makarony tak szczerze sa dobra spolka jak i tfone tylko maja ta sama wade jezeli rosły to wyniki sa powodem do sprzedazy ,ostatnio po wynikach spadały minus 20 % teraz historia ta sama przy 3,3zł mozna kupic i tyle , widzisz ja przeciwienstwie do ciebie zyski realizuje nawet jak spólki sa dobre fundamentalnie w mysl zasady lepiej mniej zarobic niz stracic , tymbardziej na tak mało płynnych spolkach bo na nich sa w razie wiekszej korekty duze spadki
szkoda tylko że nie widzisz różnicy w wynikach TF i Makaronów...te ostatnie to duże rozczarowanie...
szczerze nie dziwi mnie to bo chodzi przecież o to żeby klepać wszędzie to samo:)
widzisz ty myslisz inaczej ja inaczej proste pytanie skoro ta spolka jest taka dobra bo fundamentalnie jest to dlaczego ma tak niski kurs , nie zawsze spolka dobra fundamentalnie da ci zarobic a mnie nie interesuja fundamenty tylko zeby kurs rósł , to zarzad ma kase co miesiac z fundamentów a my tylko z akcji ,masz przykład skoro jutro ma byc wojna dlaczego ludzie dzisiaj biara akcje skoro jutro spadna a jednak biora a za godzine moga byc tansze , nie szukaj logiki rosnie to rosnie spada to redukuj straty , pisałem ci ze sprzedałem tfone przed wynikami moze nie zarobiłem jeszcze wiecej paru procent ale zarobiłem a nie w jedna sesje wszystko stracic ,pozd
dwie sprawy:
dawno nie patrzę na fundamenty...w każdym razie nie one przeważają, jakiś tam związek mają z kursem, ale nie jest to 1:1
TF- ostatnie trzy przypadki - wzrost po wynikach od 50 do 100 % - fakt
i wreszcie kwestia manipulacji Parkietu...na to nie mamy wpływu, ale to było mocno chamskie
pomyśl tak, gdyby nie było tych wzmianek, gdzie dzisiaj byłby kurs?
zapewniam ciebie ze zaden artykuł nie spowodował zwały moze przyspieszył ale to nie było powodem ,bez artykułu kurs by spadał po 4-5% dziennie jak wczesniej , jezeli artykuł spowodował zwałe to dzisiaj powinno byc odwrotnie , druga rzecz nie wazne czy przed wynikami czy po wynikach jezeli przed wynikami nie było by wzrostu z 2,6 -na 3,7 bez szczególow to by w wyniki był wzrost z 20% a potem zjazd ale ja nie wiem jaki bedzie kurs dalej technicznie zle wyglada i tyle , teraz zanikna obroty i beda duze luki w okienkach 300szt bedzie robic róznice w obie strony
Wk (wartość księgowa) - 77 mln zł
Od tego trzeba odjąć niepracujące aktywa:
- "puste" wnip 23 mln zł
- nieruchomości inwestycyjne 40 mln zł
To wychodzi 14 mln zł realnego kapitału włożonego w biznes!
Przy tak niskim realnym kapitale to spółka i tam ma bardzo wysokie ROE.
Kapitały KGHM to 22,7 mld zł, a wnip i nieruchomości inwestycyjne to 2,2 md zł.
Nijak to się ma do 10 zł/akcję.
Jak już podajesz jakieś liczby to przynajmniej sprawdź. Bo inaczej wprowadzasz innych w błąd.
Proponuję lepiej, abyś nauczył się dobrze czytać bilans i rozumiał czym są kapitały i ogólnie pasywa i aktywa.
Postaram Ci się to wytłumaczyć w prostszy sposób.
Jeżeli z 77 mln zł kapitałów większość odpowiada aktywom niepracującym to tylko 13 mln zł zostało włożone, w coś co ma przynieść dochód.
Tak się składa, że prawa autorskie i patenty to aktywa biznesowe generujące przychód, ten kit o aktywach niepracujących możesz wciskać dzieciom w przedszkolu.