• miałem Amicę po 10 zł Autor: ~mat-fiz-chem [89.74.107.*]
    Miałem w 2008-2009 roku 40.000 zł i przymierzałem się do kupna 10.000 akcji Amici po 4 zł
    ale trochę to przegapiłem i było ciężko dobrac więc nie kupiłem
    udało się dopiero po dwóch dniach i to na górnych widłach po 10,00 zł i dostałem 4.000 akcji
    niestety jestem głupi i opyliłem je dwa dni później po 12,40 zł

Gdybym je przechował do dziś to byłbym prawie półmilionerem
  • Re: miałem Amicę po 10 zł Autor: ~EFGHata [81.190.177.*]
    A no...
  • Re: miałem Amicę po 10 zł Autor: ~zxc [178.36.155.*]
    Miałem to samo na akacjach MCI, Azotów Tarnów, CDR i KGHM...
    teraz mam Lubawę kupioną po złotówce i Groclin po15 zł
    I wiem już lepiej.
  • Re: miałem Amicę po 10 zł Autor: ~stary [77.164.69.*]
    ludzie to tak nie działa, sprzedalibyście te akcje 1000 razy po drodze, nie wytrzymalibyście

sam miałem kupiony kghm po 25 zł czy lotos 9 zł i co ? i wielkie g....

wiele jest takich spółek które pieknie rosną przez wiele kwartałów ale jeszcze wiecej które sie kiszą lub zwyczajnie bankrutują
  • Re: miałem Amicę po 10 zł Autor: ~SZAMAN [46.186.32.*]
    no tak, jest na to sposób.Mianowicie dywersyfikacja i kupno w odpowiednim momencie , sprawdzić prognozy dla branży , sprawdzić to czy firma ma plany rozwoju i jakie.Ale dywersyfikacja dywersyfikacja i jeszcze raz dywersyfikacja.Nie w 20 firm ale powiedzmy w 6 -8 na dłużej.Na dnie cyklu koniunkturalnego kupić a część z nich po dłuższym czasie powinna się rozrosnąć bardzo- nawet pokryje i przewyższy straty z tych nietrafionych inwestycji o ile takie będą, jak ktoś wie co robi to nie będzie
  • Re: miałem Amicę po 10 zł Autor: ~sg [178.42.160.*]
    Ja miałem 10 tys. KGHM po 29 zł. Sprzedałem po 84 zł i to był największy błąd mego zycia. Dzisiaj żyłbym wygodnie z dywidendy...

Tak to już jest, że giełda to przede wszystkim transfer kapitału od aktywnych do cierpliwych...
  • Re: miałem Amicę po 10 zł Autor: ~CKM [83.5.13.*]
    Ale fajny post! Jest to doskonała lekcja dla początkujących jak i tych co siedzą w tym od lat!
    Ja doszedłem do tego wniosku na początku roku i przeanalizowałem swoje dotychczasowe inwestycje. Paradoksalne było to spowodowane brakiem czasu. Nie namawiam, nie polecam tylko się dzielę swoją wiedzą.
    Owocem tych przemyśleń są:
    integer od 190 teraz 314 cały czas podkupuje i uśredniam i prędko nie sprzedam
    gino rossi od 1.50 teraz 2.50
    ccc niestety od 101
    amica od niestety 97 :( klasyczny przykład mojej walki z trendem

I cały czas mówię sobie... dlaczego inni wytrzymali a ja mam podniecać się wynikiem 20% ??
    W mojej ocenie nie wielu wytrzymuje i w tym jest siła!

• Do mat-fiz-chem Autor: stan_skupienia [31.11.189.*]
    To teraz nie popełnij drugi raz tego samego błędu i ku sobie URSUS obecnie jest po 3,15zł a za 5 lat 70zł nikogo nie powinno dziwić odsyłam do kontraktów w przyszłości i obecnie.Obecnie spółka produkuje ponad 1000 sztuk rocznie ciągników a ma produkować kilkanaście tysięcy rocznie pomyśl

MSP/K
  • Re: Do mat-fiz-chem Autor: ~CKM [83.22.243.*]
    Ursus to przyszłość i emisja w drodze pod Etiopie.
    Ja polecam gino:) cytat pochodzi z parkietu.
    Pozdrawiam
    Ożywienie poprawi wyniki

Kolejne typy są ściśle związane z sezonowością i ożywieniem popytu wewnętrznego. Marcin Stebakow, dyrektor biura analiz DM BPS, najbardziej wierzy w Gino Rossi.

– Choć spółka silnie rośnie od początku roku, jej potencjał jeszcze się nie wyczerpał – przekonuje i wyjaśnia: – Zakładamy, że to właśnie 2014 r. będzie przełomowym rokiem dla spółki. Produkcja obuwia z własnej fabryki może wynieść nawet 80 proc. całości sprzedaży. Dzięki temu firma będzie korzystała zarówno z marży produkcyjnej, jak i handlowej. W 2014 r. spółka też pokaże wszystkie efekty restrukturyzacji, a ostatnie emisje obligacji umożliwią większy wzrost przychodów.

Producent obuwia szacuje, że osiągnie w tym roku 14,1 mln zł EBITDA. Zdaniem Stebakowa wynik może być jeszcze lepszy (16,4 mln zł).
[x]
AMICA 1,15% 52,90 2026-05-29 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.