Czy z tych 3 informacji nie wynika przypadkiem, że free float się zmniejszył?
Nie wiem dokładnie jak wygląda akcjonariat ale zrobiłem taki wykaz na podstawie ostatnich doniesień:
1323250000 - wszystkich akcji
------------------
772559009 - Galeon
129334629 - osoba blisko związana z osobą wchodzącą w skład organu nadzorczego
(108287035)? - ING OFE
54000000 - Jeszcze pozostało na cyprze
661000 - Tomasz Kawalat ostatnie zakupy (+786000 posiadanych?)
------------------
po zsumoaniu jedynie lewej strony wychodzi:
258408327
po zsumoaniu jedynie lewej strony bez ing ofe wychodzi:
366695362
Tak czy inaczej różni się to od pozycji pozostali z tej strony:
http://gielda.onet.pl/synthos,18648,101,7,4935,profile-akcjonariat
Tak jakby ktoś dokupił od 20 milionów do 120 milionów akcji.
przecież tu nic się nie zmieniło. 2 spółki tego samego właściciela wymieniło się akcjami - to jakbyś "10zł" przełożył z prawej do lewej kieszeni spodni.
Właściwie to zastanawiam się jaki przekaz krył się za ostatnimi komunikatami.
Samo zmniejszenie czy zwiększenie się free float to też jakaś informacja na temat tego czy towaru jest więcej czy mniej na rynku.
Można tez obserwować trendy itp.
A moje pytanie to pytanie do osób które lepiej się znają niż ja. Kogo innego mogę się zapytać?
No to jeszcze raz
free float po zeszłotygodniowych pakietówkach pozostał bez zmian
wczorajsze komunikaty opisują te same transakcje (przeparkowanie akcji z jednej spółki do drugiej) przekazane z różnej perspektywy tj. spółki sprzedającej, spółki kupujące a także osób zarządzających jedną z tych spółek które jednocześnie są w radzie nadzorczej synthosa
Free float moze dac jakas informacje o plynnosci, im jest wyzszy tym latwiej otworzyc i zamknac pozycje, taka spolka jest mniej podatna na wahania kursu i manipulacje, jest wieksza szansa ze kurs bedzie odzwierciedlal rzeczywista wartosc spolki, itd. itp., wszystko mozna znalezc w googlach, natomiast pytanie jest o faktyczna przydatnosc takich informacji.
W przypadku SNS sredni dzienny wolumen z ostatnich 6 mies. podchodzi pod 2mln akcji wiec nie zawracalbym sobie glowy free floatem - jest bardziej niz wystarczajacy ;)
Patrzac na wykres spolki analizujesz tak naprawde 5 (slownie: pięć) danych: otwarcie, zamkniecie, dzienne minimum, dzienne maksimum i volumen. Wszelkie wskazniki chocby najbardziej wymyslne sa wyliczane w oparciu o tych 5 zmiennych i tyle, wiec chyba nie ma potrzeby dorzucac sobie kolejnych liczb do rozmyslania ;)