• Koncentracja na rynku węgla drzewnego Autor: ~x3 [91.94.226.*]
    BBI Zeneris chce skupić się na rozwijaniu działalności na rynku węgla drzewnego
    PAP - Biznes
    19 Wrz 2013, 18:17

19.09. Warszawa (PAP) - BBI Zeneris zdecydowało o zmianie strategii inwestycyjnej i planuje wyjść z większości realizowanych projektów związanych z sektorem odnawialnych źródeł energii i oprzeć swój rozwój na spółce Ozen Plus, związanej z segmentem rynku węgla drzewnego - poinformował BBI Zeneris w komunikacie.
    "W opinii zarządu BBI Zeneris, formuła funduszu skoncentrowanego na wielu, równocześnie prowadzonych inwestycjach w sektorze OZE, w oparciu o posiadane aktywa, okazała się nieskuteczna" - napisano w prezentacji.

Spółka podała, że będzie chciała wyjść z tych inwestycji w perspektywie roku.

Środki uzyskane ze sprzedaży tych aktywów przeznaczone mają być na dokapitalizowanie i oddłużenie spółki Ozen Plus, działającej na rynku węgla drzewnego.

"W dalszej kolejności, stworzenie z aktywów OZEN PLUS i BBI Zeneris, notowanej na GPW spółki operacyjnej, lidera rynku węgla drzewnego klasy PREMIUM w Europie" - napisano w dokumencie.

Ozen Plus jest producentem energii elektrycznej i węgla drzewnego. Zlokalizowany w Wałczu zakład może wyprodukować około 52.700 MWh energii odnawialnej w skali roku, a moc zainstalowanej turbiny wynosi 7,23 MW energii elektrycznej.

Całkowita roczna zdolność produkcyjna węgla drzewnego i brykietu węgla drzewnego wynosi 20 tys. ton.

W czerwcu i lipcu 2013 roku spółka uzyskała pierwszy dodatni wynik EBITDA.

"(...) warunkiem niezbędnym pełnego wykorzystania potencjału OZEN PLUS jest niezwłoczne dokapitalizowanie zakładu na poziomie co najmniej 10 mln zł" - napisano w dokumencie.

Zgodnie z planem w 2013 roku spółka ta będzie miała 15,4 mln zł straty netto. W 2014 roku jej zysk netto wynieść ma 3,9 mln zł, a w 2015 roku ma wzrosnąć do 9,9 mln zł. (PAP)
  • Re: Koncentracja na rynku węgla drzewnego Autor: ~nektary [77.114.100.*]
    O tym jak wyżej pisałem Prezesowi wielokrotnie i obecnemu i jeszcze poprzedniemu Perczyńskiemu , pisałem też o prognozach wyników finansowych , zresztą o pozbyciu się większości wątpliwych biznesów pisało się na forum chyba od roku.
    Czyżby zaczęli myśleć ? a może zaczęli czytać na forum ? może ? szkoda że tak późno !
    Obecnemu to tak nawciskałem że przestał mi odpisywać , ale mam nadzieję że chociaż to czyta przynajmniej się czegoś nauczy
    Obecnie mam tylko jedną firmę , ale było ich wiele - gdy sytuacja była podbramkowa to się biznes sprzedawało - w interesach trzeba podejmować szybkie decyzje a nie ciągnąć w nieskończoność i myśleć że jakoś to będzie - tym bardziej że to on jest naszym pracownikiem
    a nie odwrotnie więc trochę więcej szacunku Panowie Prezesi to my Wam płacimy !!!
  • Re: Koncentracja na rynku węgla drzewnego Autor: ~kerd [149.156.124.*]
    Wszystko fajnie, tylko że to wszystko jest oparte na bardzo optymistycznych założeniach i moim zdaniem należy to rozpatrywać w kategorii ich życzeń, a nie realnych możliwości. Kolejna kolorowa laurka, która ma zamydlić oczy na jakiś czas.
  • Re: Koncentracja na rynku węgla drzewnego Autor: ~Tyberiusz [178.159.173.*]
    KREDYT INKASO wybiło z konsolidacji. Jutro korba na +20%
  • Re: Koncentracja na rynku węgla drzewnego Autor: ~x3 [31.61.131.*]
    Kupować nie warto, ale jak ktoś ma akcje to niech je sobie zostawi. Może za 2-3 lata będziemy wyżej.
  • Re: Koncentracja na rynku węgla drzewnego Autor: ~bbb [83.29.57.*]
    Dnia 2013-09-19 o godz. 23:11 ~x3 napisał(a):
    > Kupować nie warto, ale jak ktoś ma akcje to niech je sobie
    > zostawi. Może za 2-3 lata będziemy wyżej.

Bzdura - do 10gr. można brać w ciemno - ryzyko małe a zarobek może być ogromny.
  • Re: Koncentracja na rynku węgla drzewnego Autor: ~slaw [77.253.219.*]
    Ja dzisiaj kupuję tak samo jak to robiłem w ostatnich 3 dniach
  • Re: Koncentracja na rynku węgla drzewnego Autor: ~ms [89.76.227.*]
    najciekawsza jest ostatnia strona strategii. A co do wyników to mogą się potwierdzić ich założenia. Po półroczu widać, że przy wzroście przychodów o 25% zmniejsza się strata brutto o około 35%. Czyli większy jest wzrost zysku pewnie ze względu na niższe koszty jednostkowe.
    Przychód netto ze sprzedaży produktów, towarów i materiałów 20 308 15 219
    Zysk (strata) brutto ze sprzedaży (1 902) (5 337)
  • male ryzyko? Takie samo jak bylo, zrobia resplit na 60 gr i dalszy Autor: ~zen [109.196.49.*]
    spadek, takze 99,9 % dalej idzie stracic glupcy
  • Re: male ryzyko? Takie samo jak bylo, zrobia resplit na 60 gr i dalszy Autor: ~PePe [80.50.47.*]
    Radzę rozstać się z tym funduszem , oparcie na Wałczu to prosta droga do bankructwa .
    Dlaczego ? Bo Wałcz praktycznie nie pracuje , zobaczcie na wyniki finansowe .
    Dziwi mnie , że jeszcze ktoś chce tam pożyczać kasę ?
  • Re: Koncentracja na rynku węgla drzewnego Autor: ~SKYSTONE [31.11.225.*]
    "Zeneris zdecydowało o zmianie strategii inwestycyjnej i planuje wyjść z większości realizowanych projektów związanych z sektorem odnawialnych źródeł energii i oprzeć swój rozwój na spółce Ozen Plus, związanej z segmentem rynku węgla drzewnego - poinformował BBI Zeneris w komunikacie"
    No i zmienili strategie zgodnie z zapowiedzią. Będą się koncentrować na rynku węgla, tyle tylko, że już bez nas. Teraz zapewnią sobie ciepłe posadki na "nowym miejscu".
    Oczyszczeni ( liczę, że "prywatnie" - tylko pozornie) znowu będą mogli "koncentrować się", nie tylko na rynku węgla, ale także na robieniu kolejnych przekrętów, które w całym biznesie wychodziły im i jak widać wychodzą nadal, najlepiej.
    Droga do nowych dotacji czy kredytów stoi otworem, nowe gabinety, nowe skórzane fotele czekają, bo tu przecież kilka baniek w kasie wystarczy ledwie na parę pensyjek.
    Żyć przecież trzeba, a że do normalnej pracy się nie nadają, to dalej będą robić to co robią najlepiej i niestety ciągle bezkarnie.
[x]
MDIENERGIA -1,76% 0,78 2025-10-17 16:31:17
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.