• będą jeszcze długie wzrosty Autor: ~pitpit [159.205.184.*]
    Jak widać po historii spółka od dłuższego czasu ładnie rośnie. Skoro zapowiadają ze emisja dojdzie do skutku to pozyskają sporo kapitału na przejecia. To w połączeniu z konsolidacją PeP;a da bardzo duuuuży wzrost przychodów i zysków.

Rzeszowska spółka uważa, że nie powinna mieć kłopotów ze sprzedażą papierów.

OPTeam zaraz po wakacjach chce wrócić do tematu podwyższenia kapitału. Zgodnie z uchwałami czerwcowego walnego zgromadzenia informatyczna spółka może wypuścić 1–1,5 mln akcji serii E z wyłączeniem prawa poboru. Obecnie kapitał zakładowy OPTeamu dzieli się na 7,3 mln walorów. Cena emisyjna papierów serii E nie będzie niższa niż 10 zł. Na GPW kosztują nieco mniej. Warto jednak zwrócić uwagę, że od wiosny, gdy firma ogłosiła plany nowej emisji, kurs wzrósł już o około 50 proc.

DM IDMSA pomoże

Andrzej Pelczar, prezes OPTeamu, uważa, że spółka nie powinna mieć kłopotów z uplasowaniem akcji. – Letnie miesiące nie sprzyjały rozmowom z potencjalnymi kupującymi. We wrześniu sytuacja będzie już zupełnie inna. Mamy sygnały, że nasze papiery wzbudzają duże zainteresowanie. W rozmowach z inwestorami będzie nas wspierał DM IDMSA (ma pośrednio, przed IDM Capital, niespełna 10 proc. akcji) – mówi prezes. Przyznaje, że firma będzie szukała nabywców akcji głównie wśród inwestorów finansowych.

OPTeam zamierza wydać pozyskane pieniądze na rozwój oferty produktów. Firma rozbudowuje portfolio rozwiązań dla branży użyteczności publicznej (utilities), w tym energetyki (tzw. sieci inteligentne – smart grid) oraz szkolnictwa, w tym głównie szkół wyższych. Zarząd OPTeamu nie wyklucza przejęć w tym obszarze.

– Od dawna szukamy firm, które mogą poszerzyć nasze kompetencje. Interesują nas tylko firmy software'owe. Mamy kilka tego typu podmiotów na oku. Prowadzimy negocjacje. Nie wykluczam, że jeszcze w tym roku będziemy mogli się pochwalić jakimiś informacjami z tego obszaru – stwierdza Pelczar. Nie zdradza szczegółów. Zapewnia, że OPTeam rozmawia tylko z firmami w dobrej kondycji finansowej. – Nie interesują nas spółki, które wymagają restrukturyzacji – tłumaczy.

Część środków z emisji OPTeam chce wydać na wsparcie rozwoju spółki zależnej Polskie ePłatności, która buduje sieć terminali płatniczych, tzw. POS-ów. Partnerem w tym projekcie jest PWPW. PeP, który już ma grubo ponad 20 tys. terminali, chce szybko zwiększać ich liczbę m.in. poprzez przejmowanie konkurentów. Bieżący rok ma być pierwszym, który PeP zakończy na operacyjnym plusie. Obroty spółki mają sięgnąć 220 mln zł. OPTeam nie konsoliduje wyników tej firmy.

Czynnikiem zachęcającym do nabywania akcji OPTeamu mogą być poprawiające się wyniki finansowe firmy. W I kwartale miała prawie 16 mln zł przychodów (niemal 25 proc. więcej niż rok wcześniej). Zysk netto sięgnął 0,35 mln zł. Rok wcześniej strata wyniosła 0,2 mln zł. – II kwartał również wypadł bardzo przyzwoicie. Podobnie nieźle wyglądają perspektywy na II półrocze – oznajmia. OPTeam przedstawi dane za I półrocze 30 sierpnia.

Kolejna umowa z uczelnią

W poniedziałek OPTeam zdobył kolejny kontrakt na informatyzację szkoły wyższej. Rzeszowska spółka, za ponad 4 mln zł netto, dostarczy i wdroży system wspomagający zarządzanie Politechniką Opolską.

Szkolnictwo to, jak już wspomniano, jeden z dwóch głównych filarów działalności giełdowej spółki. Z jej usług korzysta już około 100 uczelni wyższych w Polsce.

