej jak każdy sam odsłucha tą opinię wyciągnie samodzilne wnioki do decyzji inwestycyjnej
Dnia 2013-10-10 o godz. 08:55 ~stary inwestor napisał(a):
> bardzo niska cena wynika z analizy a w CNBC rzeczywiści tak
> mówili
widocznie kupili jeszcze taniej i są zainteresowani zwyżką
wskaźnik C/Z na dziś to około 6 i to na podstawie wyników za ostatnie 4 kwartały. Zakładając świetne wyniki w 3 i 4 Q wskaźnik jeszcze spadnie ! Pokażcie mi inną spółkę z tak atrakcyjnym wskaźnikiem C/Z wygenerowanym wyłącznie dzięki działalności operacyjnej?
Zakładając, że spółka powtórzy w drugim półroczu to co wypracowała w pierwszym półroczu (a wypracowała 7,25 mln euro), to na koniec roku zysk netto może wynieść 14,5 mln euro netto. Zakładając, że jest jednak tak świetnie jak twierdzi zarząd, to załóżmy, że będzie to 15,5 mln euro zysku na koniec 2013 r. (czyli 65 mln zł zysku netto !!).
Obecna kapitalizacja to 331 mln zł.
Zatem C/Z na koniec roku (przy obecnym kursie) może wynieść UWAGA !!!! zaledwie 5 !!! (331 mln zł / 65 mln zysku) = 5
obecnie jest na poziomie około 6,2.
Zatem nie ma się co dziwić, że kurs szaleje. Spółka jest znacznie tańsza od większości polskich spółek z GPW, a do tego mamy szanse na dużą dynamikę poprawy wynikówi wypłatę dywidendy.
Wniosek: czekamy zatem ze spokojem na dalszy rozwój sytuacji :)
piekło to maja ci co sprzedali chińskiego smoka poniżej 28 zł zamiast akumulować jak mówili w CNBC biznes !!! kup kawałek rynku chińskiego chociaż 25 % portfela pozdr.
"podsumowanie oferty publicznej" tej, która się ostatno odbyła odbyła.
z raportu wynika że
"W ramach subskrypcji detalicznej inwestorzy indywidualni umieszczane 1010 zlecenia na 1.867.521 akcji po cenie maksymalnej 25 zł . "
a to oznacza że sami inwestorzy indywidualni zapisali sie na kwotę 46 688 025 zł !!!!!!!!
po cenie 25zł X 1.867.521 =46 688 025 zł !!!!!!!!
zapisy prospektu gdzie zapisano że do inwestorów indywidulanych ma trafić 20 % puli akcji spowodowało redukcje i pozyskanie przez spółkę jedynie 16 mlnzł !!!!
potencjał ogromny !!! do wyników 50 zł pewne !!!
"Zgodnie z oświadczeniem złożonym w ProspektuZarząd Peixin International Group NV ("Spółka") przekazuje niniejszym informacje podsumowujące ofertę publiczną akcji Spółki do inwestorów indywidualnych i instytucjonalnych w Polsce .
Oferta publiczna rozpoczęła się w dniu 17 września 2013 r. (zatwierdzenie Prospektu przez Holenderski Urząd ds. Rynków Finansowych ) . Inwestorzy mogą umieścić swoje zapisy w ofercie publicznej w okresie od dnia 18 do 25 września 2013 r. , podczas gdy zapisy Inwestorów Instytucjonalnych były przyjmowane od 27 września do 01 października 2013 .
W ramach subskrypcji detalicznej inwestorzy indywidualni umieszczane 1010 zlecenia na 1.867.521 akcji po cenie maksymalnej 25 zł . W Transzy Inwestorów Instytucjonalnych 8 inwestorzy instytucjonalni składali zamówienia na 800.000 akcji na poziomie 16 .
Cena akcji oferowanych została ustalona na poziomie 16 .
Przydział 1.000.000 akcji Spółki odbyło się 1 października 2013 roku. Liczba akcji przydzielonych w ramach Transzy Inwestorów Instytucjonalnych osiągnęła 800.000 i Transzy Inwestorów Indywidualnych wyniosła 200.000 akcji . Stopa redukcji zapisów złożonych przez inwestorów indywidualnych wyniosła 89,3 %.
