Pierwszy raz od dłuższego czasu obrót na poziomie 57.000 zł - ktoś ostro zbiera mimo spadku na 0,38 'zł.
Myślę, że w końcu papier ruszy do przodu po 2 latach
A mogę zapytać na jakiej podstawie szanowny Kolega uważa, że do 15.09 ma ruszyć ? :)
Nie żebym miał coś przeciw, ale skąd Kolega wie ? Spółka ma perspektywę mieć 70 mln przychodów w 2017, ale Benek trzyma tutaj za pysk bo się wpierd*** w Fintess Academy ze stratami i chce naszym kosztem się podreperować. Kupili generujące prawie 3 mln straty FA za 30 mln zł, a FF jest "warte" ledwo 1/3 tego według "rynku"
Heh benefit walczy o te 42 grosze jak Niemcy o Staliningrad w 42 (na szczęście w końcu ich stamtąd wykurzono :)) Nowy klub w Gorzowie już ma 250 klubowiczów, a przedsprzedaż ruszyła ledwo 4 dni temu. Tutaj się będzie działo.
Zakładając, że w 4 kwartale 2013 FFO będzie miał 4 mln przychodów i licząc dynamikę po 1 mln wzrostu kwartał do kwartału to w 2017 możemy mieć spokojnie 85 mln przychodów
1kw 2014 5 mn
2kw 2014 6mln
3kw 2014 7mln
4kw 2014 8mln
1 2015 9mln
2 2015 10mln
3 201511mln
4 2015 12mln
1 2016 13mln
2 2016 14mln
3 2016 15mln
4 2016 16mln
1 2017 18 mln
2 2017 20mln
3 2017 22mln
4 2017 24mln
A te wyliczenia są i tak bardzo ostrożne - do tego mają inwestora branżowego, który chętnie wspomoże w rozwoju sieci klubów, no i przy przejściu na GPW (o ile nie będzie połączenia z Calypso i FA) to z 50-100mln zł dstana z funduszy w zamian zanowe akcje :) Jest moc, a Benek jak Niemcy podczas 2 wś się zachowuje ;)
Mefisto a kto inny jest chętny poświęcić tyle papieru na obronę 42 groszy ?? Owszem to benefit szykuje cenę pod wezwanie lub po prostu nie chce na razie wyceniać wyżej FF w swoim raporcie rocznym/ półrocznym/ kwartalnym - wszak ten papier to są też zyski, a benefit zobowiazał się do wypłaty 50% dywidendy od zysku netto rok w rok. A jak już pójdzie FF to poleci na 2 zł(jak nie wyżej) minimum czyi 40 mln zysku by musieli zaksięgować - czyli 20 mln do wypłaty w postaci dywidendy ;) Jeśli juz puszcza kurs to faktyczni w 2014 bo aktualizacje papierów robią według kursu giełdowego na 31 grudnia każdego roku :) A fuzja jeśli nastapi to nastąpi w 2014 to jak papier zniknie z NC to nie będzie problemu z jego wyceną - wycenią po tyle po ile kupowali każdy papier - czyli zero zysku wykażą na tej transakcji - nie trzeba wypłacać tej kasy w postaci dywidendy ;)
Osobiście uważam, że nam zaproponują sprzedaż naszych papierów po 1,2zł(+5 gr od najwyzszej ceny czyli nikt nie traci więc KNF nie nałoży kary za manipulacje kursem) za akcje lub konwersje na akcje nowej spółki - wtedy nie będzie problemu z aktualizacją wyceny i koniecznością płacenia dywidendy od tego (zysku) ;)
40 mln zysku przy kursie 2 zł? Jak to policzyłeś Marcusie? Na moje to jest w granicach 16 mln zysku, ale mniejsza o to. Jakoś nie trzyma mi się to kupy. Jeśli tak by to miało się odbyć to po jakiego ch.ja wchodzili w ffo mającą zaledwie 3 kluby, przecież to nie ma większego sensu.
