MIRACULUM SA wykup obligacji
Raport bieżący 88/2013
Zarządu Miraculum S.A. ("Spółka") informuje, że w dniu dzisiejszym, tj. 8 października 2013 roku Spółka przekazała na rachunek Krajowego Depozytu Papierów Wartościowych S.A. środki tytułem wykupu 1.497 sztuk obligacji serii X (kod: PLKLSTN00033) o wartości nominalnej 1.497.000,00 zł (słownie: jeden milion czterysta dziewięćdziesiąt siedem tysięcy złotych), powiększone o odsetki za zwłokę.
Pozostałe 3.278 sztuk obligacji serii X (kod: PLKLSTN00033) o wartości nominalnej 3.278.000,00 zł (słownie: trzy miliony dwieście siedemdziesiąt osiem tysięcy złotych) zostało wykupionych częściowo w dniu 7 maja 2013 roku, o czym Spółka informowała raportem nr 38/2013, oraz częściowo w dniach 4 i 7 października b.r. bez pośrednictwa Krajowego Depozytu Papierów Wartościowych S.A.
W związku z powyższym Spółka informuje, że obecnie wszystkie obligacje serii X zostały wykupione. Spółka zaspokoiła też wszelkie należności z tytułu odsetek od obligacji serii X i odsetek za zwłokę.
No od maja to trochę trwało.... na szczęście jeden duży problem rozwiązany. Teraz czekamy na wyniki za Q3 i te upragnione zyski, poprawę marz i spadek zadłużenia.
To nie jest żadne info pod wzrosty.Obligacje serii X były oprocentowane na 12 % w skali roku , a żeby je wykupić wyemitowaliśmy obligacje ...na 15 %
To żaden "news" chyba ,że pod spadki...jeśli ktoś śledzi dobrze komunikaty i czyta ze zrozumieniem.
Rolowanie długo na coraz wyższy procent zazwyczaj kończy się tragicznie..niestety , tym bardziej ,że jak na razie nie handlujemy...widać to po półkach w sklepach.
Ta spółka to przykład zarządzania bez podstaw zasad ekonomii. Przez pól roku aktywa obrotowe spadły o 15 mln a zobowiązania spadły o 2 mln. Kosztowna ta restrukturyzacja!! I te 8 mln kolejnych tez nie wystarczy. Jak mówi przysłowie ludowe- " łatwiej kijek pocieńkować niż go później pogrubasić."
A z towarem na półki trudno się wraca.
Mam pytanie do wszystkich , którzy wieszczą teorie o wzrostach ....
Na jakiej podstawie...z miłą chęcią wysłucham argumentów.
Prawda jest następująca Cena /WK na poziomie 4.50 i nie handlujemy kosmetykami ( można to sprawdzić na półkach w sklepach- każdy z nas może to zrobić...to nic nie kosztuje)
Zwiększone zadłużenie..poprzez rolowanie długów na coraz wyższy procent.
Brak inwestora , bo ten co objął oligacje na 15 % z zabezpieczeniem na znakach towarowych , to żaden inwestor...raczej cwany lis.
Akcje są znacznie przewartościowane co pokazują wskaźniki , moim zdaniem realna wartość akcji w obecnej sytuacji to ok 0,05..góra.. A Wy piszecie ,że to jeszcze ma rosnąć..pod co??? Proszę o logiczne argumenty.
Może ma rosnąć pod wywalanie akcji w rynek przez Rubicon? Od jakiegoś czasu to ich ulubione zajęcie w tej Spółce. Od początku roku już kilka razy taki numer ćwiczyli. A głupie ludzie dają się nabierać.
Dopiero sie zacznie? Byłes tutaj jak była złotówka? Ludzie łykali jak pelikany i jeszcze komentarze szły że ktoś blokuje wzrosty bo chce dokupić. Q .. . rwa ja wyrzuciłem ten papier przy 75 gr. a inni uśredniali. Strata 17 tys., i się cieszę że tylko 17 tys.. Z perspektywy czasu super decyzja.