Parkiet
    http://www.parkiet.com/artykul/26,1336120-OPteam-chce-we-wrzesniu-zamknac-sprawe-emisji.html
  • Re: będą jeszcze długie wzrosty Autor: ~mgr [31.174.110.*]
    no wyglada na to, ze nic nie stoi na przeszkodzie :))

http://www.finweb.pl/firmy/informatyka/10910-opteam-nadal-w-trendzie-wzrostowym
  • Re: będą jeszcze długie wzrosty Autor: ~Stasiek [194.181.137.*]
    Jak narazie zanosi się na długi, ale spadek
  • Re: będą jeszcze długie wzrosty Autor: ~pitpit [159.205.182.*]
    skoro sprzedałeś to raczej na wzrosty
  • Re: będą jeszcze długie wzrosty Autor: ~Arek [37.31.120.*]
    Pitpit masz jeszcze te akcje? Mam zamiar napisać do KNF o sprawdzenie delikwenta, który ustawił sprzedaż 320606 akcji, czyli przeszło 4% wszystkich akcji, czy nie jest to IDM. A może Prezes w końcu się tym zainteresuje sam.
  • Re: będą jeszcze długie wzrosty Autor: ~pitpit [77.255.234.*]
    pewnie masz racje - jest to jakas spolka zalezna idm, jak sam wiesz maja duze klopoty a to niestety jedyny inwestor finansowy w opteam wiec dlatego taki kurs.

Patrząc co tam sie dzieje nie wiadomo tak naprawdę jakie zaangażowanie ma obecnie idm w opteam. Jeśli duże to mogą sporo zdołować kurs.

ja bym sie na twoim miejscu nie martwił, pamiętaj iż opteam nadal nie konsoliduje pep'a a to ich kura znosząca złote jajka. wg mnie sam pep juz jest pewnie wiecej wart niż obecna wartosc rynkowa opteam. Ja w sumie czekam az idm zdołuje kurs i odkupie opteam. Tym razem odkupię duzo wiecej. Ja wiem, że teraz po zmienie interchange zwiększy sie ilosc terminali co przełoży się na większe obroty.

Skoro pierwszy inwestor zagraniczny wszedł i kupil eserwice to nastepni pewnie teraz zaczną wchodzić i szukać przejęc bo tak najłatwiej.
  • Re: będą jeszcze długie wzrosty Autor: ~Arek [46.204.16.*]
    No właśnie i gdzie te wzrosty -10%.
  • Re: będą jeszcze długie wzrosty Autor: ~Arek [178.181.232.*]
    Pitpit akurat w przypadku Opteam to też uważam, że będzie ok ale wkurzają takie zagrywki IDM wystawienie 320.606 akcji, bo jeżeli będą chcieli sprzedać taką ilość na rynku regulowanym, to chyba przez 10 lat będą sprzedawać albo i więcej i po co takie chwyty.
    IDM tyle co wiem jest animatorem na akcjach Opteam i nawet nie ma ponad 5% akcji.

W relacjach inwestorskich znalazłem wypowiedz Prezesa:

