Vedia wykonała duży krok w kierunku spłaty zaległych obligacji
Producent i dystrybutor odtwarzaczy multimedialnych dokonał sporej wpłaty tytułem wykupu zaległych papierów dłużnych. Vedia do pełnego sukcesu potrzebuje jeszcze tylko 700 tys. zł.
Vedia dotrzymała słowa i przekazała 1,8 mln zł tytułem wykupu zaległych obligacji serii C. Na konta obligatariuszy wpłynęło 450 zł na każdą obligację. Zapowiedź wypłaty środków pojawiła się jeszcze w ubiegłym tygodniu.
W wyniku częściowego wykupu, zadłużenie spółki wobec obligatariuszy z tytułu emisji obligacji serii C zmalało do 700 tys. zł. Kolejne odsetki będą naliczane od dnia 8 października (z wyłączeniem tego dnia) od kwoty aktualnego zadłużenia z zastosowaniem oprocentowania obligacji serii C, które wynosi 11,5 proc
- Vedia to bardzo dobry przykład, jak mimo kłopotów z wykupem spółka powinna kontaktować się z inwestorami. Od samego początku, gdy obligacje nie zostały wykupione, spółka przedstawiła jasny plan jak zamierza je wykupić, a co ważniejsze dotrzymywała słowa. Na plus należy zaznaczyć regularne przelewy nadwyżek finansowych generowanych przez spółkę, dzięki czemu obligatariusze odzyskiwali kapitał w częściach. Vedia spłaciła już ponad 80 proc. swoich zobowiązań i nie wydaje mi się, aby pozostała część była jakoś zagrożona, firma powinna uporać się z tym problemem. – skomentował Kamil Gemra, menedżer ds. rozwoju StockWatch.pl.
Zgodnie z harmonogramem papiery miały być wykupione na początku czerwca. Spółce z powodu realizacji dużych zamówień, jakie pozyskała po kwietniowych Międzynarodowych Targach Elektronicznych w Hong Kongu, zabrakło środków na wykup obligacji. Wartość nominalna emisji to 4 mln zł. Pierwotny plan zakładał pozyskanie brakujących środków do końca czerwca