Witam : Mam pytanie którzy są szpecami w temacie złota i inwestowanie w sztabki złote.
- gdzie bezpiecznie kupywać złote sztabki [ mennica krajowa , mennica wrocławska , silesia a może jak w tytule matalor ? ]
- Czy ktoś ma sztabki złote 1 ounce ze stajni METALOR ? certyfikat , numer na sztabce wszystko jest ? Interesuje sie inwestowaniem w złoto pomału i dlatego pytam.
Mennica Polska zdecydowanie lub inni znani swiatowi dostawcy.
Reszta to jakies prywatne malo znane. W sumie jak kupisz to tak naprawde nie wiesz co.
Masz wage, ceryfikat jakis wybity numerek ale w srodku nie wiesz co jest moze np. wolfram co ma podobna gestosc. Na allegro swego czasu byly tony sztabek platerowanych w kapslach z numerem itp. Dodam ambitni moga sie pobawic bo unca to 1400 usd. Uwierz POLAK POTRAFI. a ty przeciez nie bedzies bral palnika i niszczyl sztabki bo bedziesz sie bal itp.
A skad material: z wycofanych zarowek, i starych piecow elektrycznych.
Kilogram tego ciekawego metalu w skupie zlomu to 100 zyla za kg.
Choc z drugiej strony nie ma co byc tak podejrzliwym. Polska to katolicki kraj.
W sumie mam identyczne podejście jak ty - - - mvh - - - i wole kupić w znanej polskiej sprawdzonej mennicy ale wiem że to na bank najczystrze złoto 999,9. Jedyny minus to trzeba więcej zapłacić za takową sztabke / sztabki . Widziałem 1 ounce z firmy METALOR za 3800 zł niby numer na sztabce na certyfikacie niby ma paragon ale nigdy się nie wie czy to jest czyste złoto baaa ewentualnie wyciągnąć sztabke i iść sprawdzić do jubilera ale to też może wykazać warstwa na górze może być rzeczywiście złota a w środku jakiś syf. Jak złoto jeszcze spadnie to zakupie troche sztabek tym bardziej że w usa Q3 prawdopodobnie już we wrześniu będzie ograniczone i wycofane do 2014 roku i złoto powinno dostać po tyłku. A za 10 - 20 lat cena złota na bank będzie 2000 - 3000 $ za 1 ounce lub znacznie więcej i wtedy sprzedać przynajmniej ze 100% zyskiem.
Wiecie może na jakich portalach można handlować jak np na allegro ? złotem , sztabkami ?
Kupić złoto latwo, sprzedać szybko w dobrej cenie bardzo trudno.
NBP nie skupuje zlota. Allegro zakazalo handlu.
Inwestycja w fizyczne zloto nieprędko da zysk. Spread jest ogromny. Kupca cieżko znaleźć. Państwo jak uzna za stosowne zagrabi, zakaże handlu.
"Zakaz posiadania złota w USA - rozporządzenie wykonawcze 6102 "
Jeśli jesteś poważnie zainteresowany mogę pomóc. Niestety nie Metalor ale inne mennice certyfikowane LBMA. Ceny do 20% poniżej lokalnych dostawców. Sprawdź stronę "protected Noble Metals". Odezwij się jeśli będzie OK.
Jesli chcesz porownywac ceny to mozesz spojrzec tu: westgold.de lub na proaurum.de.
Ta druga firma to najwiekszy dostawca w Niemczech-ma swoje kantory np. w Berlinie. Olbrzymi wybor monet i sztabek. Kolejny renomowany dostawca to Degussa (strona po angielsku http://www.degussa-goldhandel.ch/en/index.aspx). Tez ma swoje kantory.
Z powodu jednej uncji z pewnoscia sie nie oplaca tam jechac ale gdybys planowal wiecej to sprawa jest moim zdaniem godna zastanowienia.
Złoto ładnie leci w dół czy do do dolara czy złotego i sztabki złote coraz tańsze i to mi się podoba. Ciekawe co zrobi Fed i jak zareaguje złoto. Będę obserwował.
Nie kupuj złota produkowanych przez polskie mennice. Mennica Narodowa też nie. Dlaczego? Ponieważ te mennice nie mają akredytacji i w praktyce ewentualna korzystna dla Ciebie sprzedaż Twojego złota mozliwa jest tylko w kraju. Nie znaczy to, że nie sprzedaż tego złota za granicą, ale po znacznie gorszym kursie. Poszukaj w internecie na temat mennic ze Szwajcarii i Austrii.
I jeszcze jedno pytanie? Dlaczego sztabki? Monety może przy zakupie są ciut droższe, ale do nich dochodzi jeszcze aspekt kolekcjonerski, co też może pozytywnie wpływać na wartość monety. No i o tym, że masz monetę, nie wie nikt (oprócz tych osób, które wtajemniczysz). Natomiast numer seryjny sztabki wędruje za nią od mennicy poprzez pośredników do odbiorcy końcowego i gdzieś tam ktoś może wiedzieć, że u Ciebie jest dana sztabka. Wiem że to tylko czysta teoria, ale był kiedyś przypadek rekwirowania złota przez jakieś państwo.
I jeszcze jedno: Nie kupuj w firmach, które prowadzą skup złota, bo możesz kupić od nich sztabkę/monetę z obiegu, a wtedy zawsze pojawia się pewne ryzyko, czy to na pewno złoto.
Pozdrawiam serdecznie
Mennica24.pl ma sztabki i monety akceptowane praktycznie na całym świecie. To bardzo duża zaleta. Sposób dostawy złota też bardzo bezpieczny. Już kilka razy robiłem tam większe zakupy złota przy spadkach i jestem zadowolony. Na pewno nie przepłacisz i warto coś takiego polecać.