Przychody OPTeam wyniosły w I kwartale br. 16,5 mln zł wzrastając o 3 proc. w stosunku do analogicznego okresu roku ubiegłego. Spółka zwiększyła również zysk netto, który osiągnął poziom 373 tys. zł (wzrost o 6 proc. r/r). - Pierwszy kwartał jest w naszej branży tradycyjnie okresem „rozruchowym", jednak widać już, że ten rok powinien być dobry dla OPTeamu. Jesteśmy w trakcie realizacji wielu projektów, a nasz portfel zamówień w stosunku do lat ubiegłych jest zdecydowanie większy. Co więcej, w dalszym ciągu konsekwentnie realizujemy strategię koncentracji na sprzedaży produktów i usług własnych, na których osiągamy wyższe marże - mówi Andrzej Pelczar, Prezes Zarządu OPTeam. OPTeam prowadzi obecnie kilka dużych projektów w sektorze szkół wyższych. W pierwszym kwartale br. podpisano znaczące umowy na wdrożenie systemów klasy ERP z Uniwersytetem Gdańskim oraz Uniwersytetem Techniczno-Humanistycznym im. Kazimierza Pułaskiego w Radomiu. Ich łączna wartość wyniosła 7 mln zł netto. - Wpływy z tych kontraktów będą widoczne dopiero w wynikach przyszłych okresów. W Polsce funkcjonuje ok. 450 uczelni wyższych, a nasze rozwiązania są już wdrożone na blisko 100 z nich. Pomimo tego, że rynek ten informatyzuje się w szybkim tempie, to potencjał dla firm takich jak nasza jest wciąż duży. Należy pamiętać, że współpraca nie kończy się na wdrożeniu, ale obejmuje także serwis, a często również poszerzanie systemu o nowe moduły i funkcjonalności w późniejszym terminie - wyjaśnia Andrzej Pelczar. Innym istotnym kontraktem realizowanym przez Spółkę jest zamówienie na rozbudowę macierzy dyskowych łącznie z instalacją i konfiguracją dla PKN Orlen. Umowa pomiędzy spółkami została podpisana w kwietniu, a jej wartość wynosi 7,4 mln zł netto. - Na tego typu kontraktach nie realizujemy co prawda wysokich marż, jednak wzmacniają one naszą pozycję w sektorze przedsiębiorstw i otwierają nam drogę do rozmów o innych projektach, w tym również wdrożeniowych - tłumaczy Andrzej Pelczar. Na początku kwietnia Zarząd Spółki podjął uchwałę o przedłożeniu Radzie Nadzorczej OPTeam rekomendacji co do podziału zysku za 2013 r. Zgodnie z tą rekomendacją na dywidendę miałaby zostać przeznaczona blisko 1/3 zysku netto Spółki za 2013 r., czyli 803 tys. zł. Oznaczałoby to, że na każdą akcje Spółki przypadnie 11 gr dywidendy. Ostateczną decyzję co do podziału zysku za 2013 r. podejmie Walne Zgromadzenie Akcjonariuszy OPTeam.
  • Re: będą jeszcze długie wzrosty Autor: ~pitpit [77.255.230.*]
    w sumie to jestem ciekawy czy ktoś nie skupił już pozostałej ilości akcji z rynku. Po zleceniach widać że płynność jest bardzo mała.

idm gdyby utrzymał te `15% to przy swoich mozliwościach spekulacji to i 30 zł mógł zrobić z opteam

teraz w sumie nie wiadomo co się bedzie działo, czy w ogóle idm bedzię mógł być animatorem ?
  • Re: będą jeszcze długie wzrosty Autor: ~Arek [46.205.219.*]
    Jest już zmiana animatora:

Raport bieżący 27/2014

Zarząd OPTeam S.A. z siedzibą w Tajęcinie (Spółka) informuje o zmianie podmiotu pełniącego funkcję animatora rynku dla akcji Spółki.

W dniu 03.06.2014 r. Zarząd Spółki otrzymał dwa komunikaty Giełdy Papierów Wartościowych w Warszawie S.A. (GPW) datowane na dzień 02.06.2014 r. Pierwszy komunikat zawiera informację, że Dom Maklerski IDM S.A. z upływem dnia 02.06.2014 r. przestanie pełnić zadania animatora rynku dla akcji m. in. Spółki OPTeam S.A. (PLOPTEM00012). W drugim komunikacie GPW poinformowano, że od dnia 03.06.2014 r. zadania animatora rynku dla akcji Spółki OPTeam S.A. (PLOPTEM00012) będzie pełnić Dom Maklerski Banku Ochrony Środowiska S.A.
  • Re: będą jeszcze długie wzrosty Autor: ~Arek [46.205.171.*]
    Co myślicie o tym animatorze (Dom Maklerski BOŚ), bo jak narazie, to przerabia codziennie ten sam scenariusz, czyli nie robi nic.
  • Re: będą jeszcze długie wzrosty Autor: ~pitpit [77.254.224.*]
    BOS ma fajny rachunek maklerski, fajnie działa cała platforma ale inne rzeczy typu jakies rekomendacje itd to kiepscizna.
    Od jakiegoś czasu wprowadzają nowe rzeczy typu bossa skaner, edukacja itd bardzo fajne i dobry kierunek.
    Pewnie jako animator bedzie kiepski bo to nie systemy i automaty generują tylko ludzie a BOS to dalej bank panstwowy wiec ....
  • Re: będą jeszcze długie wzrosty Autor: ~Arek [37.31.70.*]
    Właśnie widzę jak BOS fajnie działa : Opteam chce sprzedać akcje po min 9,50 zł, a akcje na regulowanym 7,61 zł naprawdę działają znakomicie nie ma co!!!!
  • Re: będą jeszcze długie spadki Autor: ~pitpit [77.255.239.*]
    nie ma sie co dziwić