Mefisto rozumiem, że nie do końca jesteś przekonany. Ale po peirwsze benek inwestowa w FFO kiedy mieli aż 1 klub ;) Po drugie czemu zainwestowali w FF masz tutaj :
http://www.benefitsystems.pl/docs/BeFit_nr3.pdf
Po drugie fakt walnołem się :) 16mln przy założeniu 2 zł - ale tyle to FF jest warte już teraz jeśli zatrzymają rozwój. Załóżmy, że FF kończy rozwój na 5 klubach to mają 16 -17 mln przychodów rocznie i liczmy z tego 4 mln zysku to razy 20(mamy hossę wszak i takie LPP i CCC mają c/z na poziomie 60 o integerze nawet nie wspominam ;)) 80 mln kapitalizacja więc
daje to 28 mn zysku (za ostatnie 12 miesięcy benefit miał 29mln zysku) - więc musieli by wypłacić prawie 100% swojego realnego gotówkowego zysku netto w postaci dywidendy - jak dla mnie to jest wystarczający powód, żeby trzymać do końca tego roku spółkę po 42 grosze, a w 2014 puścić kurs i zdjąć z parkietu przed 31 grudnia 2014, więc wykarzą wartość tyle ile płacili za udziały.
No a przed nami bardzo dynamiczny rozwój sieci, więc spokojnie na 100 - 120 mln rynek mógłby nas wycenić - w takim wypadku, Benefit żeby dotrzymać słowa 50% dywidendy musiał by brać kredyty / emitować obligacje. A tak trzymajac nas za pysk, benek dotrzymuje słowa więc jest wiarygodny w oczach funduszy i pewnie dzięki temu nowy podmiot który stworzą pozyska masę pieniędzy od OFE i TFI, może nawet akcje zostaną sprzedane z c/z 30 - 40 (i tak gigantyczne dyskonto w stosunku do LPP/CCC/Integera)
Ach i zapomniałbym. Polecam wywiad z Ireneuszem Sękiem we wrześniowym wydaniu - 'Galerie handlowe"
http://www.galeriehandlowe.pl/go.live.php/PL-H1030/polecane-wydarzenia/SMTYy/magazyn-galerie-handlowe-w-nowej-odslonie.html
Re: Do Sonic Autor: ~Kumpel Sonic`a [164.40.246.*]
Jak Sonic się dowiedział, że ma pić z upierdliwcem z W-wy zadającym niewygodne pytania wiadomo gdzie i komu to od razu osiwiał i przestał pisać na forum. Świadomie przesunął akcję o kilka dni i tyle. Kumpli ma i nowych chyba nie chce mieć, tyle w temacie.
hm.... nie wiem w czym rzecz ale Sonic mnie wywołał jeśli chodzi o skrzyneczkę, a ja nie jestem z Wa-wy a już na pewno nie zadawałem jakichkolwiek pytań. Dobrze, że alkohol nie zamarza :)
Do Sonica i jego kumpla :)
Pokażcie klase i zamknijcie na 80 groszach dzisiaj. Wszak do 30 miało być 70 groszy, więc za dokładnie 10 dni spóżnienia powinno być 10 groszy więcej, a skrzyneczka z alkoholem się znajdzie ;)
Kumplu sonica zakład był z soniciem więc nie wiem czemu się ty upominasz a poza tym 70 miało być do końca września. Ale ja jestem nawet gotów postawić tą skrzynkę tylko podobno sonic kumpli ma i chyba nowych nie chce mieć.
Nie bralem udzialu w zakladzie. Przjalem jedynie deklaracje. Moj kumpel sie o nic nie upomina. Termin koniec wrzesnia okazal sie byc nie realny ze wzgledu na INC. Skrzynki i tak nie wypije bo nie dam rady. Uwaga tyczyla Waszego kolegi z poludnia. Pewnie z Krakowa.
to chyba chodzi o marcusa jeśli z grodu Kraka. Nie ważne, znam go tylko z forum nie wiem co nawywijał. Może obstawimy kurs na koniec października :)? Pozdro