Akcje przydzielono 1.010 inwestorów indywidualnych i 8 inwestorów instytucjonalnych . Łączna wartość oferty publicznej wyniosła 16.000.000 . Łączne koszty emisji wyniosły ok. . do EUR 1.780.000 co stanowi równowartość PLN 7.430.000 według kursu średniego Narodowego Banku Polskiego z dnia publikacji niniejszego raportu ."
Pamiętam wiele podobnych scenariuszy na spółkach z dużym potencjałem , wszyscy zachwycali się udanym debiutem . Na forach nie było żadnych negatywnych wpisów , tylko góra , rakieta , kosmos - same superlatywy . Mam na myśli wiele takich spółek np. Imcompany , Ksg Agro i wiele innych . Wyniki super , perspektywy - świetlana przyszłość . W przeciągu paru miesięcy po debiutach kurs zjeżdzał o połowe . Tutaj jeszcze mamy hamulec w postaci zapowiedzianej na przyszły rok emisji . Dla mnie jest to ostrzeżenie . Doświadczenie uczy logiki , gdy jest za dużo dobrego klimatu to trzeba być przezornym. Pozdrawiam wszystkich optymistów.
ja natomiast idę na ryzyko,bo uważam ,że w tym przypadku warto mam średnią zakupu 22,40 jak spadnie poniżej 20 puszczam stoplos i będę 10-15% w plecy taka jest giełda tu niema nic pewnego,natomiast jak przebije opór na 28,60 to z dużym prawdobieństwem będzie można zarobić 100%lub więcej.Wierzę w to żejakas magiczna rączka pociągnie kurs do góry chociażby po to by następna emisja doszła do skutku w wyższej cenie.
Dnia 2013-11-09 o godz. 17:40 ~Jacek 43 napisał(a):
> ja natomiast idę na ryzyko,bo uważam ,że w tym przypadku
> warto mam średnią zakupu 22,40 jak spadnie poniżej 20
> puszczam stoplos i będę 10-15% w plecy taka jest giełda tu
> niema nic pewnego,natomiast jak przebije opór na 28,60 to z
> dużym prawdobieństwem będzie można zarobić 100%lub
> więcej.Wierzę w to żejakas magiczna rączka pociągnie kurs
> do góry chociażby po to by następna emisja doszła do skutku
> w wyższej cenie.
Ja mam średnią 23.70 i też tak uważam (tyle w temacie)Pozdrawiam
"Peixin jako spółka wygląda dobrze. Pokazuje dobre wyniki i solidne wzrosty, ma też pomysły, jak dynamicznie się rozwijać w perspektywie przynajmniej kilku kolejnych lat. Bardzo mało jest spółek, nie tylko na warszawskiej giełdzie, ale i w Chinach, które są w stanie tak szybko rosnąć" - powiedział PAP Adam Łukojć, zarządzający funduszami Skarbiec TFI.
W 2012 r. Peixin miał 11,4 mln euro zysku netto wobec 8,2 mln euro rok wcześniej. Zysk operacyjny wzrósł w tym czasie do 13,83 mln euro z 9,6 mln euro. Przychody w tym czasie zwiększyły się do 46,5 mln euro z 32,84 mln euro.
Przysłowie giełdowe mówi tak:" Rob zawsze na odwrót do tego co rekomenduje i zaleca fund, a będziesz bogaty". Fund sam ma zarobić a nie dać zarobić leszczom, zeby ktos mogł zarobić to ktos musi stracić.
OTTO bardzo ładnie przedstawił wskaźniki cytat poniżej :
"na początek brawo dla spółki za jakość raportu kwartalnego ! Brawo też za wyniki !
Przy cenie 25 zł mamy na dziś wskaźnik C/Z na poziomie 5,3
Przy cenie 50 zł będzie to 10,6.
Przy cenie 75 zł 15,9.
Przy cenie 100 zł 21,2
Jeśli w kolejnych kwartałach wyniki będą się poprawiać, a to jest wysoce prawdopodobne, to wskaźniki C/Z, C/EBITDA przy ww. cenach mogą być jeszcze niższe.
Przypomnijcie sobie jakie spółka ma plany rozwoju i jakie plany dotyczące dywidendy.