IDM splajtował więc pozostawił po sobie majątek m.in akcje opteam swoje i klientów - będą sypać !!!

przy tej płynności nie wiadomo co się stanie, nie wiadomo ile akcji trafi na rynek

ja myślę że zarządzający z PKO i BOŚ którzy przejęli pakiety klientów (wg KNF'u) będą chcieli się ich pozbyć. Pytanie do jakiego poziomu. Znając walor możemy bardzo nisko zejść.

Sledząc to co się dzieje obecnie widzę że pierwszy etap zakonczony - wysypali do tolerowanej straty. Na pewno przez najbliższy czas nikt nie będzie kupował więc zarządzający pewnie dalej pękną i pojedziemy jeszcze niżej.
    Chłopaki poczekają aż im technika wyjdzie w górę choć w opteam to nic nie daje :)

wiec teraz poczekamy pewnie ze 2 tygodnie aż stwiedzą że to nie ma sensu - i się wysypią.
  • Re: będą jeszcze długie spadki Autor: ~Arek [178.182.115.*]
    A ile oni mogą się wysypać, przecież już i tak spieprzyli 50% i co z tego, ile sprzedali wg Twojej teorii. Obroty żadne praktycznie, a zniżanie tych akcji, to jest dopiero głupota, bo akcje są bardzo dobre, ale jest ich bardzo mała ilość w obrocie i brak płynności. Nich spieprzą jeszcze, kupię.
  • Re: będą jeszcze długie spadki Autor: ~Arek [37.31.184.*]
    Faktycznie BOŚ jest kiepskim animatorem - ustawili na kupnie i na sprzedaży i nic więcej (ani kupić ani sprzedać). Ciekawi mnie kiedy Opteam zamierza wrócić do sprzedaży akcji, gdyż chcieli po wakacjach, a tutaj znowu nic. Spółka zaczyna się chyba zeszmacać.
  • Re: będą jeszcze długie spadki Autor: ~pitpit [212.106.31.*]
    wszędzie gdzie był idm spółki wcześniej czy później leciały na łeb

jeśli chodzi o opteam to nie pękaj, spółka bardzo dobra fundamentalnie. Problem to brak w akcjonariacie dużego gracza np. jakiegoś funduszu lub branżowego.

Jak widzisz po 3 kwartałach spółka ma większy zysk więc roczny też będzie lepszy. Trzeba nadal pamiętać, iż spółka nie konsoliduje PEP'a, a to bardzo dobra spółka.

IDM inwestował w spółkę wiedząc, że na tym zarobi niestety inne czynniki sprawiły iż się wyłożyli no i efekt mamy obecnie na GPW.

Spółka wcześniej czy później wróci do poziomu10 zł i wyżej. Trochę się dziwię iż nikt z graczy finansowych nie wszedł w spółkę. Choć w sumie nie ma się co dziwić większość tych gości działa jak tłum - jak napiszą artykuł w parkiecie, zrobi się szum na facebooku to wtedy kupują.

Ja tam się nie przejmuję-co roku dostaję dywidendę, część akcji sprzedałem przy 10 zł więc dobrze zarobiłem, teraz odkupuję i znowu sprzedam jak wrócą wzrosty.
  • Re: będą jeszcze długie spadki Autor: ~Arek [188.146.54.*]
    pitpit - kupujesz????? Tutaj chyba spadków nie będzie końca???
  • Re: będą jeszcze długie spadki Autor: ~pitpit [213.146.58.*]
    tak jak pisałem - ja sobie powoli dokupowywałem w granicach 5,5 - 5

Spółka dobra fundamentalnie, zysk co roku wyższy, dywidenda pewnie też będzie większa.

pep'a dalej nie konsolidują a ilość terminali rośnie i wartość spółki również:

Działająca od ponad pięciu lat spółka mogła się pochwalić ponad 11 mln zł EBITDA na koniec 2014r. i ponad 27 tys. terminali POS, a w tym roku planuje zainstalować kolejne 5 tys. urządzeń.

http://mojeinwestycje.interia.pl/news?inf=2112252
[x]
OPTEAM 1,12% 3,60 2025-09-19 17:02:37
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.