Pisałem do spółki w sprawie ostatnich spadków, czy mają jakiś pomysł na zmianę trendu, niestety nikt nie raczył nawet odpisać. Ogólnie przeraża mnie na tej spółce ta cisza, nikomu tu na niczym nie zależy, 80 procent wpisów to są moje wpisy, no chyba że wszyscy już sprzedali i zostałem tu sam.
Dnia 2013-09-18 o godz. 13:46 ~Tomek napisał(a):
> Pisałem do spółki w sprawie ostatnich spadków, czy mają
> jakiś pomysł na zmianę trendu, niestety nikt nie raczył
> nawet odpisać. Ogólnie przeraża mnie na tej spółce ta
> cisza, nikomu tu na niczym nie zależy, 80 procent wpisów to
> są moje wpisy, no chyba że wszyscy już sprzedali i zostałem
> tu sam.
nie jesteś sam :) jak ktoś sprzedaje to i ktoś musi kupić, żeby transakcja doszła do skutku. ja właśnie kupiłem i już dołączam do grona tracących - hehe.
Ale gdybym nie liczył, że coś się zmieni to bym nie wszedł. Fundamentalnie spółka nie wygląda źle. Płaci niezłą, na dzisiejsze czasy, dywidendę. W świetle zmniejszania rentowności z lokat i obligacji będzie zachęcało do inwestowania w takie właśnie spółki.
Kupując nie liczę na szybki zysk. zainwestowałem raczej na dłuższy czas.
cierpliwość już dała mi zarobić na podobnych spółkach: Ferro, forte, polmed.
nie wiem po ile to kupiłeś, ale Tobie i sobie życzę niezłego zarobku w jakiejś perspektywie.
pozdrawiam.
Eh Panowie, dzięki, że ktoś napisał. Ja tutaj mam średnią koło 21 zł, więc trochę boli. Nie mam innego wyjścia jednak jak czekać i w miarę przypływu kasy uśredniać. Wiem, że długoterminowo wyjdę na swoje, ale ja chciałem już- dom, samochód, wczasy w ciepłych krajach.... ;). Pozdrawiam.
na Twoim miejscu z uśredniamiem bym się wstrzymał. nie znam się za bardzo na analizie technicznej, ale według mnie Mennica jest w trendzie bocznym:
https://www.bankier.pl/inwestowanie/gielda/narzedzia/ispag/java.html?szer=1024&wys=738
jeżeli wyjdzie dołem, to jeszcze będziesz miał okazję korzystniej uśrednić, jeżeli górą to zaczniesz odrabiać straty. Sam nie wiem. Ja kupiłem teraz za 15, także o uśrednianiu jeszcze nie myślę.
Po pierwsze dziękujemy za zaufanie, które okazał nam Pan, stając się akcjonariuszem Mennicy Polskiej SA.
Na kondycje finansową Spółki w tym roku silnie wpłynęły czynniki zewnętrzne, takie jak diametralna zmiana cen na rynku złota. Wyniki finansowe Spółki w 2012 roku pokazały fenomenalne wykorzystanie przez firmę koniunktury na złoto – wykorzystaliśmy w pełni możliwości, jakie zaistniały wówczas na rynku, w wyniku czego jednorazowo zyskaliśmy w tym segmencie ponadstandardowe zyski. W tym roku segment złota wraca do poziomów porównywalnych z latami poprzednimi – po pierwszych miesiącach roku naznaczonych nieufnością klientów do inwestowania – obserwujemy coraz większe transakcje w tym segmencie. W pozostałych aspektach działania firmy, mimo trudnego roku kryzysu gospodarczego, utrzymujemy stabilny poziom. Jednocześnie rozwijamy nowe segmenty działania – takie jak usługi call center.
Aby dać Panu lepszy pogląd na analizę i interpretację ostatnich wyników finansowych Spółki polecam prezentacje wynikową towarzyszącą sprawozdaniu rocznemu: http://www.mennica.com.pl/dla-inwestorow/prezentacje.html
Chętnie też odpowiemy na Pana dodatkowe pytania.
Z wyrazami szacunku,
Magda Sikorska
Dyrektor ds. Komunikacji Społecznej, rzeczniczka prasowa
Ty się spytaj akcjonariuszy większościowych, dlaczego sprzedają akcje narażając emerytów polskich i norweskich na wyzerowanie zysków jakie mieli jeszcze rok temu wstecz.
Spółka nie obraca swoimi akcjami.
Jeżeli już to zapytaj spółki dlaczego jak wynika ze sprawozdań finansowych ZARZĄD SPÓŁKI nie posiada akcji tej taniejącej PERŁY.
14500 % masz rację to dziwne, może właśnie sztucznie zbijają cenę po to żeby nisko dokupić? Tego się nie dowiemy, mi pozostaje czekać na rozwój wydarzeń. Fajnie, że ktoś kolejny się włączył do dyskusji, myślałem, że sam tu siedzę i wylewam żale :). Pozdro.
po sprowadzeniu kursu spółki do poziomu szczytu z poprzedniej linii trendu ukazała się poniższa informacja.
https://www.bankier.pl/wiadomosc/MENNICA-Zlozenie-wiazacej-oferty-w-postepowaniu-o-udzielenie-zamowienia-Narodowego-Banku-Polskiego-NBP-2941854.html
Przez cały okres funkcjonowania spółki na rynku publicznego (końcówka lat 90-ch), spółka NIGDY nie podawała informacji o złożeniu oferty na produkcję monet w NBP.
Podawała natomiast zawsze w okolicach końca roku informację o podpisaniu z NBP umowy o określonej wartości.
Spytaj także, dlaczego Spółka NIE POINFORMOWAŁA o złożeniu oferty w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego z Gminą Wrocław, a poinformowała o zawartej umowie pomiędzy Gminą Wrocław, a Spółką.
https://www.bankier.pl/wiadomosc/MENNICA-Zawarcie-znaczacej-umowy-2942540.html
Widzisz tą NIEKONSEKWENCJĘ.
Czyżby Spółka zmieniła politykę informacyjną i teraz ujawni od kiedy nastąpi proces KONSOLIDACJI spółek zależnych bo proces RESTRUKTURYZACJI polegający na ucieczce od płacenia podatków nie spełnił swoich założeń z powodu Pana Ministra Finansów V.Rostowskiego, który postanowił obciążyć spółki komandytowe podatkiem dochodowym.