Według komunikatu z 19.07 do otwarcia linii kredytowej muszą być spełnione cztery warunki. Przypominam je:
(1) finalnie potwierdzono wpływ na rachunek powierniczy instrumentów zabezpieczających dedykowanych wszystkim członkom syndykatu, co umożliwia zamknięcie procesu dyskonta wspomnianych instrumentów,
(2) przygotowano zamknięcie i formalizację konsorcjum kredytowego dla wskazanego syndykatu,
(3) Kończone jest kompletowanie zestawów CAA & CFA od wszystkich członków syndykatu (DEPEND już je dostarczył),
(4) Rozpoczęto wdrażanie formalnych procedur związanych z uruchamianiem linii kredytowych, których pełne uruchomienie nastąpi po implementacji wszystkich CAA & CFA.
Napisałem 12 września ok. 13 maila z pytaniami odnośnie tego komunikatu. Prezes odpisał następnego dnia o 12:44. Co napisał?
ad.1
Pytanie. Czy zamknięto już proces dyskonta?
Odpowiedź Proces dyskonta jest nieco bardziej skomplikowany niż tylko zamiana
instrumentów na pieniądze. Proszę pamiętać, że instrumenty te
zostały wyleasingowane, więc jest oczywiste, że nie można wprost ich
zdyskontować. Proces ten polega na emisji obligacji na bazie
wyleasingowanych instrumentów traktowanych jako aktywa, by następnie
obligacje te zdyskontować w formie linii kredytowej dla całego syndykatu.
A zatem wdrożone zostały procedury emisyjne dla wspomnianych obligacji,
lecz proces dyskonta nie został jeszcze zakończony. Proszę zwrócić
uwagę na sformułowanie powołanego przez Pana punktu – „umożliwia
zamknięcie dyskonta”, czyli brak przeszkód natury formalnej dla
zamknięcia dyskonta.
ad.2
W raporcie z 5.09 podano, że:
"03 września 2013 r. między Prometheus Capital Group i Bank of America podpisana została Umowa Powiernicza (Fiduciary Agreement). Umowa ta jest kluczowym elementem- punkt 2- statusu transakcji przedstawionego w Raporcie Bieżącym 36/2013 z dnia 19 lipca 2013 r."
Pytanie. Czy definitywnie zamknięto i sformalizowano konsorcjum kredytowe?
Odpowiedź. Zadaniem banku powiernika jest sformowanie konsorcjum gwarantującego odpowiedni poziom dyskonta. Bank powiernik bazuje na swoim portfolio banków
konsorcjantów i to do niego należy – w myśl zawartej umowy
powierniczej, tak sformalizowanie, jak i zamknięcie konsorcjum oraz
dokonanie dyskonta. Podpisanie umowy umożliwiło bankowi powiernikowi
rozpoczęcie procedury zamykania i formalizacji konsorcjum. Gdy tylko
procedury te zostaną zakończone, będziemy o tym poinformowani i
poinformujemy inwestorów o tym fakcie drogą komunikatu.
ad. 3
Pytanie. Czy wszyscy członkowie syndykatu dostarczyli już zestawy CAA i CFA ?
Odpowiedź. "Nie mamy wiedzy na ten temat i ze względu na poufność takich
informacji prawdopodobnie nie będziemy jej mieli"
ad. 4
Wypełnienie warunku zawartego w tym punkcie jest uzależnione od spełnienia poprzednich trzech.
Reasumując, wydaje mi się, że problemem nie jest punkt 3. Każdy uczestnik syndykatu chcąc otrzymać kredyt musi dostarczyć odpowiednie papiery więc nie sądzę, aby ktoś tego jeszcze nie zrobił. Czekamy cały czas na spełnienie warunków zawartych w pkt. 1 i 2.
I jeszcze jedno moje
Pytanie. Na co konkretnie czekają banki amerykańskie, aby uruchomić kredyt?.
Odpowiedź. "Formuła syndykalizowanego kredytu strukturyzowanego jest
skomplikowana tak formalnie jak i wykonawczo. Wszystkie wykonywane
czynności muszą zachować odpowiednią sekwencję proceduralną. Nie
wnikamy w wymagania proceduralne banków amerykańskich, lecz znając ich
doświadczenie w realizowaniu konstrukcji z zakresu inżynierii finansowej
uważamy, że wiedzą co robią. Wszystkie elementy procesu, jaką jest
nasza transakcja, muszą trafić w odpowiednie miejsca w odpowiednim czasie
i – z pewnością – na to aktywnie czekają banki amerykańskie
wykonując profesjonalnie wszystkie czynności objęte wewnętrznymi
procedurami bankowymi."
Czy powyższe informacje mają dla Was jakieś znaczenie?
e tam..takie sesje mamy juz od dawna....wywalanie na lewo drobnych ktorzy nie moga sie doczekac zarobku i kredytu..tutaj nie ma zadnej teorii spiskowej.....trzeba czekac na finalne infa o kredycie i wtedy pojawi sie mega popyt....
Dziwna w tym sensie że tak szybko kurs się podniósł z -15% do 0 i to tak szybko jak zleciał. Często było że na koniec ktoś dobierał parę sztuk żeby kurs był wyżej , już się szykowałem na zakupy po 22gr a tu taka niemiła niespodzianka :(
o jakosci spolki swiadczy takze praca zarzadu, pytam sie co ten zarzad robi poza oczekiwaniem??? na czym polega ich terazniejsza praca??? kiedy doczekamy sie konkretnej informacji po kiego zostaly wydane pieniadze na zakup tej dzialki-laki,??? jakie plany ma spolka odnosnie tej dzialki-laki??? kiedy pan prezes zechce w koncu nawiazac z mniejszosciowymi akcjonariuszami zdrowy dialog i zacznie odpowiadac na pytania i informowac o aktualnej sytuacji jaka jest w spolce?????
my drobni akcjonariusze powinnismy wiedziec konkretnie a nie sie domyslac w koncu inwestujemy w spolke wlasne pieniadze i nikt nie powinien robic laski czy bedzie nas informowal czy nie. Czy to taka tajemnica co robi zarzad??? czy tajemnica jest to czy spolka kupila dzialke zeby ja drozej sprzedac jako np. bud, czy moze chce sobie budowac siedzibe, czy moze jeszcze w innym celu??? nie mozna konkretniej informacji przekazac na te tematy???? wydaje mi sie, ze wydajac 150kzl spolka ma jakis plan co dalej z ta ziemia ma sie dziac
Przed walnym można było się zgrać, wnioskować o głosowanie grupami i wprowadzić swojego jednego przedstawiciela do RN. Z pewnością by się uzbierało trochę drobnych z pakietami ponad 100-200k
Dnia 2013-10-08 o godz. 14:03 ~stoik napisał(a):
...
> czy tajemnica jest to czy spolka kupila dzialke zeby ja
> drozej sprzedac jako np. bud, czy moze chce sobie budowac
> siedzibe, czy moze jeszcze w innym celu??? nie mozna
> konkretniej informacji przekazac na te tematy???? wydaje mi
> sie, ze wydajac 150kzl spolka ma jakis plan co dalej z ta
> ziemia ma sie dziac
Jak to co będą robić z działką? Grillować. Już niejednego leszcza tu zgrillowali, a to pewnie jeszcze nie koniec...